Temný vesmír

Temný vesmír https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396872/bmid_metal-temne-noci-3-temny-vesmir-rIX-396872.jpg 3 38 13

Temné noci - Metal série

< 3. díl

EXISTUJE ZPŮSOB, JAK ZASTAVIT TEMNOTU? Monumentální finále superhrdinské trilogie, která se prohnala celým mnohovesmírem! Ti nejlepší komiksoví scenáristé a kreslíři (Scott Snyder, John Tynion IV, Grant Morrison, Jeff Lemire, Joshua Williamson, Greg Capullo, Brian Hitch a Howard Porter) se sešli, aby uzavřeli děsivý boj s nebezpečím z Temného vesmíru, který se snaží pomstít a stáhnout náš svět k sobě do hlubin! A zatím se zdá, že ať se pozemští hrdinové spojí, ať udělají cokoliv, je to buď naprosto marné, nebo to spíš jejich protivníkům ještě nahrává. A Batman je stále nezvěstný... Obsahuje sešity sérií Dark Nights Metal #4-6, The Flash #33, Justice League #32-33, Hal Jordan and the Green Lantern Corps #32, Hawkman Found #1, Dark Knights Rising: The Wild Hunt #1... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Fantasy

Vydáno: , Crew
Originální název:

The Nightmare Batmen , 2018


více info...

Přidat komentář

OldaB
29.12.2023 4 z 5

Po druhém dílu rozhodně slabší. Určitě zajímavá možnost si přečíst uceleně velkou událost DC. Ale tak dvacet let zpátky bych to žral rozhodně více.

Voliarty
01.09.2022 3 z 5

Klasický veľkolepý epický záver, v ktorom sa pridávajú rôzne postavy a nováčik v Dc sa bude strácať. Nebudem klamať, nepovažujem sa za experta na Dc, ale trúfam si povedať, že tak nejak sa v ňom orientujem. To som si myslel, až kým som sa nedostal k zošitu ,,Vzestup temných rytířu: Divoká honba". Tam som vôbec nevedel, čo sa deje. A samotné finále, ako píše nižšie ArkAngel, bolo možno až moc uponáhľané. Ešte aspoň jeden zošit Metalu by sa zišiel. Ako to bolo narvané do posledného šiesteho, všetko pôsobí narýchlo (SPOILER: V jednej chvíli vidíme Batmana v žiarivej zbroji na drakovi, v druhej je v jaskyni s Jokerom a bojujú proti Batmanovi, ktorý sa smeje. KONIEC SPOILERu).

Pripadá mi trošku úsmevné, ako všetko súvisí s kovmi (SPOILER: Napríklad, že chemikálie, do ktorých padol O´Brien a stal sa Plastic Manom, slúžili ako pokus o napodobnenie kozmických kovov. KONIEC SPOILERu).

Čo sa týka záporných postáv, tak Barbatos nemá toľko priestoru. Je tam, stále opakuje, že všetky cesty vedú do temnoty a...je tam. Čo sa týka jeho šiestych temných rytierov, tí tu sú a mlátia Ligu, ale nie sú nejak výrazní. Ešteže v druhej knihe mali zošity, ktoré sa im jednotlivo venovali. Najvýraznejší z tejto šestice sú, podľa mňa, Red Death, Drowned a Dawnbreaker (SPOILER: To, že Red Death sa zmenil späť na Barryho bolo cool, škoda, že ho ale hneď zabili a nevyužili to. KONIEC SPOILERu). Napísal som šesť, lebo ten siedmy je najvýraznejší a je to ten, ktorý sa smeje. Tento mix Jokera a Batmana je najvýraznejším záporákom tejto Metal trilógie a je aj najzaujímavejší a najzábavnejší.

Zaujali ma niektoré postavy a navnadili ma to, aby som sa o ne viac zaujímal. Napríklad Hawkman. I Green Lantern, ktorého poznám väčšinou ako vedľajšiu postavu z rôznych tímoviek a hosťovačiek, ma bavil a niektoré jeho hlášky mi vyčarili úsmev na tvári.

Celkovo je celý Metal jeden veľký epický komiksový príbeh, v ktorom sa hrdinovia mlátia s kozmickým zloduchom ohrozujúcim multivesmír. Je to čistokrvná zábava, ktorá sa hrá na veľkoleposť. Neviem sa len na to naladiť, pretože tieto eventy vo výsledku nikam nevedú. Stane sa niečo veľkolepé, ale hrdinovia si aj tak potom žijú svoje životy, ako dovtedy. Vidíme zdebtaného Batmana, ktorý si prežil peklo v Temnom mnohovesmíre a o pár mesiacov zase pobehuje po Gothama a kazí x-tý Jokerov plán.

