Dravá moc

Dravá moc https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481251/bmid_batman-9-drava-moc-p95-481251.jpg 4 19 6

Bane zlomil Batmanovi páteř. Batman zlomil Banea. Cenami ověnčený tým Toma Kinga (HEROES IN CRISIS, MISTER MIRACLE) a Mikela Janína (GREYSON) tlačí Batmana až na samou hranu: Temný rytíř zjišťuje, že jeho nedávná brutální střetnutí s Mr. Freezem, KGBeastem a dalšími byla zinscenována jednou a tou samou neviditelnou rukou. Penguin tvrdí, že oním skrytým loutkovodičem není nikdo jiný než Bane, muž, který Batmana kdysi zlomil. Ale jak by to mohlo být možné, když je Bane bezpečně zavřený v Arkhamově ústavu – a podle všech zpráv se z něj stal zlomený muž? Od svého posledního konfliktu s Batmanem tráví své dny ve vypolštářované cele v téměř katatonickém stavu. Je Baneova zdánlivá neschopnost jen dlouhodobý trik, kterým se pokouší nad Batmanem vyzrát? Nebo Penguin vysílá Temného rytíře na nesmyslné pátrání bez cíle? Jedno je jisté: Batman nepoleví, dokud nezjistí pravdu – bez ohledu na následky. A navíc nám bude odhaleno Alfrédovo tajemství – ve speciální dlouhé epizodě od scenáristy Toma Taylora (INJUSTICE) a kreslíře Otty Schmidta (GREEN ARROW). To vše v deváté knize BATMAN: DRAVÁ MOC, která obsahuje sešity BATMAN č. 58-60, BATMAN ANNUAL č. 3 a BATMAN SECRET FILES č. 1.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , Crew
Originální název:

The Tyrant Wing , 2019


více info...

Přidat komentář

Ivan Kučera
17.09.2023 3 z 5

Ach Tome, Tome. Poviem ako to je: začína ma to nie ani tak nudiť, ako skôr roztrpčovať. Skutočne netuším, kam, a či vôbec niekam, King mieri. Po vlažnom rozjazde série a pár fakt silných knihách pribúdajú knihy, ktoré ma nudia. Dravá moc mi pripomenula predchádzajúce Chladné dny s Mr. Freezeom: po skvelom a silnom začiatku s tradičným Batmanovým súperom (tentokrát Penguin), prichádza séria poviedok, ktoré spolu možno súvisia, možno nie, možno sa to dozvieme o dve knihy neskôr, možno o jednu, možno o tri a možno príde kúzelník s mŕtvym králikom v klobúku. Chcem ale dodať (a to je dôležité), že ak by sa aj vo finále ukázalo, že King presne vedel, čo chce povedať, nemyslím si, že to bude mať šancu ospravedlniť štyri-päť nudných kníh z celkovej 13-dielnej série. V Dravej moci sa pokračuje v Chladných dňoch započatej linke so zavraždenými ženami. Vizuálne najúchvatnejšia je galéria obálok. Tiež si občas želáte, aby autori obálok a alternatívnych obálok kreslili aj samotný komiks? Ale určite aj v samotnom komikse sa nachádza pár neprehliadnuteľných výtvarných momentov (Batman padajúci v záplave sutín zo strechy alebo blížiaci sa nočnou uličkou k vysvietenej/rozblikanej policajnej kolóne).

puml
13.08.2022 4 z 5

Tady se ukazuje jak je Tom King scénáristicky jinde než ostatní. Příběh od Toma Kinga skvělý, opět spousta rozporuplných momentů a náznaků. Další příběhy, které nejsou od Kinga lavírují v průměru, spíš podprůměru a ve výsledku je to jen nadbytečná vata. Ty 4 hvězdy jsou za Kinga.


Lenka.Vílka
15.03.2022 4 z 5

Co se týká hlavního příběhu, je Dravá moc hodně krátká. Ale i tak jsem si ty tři sešity užila, byť je to pouze předehra k tomu, co bude dál. Co bude v další knize...

...proto co je tady může působit zbytečně. To mezi Batmanem, Punguinem a Banem, pochopila jsem, proč bylo třeba se v tom tak dlouho šťourat, takže čekám příště něco hodně velkýho. Takže já nepatřím mezi ty, pro které to zbytečné bylo  :)

Kniha dál obsahuje Batman Sectet Files a Batman Annual.