Ako ale vravím, je to celkom fajn epická výplachovka.


ArkAngel
06.08.2022 2 z 5

Aby to fungovalo, jak má, slušelo by třetí knize, aby byla natažená na dvě nebo možná i na tři. Tenhle event je totiž příliš obrovský na to, aby byl ukončen v tak krátké době, protože to finále je natolik zběsilé, kdy je většina hrdinů navíc na samotném dně, že ukončení tohoto typu akorát podkopává ten pomalý rozjezd, kterým to začalo. Úvodní kniha to nakopla, druhá přidala omáčku a třetí to všechno spláchla. Promrhaný potenciál jinak zajímavého eventu. Ale se závěry má problém kdekdo.

Ivan Kučera
30.06.2022 3 z 5

Ja som vedel, že to takto dopadne. Megagigantické eventy s desiatkami akčných scén a stovkami postáv sú pre mňa proste chaos, pri ktorom sa cítim ako keby som nevedel plávať a napriek tomu ma hodili doprostred jazera. Myslím si o sebe, že mám z DC načítaného dosť, ale aj tak som bol mimo. Je to parádne nakreslené, o to pokoj. Svojimi rozmermi Metal 3 budí rešpekt, inkeri sa vyhrali a scenáristi nekládli hranice fantázii. Ale inak sklamanie. Paradoxne, je to natoľko veľkolepé, že ma to istým spôsobom bavilo napriek tomu, že som prakticky nonstop vypadával zo sedla a padal do piesku. Zakaždým som sa ale dvihol a chvíľu som si tú strmhlavú jazdu mnohovesmírom zase užíval. Je každopádne prítomná pachuť a rozčarovanie prameniace z toho, že (opäť raz) je ako šokujúca, kánon revolučne naruby prevracajúca udalosť avizované niečo, po čom DC komiksy v podstate naďalej zostanú také, aké boli predtým. Azda len s pár novými postavami a relatívne kozmetickými úpravami. Preto mám rád edíciu Black Label, v rámci ktorej vychádzajú plnohodnotne ukončené a v niektorých prípadoch skutočne mierne revolučné DC komiksovky. A preto nemám ktovieako v láske eventy á la Metal. Trojka je dôkazom toho, že obrovské udalosti sú len búrkou v pohári vody. Osudovosť sa napokon nekoná, tri knihy sa to schyľuje k fakt hnusným veciam a napokon sa zase raz bez problémov vstáva z mŕtvych a život ide ďalej. Ku koncu, niekde pri šimpanzovi, som sa v tom definitívne stratil a priznám sa, že už som to chcel mať za sebou a odškrtnúť si to zo zoznamu prečítaných komiksov. Plusom Metalu každopádne akiste je to, že nám predstavil mrazivého Batmana, ktorý sa smeje. Ten dostal v r. 2022 svoju vlastnú komiksovú knihu, kde Snyder spojil svoje sily s Jockom a je to fest pekelná jazda, ktorú vám (na rozdiel od Metalov, kde je situácia značne komplikovaná) odporúčam.

mirec88
07.06.2022 4 z 5

Tak na samotný záver Temných nocí Metalu som sa veľmi tešil a čakal som, že to bude jeden z najväčších komiksových zážitkov aké som kedy v živote mal, ale nemôžem sa ubrániť miernemu sklamaniu. Samotný komiks bol fajn, opäť hororový, temný, tu mu niet čo vytknúť. Ale samotný záver bol narýchlo zbúchaný, ani som sa nenazdal a bol koniec. Také, nijaké ukončenie. Mal som chuť kvôli tomu koncu dať komiksu 3 hviezdičky, ale keď si zoberiem ostatné časti a hlavne vynikajúci príspevok od Jeffa Lemira, ktorý napísal vynikajúco Hawkmana, tak by to bolo nefér. Ale určite odporúčam celú trilógiu, bola to pecka.

hroubek
29.05.2022 4 z 5

Druhý díl byl lepší, a taky se lépe četl. Zde jsem se hodně těšil na odpovědi a jak to naši hrdinové zvládnout. Samotná závěrečná bitva je dost dobrá, jen ta cesta k ní byla dost trnitá, zvláštní a místy taky dost zamotaná. Místy mi přišlo, že samotný scénáristé toho chtějí říci strašně hodně a přitom moc dobře, ví že polovina toho, co budou říkat je zbytečná. Opravdu bych se zde nezlobil, kdyby to bylo přímočařejší a zábavnější. Důvod, proč tomu nedám tři hvězdy, je ten, že je zde výborný sešit s Green Lanternem.

Norri
28.05.2022 2 z 5

Všichni hrdinové jsou poražení a ve s*ačkách, všechny hlavní města DC světa jsou rozbité jak Mariupol, naprostá zkáza a ke zničení multiverza chybí už jenom krok. Ale najednou, jako když luskne prsty, se to otočí a hrdinové mají naději a mají hubu plnou drsných hlášek. Ale chyba lávky, vše se zase propadá do temnoty a chaosu a zase je veškerá naděje ztracená. A potom znovu nějaká naděje. A opět všechno špatně a všechno je ve s*ačkách. A pořád dokola. Nuda, chaos, bordel. V poslední třetině už jsem byl ztracený, ale bylo mi to už tak nějak jedno. Ty kecy, které hrdinové i záporáci pronášeli, pro mě začaly být utrpením. Už jsem to chtěl jenom dočíst do konce, zavřít a zapomenout.

KubaHanzelin
24.06.2020 3 z 5

Z trilogie nakonec nejhorší, bohužel..potenciál veliký, ale nedotažený..
Neskutečný počet hrdinů, které známe i neznáme se minimálně mihli na scéně (nejvíc mě překvapila přitomnost "Sandmana" od Neila Gaimana). Ale příběh..neskutečně překombinovaný až se v něm člověk zráci a hlavně, konec byl z ničeho nic tu, ani jsme se nestihli rozkoukat tak bum.. a konec.. nebo konec? Je to useknuté a touhle dobou už je potvrzené pokračování:)
Kresba byla moc fajn na všech frontách, pokud někdy u nás vyjde Death Metal, zkusím ho, ale budu se mít na pozoru.

fvalek
09.05.2020 4 z 5

Konec jedné velké cesty... Mám většinou k takovým velikým eventům úctu a nedovoluji si nic vyčítat, ale tady musím trošku upozornit na konec, protože tam to dá se říct ve dvou stranách poskočí z prostředka na konec a moc nechápu, co a jak se stalo.

Musím ale začít na začátku, skvělé napojení, až na pár drobných bodů, např. Superman a Wonderka v prvním díle na šrot před nohama Batmana, co se směje, ale tady úplně v pohodě někde poletují... Jak to? Těžko říct. Nicméně počáteční mučení členů Ligy jejich ideálním trestem bylo super. Od někoho bych čekal i víc, ale úplně užasle jsem četl část s Halem Jordanem, moc povedený kus. Nicméně celkově pak děj ujíždí do takových opakovaných kudrlinek, ale asi jsem zkrátka netrpělivý, protože tohle je problém, se kterým se setkávám u skoro každého eventu - Jdeme pro n-tý kov, hmm tak ne, tak jdeme znovu, hmm znovu ne... a je to takové pořád dokola. Pak jsem se úplně ztratil v tom, co vlastně dělá Flash a Cyborg. Nicméně finální bitva byla perfektní, škoda za to zakončení koncem ala lusknutí prstu. Jako ano, musím uznat, že těžko popisovat něco, co se vážně stalo jako lusknutím prstu, poskočení do budoucnosti dává smysl, ale nechápu, události se vrátily samy nebo to opravila Liga nebo jak se vše napravilo? A co ta Atlantida na konci? Navíc kresba komiksu epilogu byla natolik jiná, že jsem si nejdříve říkal, jestli to není jiná Země nebo snad minulost...

U postav se mi líbilo upozadění Supermana, který většinou vše oddře, a do jisté míry i Batmana, který všude hraje prim. Trošku důležitější roli dostala Diana, která je v Rebirtech dlouho opovrhovaná, takže já jsem jedině rád. trošku mě mrzelo množství postav, co moc neznám, protože čtení předchozích rebirthů mi je nijak nepředstavilo, nebo je znám jen okrajově ze starších edic, ale o to více zajímavostí a zábavy. Docela jsem si zvykl na Temné rytíře, ti mě zajímají hodně a na konci mě docela mrzela scéna s Drowned, kde řekne jen "Arthure..." a pak... no uvidíte, ale bylo mi to líto. :D

Takže jako chybičky tam byly, chybičky v podobě mojí neznalosti a netrpělivosti, ale i lehké zmatenosti a časovému skoku komiksu. Celkově jsem si ale celý event užil, bylo to krásné, bylo tam spousta psychologie postav, zkoumání universa, hrdinství a emocí a teď se budu těšit, jak to (doufám) různě ovlivní běžné rebirthy. A otázka na závěr... Co se stalo s Batmanem, který se směje? Já to vím. :3

Luigi1
30.04.2020 4 z 5

No není špatná čekal jsem lepší pojetí.

Lenka.Vílka
30.03.2020 4 z 5

"Welcome To The End - 12 Stones"

Příběh třetí knihy nás hodí hned do akce vzhledem k tomu, jak skončila dvojka. Liga se rozdělí a každý si musí vybojovat své, zatímco Flash skončí...doma...?...doma?

Byl to dobrý díl. Ale po dvou předchozích peckách bych čekala něco lepšího. Většího. Protože od čtvrtého sešitu si kniha začne hrát něco hlubokomyslnýho, což je, hup, během dvou stran, až moc velký přechod. (Píšu komentáře vždy během čtení. Jsem v polovině druhého sešitu a začínám mít strach, že dám jenom čtyři hvězdy.) A potom zase hup akce? Mrzí mě, že Metal není trochu delší. Pár sešitů navíc. Aby to mohli autoři trochu víc rozebrat. Právě v třetím díle to mrzí extrémně. Navíc v druhé polovině se začnou jen tak zjevovat, kdo ví odkud všichny další hrdinové, aby to dávalo smysl (kdyby tam bylo alespoň pár oken navíc, taky by je neubylo, ale blížil se konec). A na to, jak dlouho jsme šli na konec příběhu, zdál se mi narychlo a uspěchaný :(

Na tomhle díle pracovala spousta dobrých kreslířů. Třeba Liam Sharp. Ale všechno to bylo takové " stylově podobné", ne jako v druhém díle. Stále jsem se nerozhodla, zda to je dobře nebo špatně...

Znáte to. Už jste přečetli dost knih, tak si naivně myslíte, že už jste viděli všechno. No...potom přijde "Flashmobil" a zase spadnete z mráčku :D

Bohužel jsem v celé knize nenašla žádnou "wow dvojstránku" jako v předchozích knihách. Jistě, byla tam ta s Victorem, ale ta nebyla na "wow" ... ale obálka je luxusní. Jako u každého Metalu. Stejně jako všechny na konci knihy.

PS: sešit s Hawkmanem celý jenom s ním, od Jeffa Lemira, považuji za nejpovedenější část knihy :)

raidmnoid
11.12.2019 3 z 5

Kniha byla pro mě zklamáním. Kresby stále nádherné, ale příběh, který skáče jako blecha není pro mě (občas jsem se ztrácel). Ten konec byl pro mě zcela odfláknuty - jaky by někdo najednou zjistil, že má pár stránek na dokončení, tak to prostě splácal dohromady.
No a závěr, kdy si frdinové připravují místo pro další díly byl děsivý - našli desátý kov, ale otevřeli si větší vesmír, kde zcela jistě najdou kovy 11 a dál až do situace, kdy obsáhnout tento větší vesmír a budou mít kov 30 a pak se opět něco stane a najdou kov 31 a otevřou si ještě větší vesmír ...

memphisz
08.12.2019 3 z 5

A je konec. Metal, největší česky vydaný event/crossover v historii superhrdinského komiksu, přinesl jedinečný čtenářský zážitek. Za ten bych chtěl poděkovat vydavatelům. Číst to bylo ovšem někdy zdlouhavé. Třetí díl navíc, kvůli blížícímu se konci, občas sáhl po vysvětlení deus ex machina. Na závěr nezbytná megabitva, ale s překvapením! Celkově bych Metal hodnotil jako slušný mainstreamový event, který ale není nijak přelomový.

Štítky knihy

komiksy superhrdinové DC Comics

Autoři knihy

Scott Snyder
americká, 1976
Jeff Lemire
kanadská, 1976
Joshua Williamson
americká, 1981
Grant Morrison
britská, 1960
James Tynion IV
americká, 1987

Kniha Temný vesmír je v

Přečtených39x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce23x
Chystám se číst7x
Chci si koupit13x
dalších seznamech3x