Ty mikropříběhy byly fajn. Hlavně ten první, protože ta myšlenka byla fajn. Co by dělal Batman, kdyby měl sílu jako Superman. Ale je to na dvě stránky, takže...
Druhý o následcích Cranova plynu byl vlastně taky ok, ale něco tomu chybělo...
Třetí příběh mě bavil kvůli tomu dilematu...
Čtvrtý příběh byl typická ukázka toho, jak je Batman paranoidní. Jenže co měl být pokus o vtip (předpokládám), celý tohle zabilo...
Nejlepší detektiv na světě pomáhá Batmanovi. Pátý příběh byl možná nejlepší.

A teď to hlavní. V návaznosti na hlavní děj, musím u Annualu říct: "Á, to bylo sladký." Funguje to  různě v příběhu po prkouscích, funguje to i takhle dohromady, mnohem víc tedy. Bruce a Alfréd jsou dvojka do nepohody  :)

Voliarty
06.02.2022 4 z 5

Podľa komentárov som nečakal veľa. Ale nakoniec komiks odkladám potešený.

Nemusím veľmi moderné zobrazovanie Pengiuna. Radšej mám staršie komiksy, v ktorých bol zobrazovaný ako génius zločinu páchajúci lúpeže pomocou sci-fi dáždnikov. Napriek tomu má prvý príbeh - Dravá moc - bavil. Páčil sa mi charakter Pengiuna, ako ho Tom King napísal. Som rád, že sa vrátil k príbehu z minulého čísla a doriešil ho. Trochu mi síce k Batmanovi nesedí tá agresivita, ale celkom ju, vzhľadom k tomu, čo sa v tejto sérií stalo, chápem.

Potom ale prichádza kameň úrazu celého tohto komiksu. Po troch zošitoch tento príbeh končí veľkým cliffhangerom. Sme v strede komiksu, človek otočí a dostane šok. Ak chce vedieť, ako bude ,,Dravá moc" pokračovať, musí si počkať, kým Crew vydá ďalší diel. Zvyšok tohto komiksu totiž zaoberajú menšie s hlavným dejom nesúvisiace príbehy. Trocha mi to vadilo. Predsa len, zaujímalo ma pokračovanie hlavnej dejovej linky.

Napriek tomu ma tieto menšie príbehy celkom bavili. Najviac Batman a prípad s dronom, Batman na samote na chate a za najlepší považujem tímovku Batmana a detektíva Chimpa (príbeh s najlepším názvom).

A celé to končí príbehom o Alfrédovi. Po prečítaní komentárov nižšie som sa na neho veľmi netešil, ale nakoniec ma bavil.

Takže i keď som bol spočiatku sklamaný, že hlavný dej tvorí len polovicu komiksu a zvyšnú polovicu tvoria malé príbehy, tak nakoniec tento pocit opadol, lebo tie menšie príbehy boli fajn.

fvalek
28.11.2021 3 z 5

Na tomto díle je smutné to, že funguje jen jako předehra pro nějaké větší akce, kterých se tedy doufejme dočkáme příště. Celá hra Penguina a Bana pro mě nebyla zase tolik zajímavá a zápletka s Batmanem "utrženým ze řetězu" je už docela klišé, které bych možná řešil dřív než v devátém díle, kde už by mohlo být vše nějak dořešené. Vypadá to pak, že postava a psychika Bruce je horská dráha, co se tak nějak nikdy nedokáže dát dohromady a být stabilní. Jakmile mu něco nejde a neví, sklouzává k primitivnímu násilí a je frustrovaný natolik, že úzkostně hledá smysl za cenu čehokoliv. A já stále nechápu, proč je v Čechách Batman populárnější než Superman. Nebo možná chápu... Tajně pak doufám, že finále třetího sešitu bude mít alespoň malou návaznost na Batman R.I.P.

Celkově je to takové zvláštní, Rebirth série je hrozně zdlouhavá a má ve zvyku udělat díly, ve kterých se vlastně nic nedozvíme a nic se příliš nepohne, ale nacpe se tam spousta vedlejších věcí, flashbacků nebo volovin okolo. Je hezké vidět Alfredovu loajalitu, ale je to skutečně něco nového? Stejně tak jiné minipříběhy. Sice jsem tak komiks přečetl asi za hodinu jedním dechem, ale nijak mě neobohatil a trošku mě i naštvalo, že se vlastně vůbec nic nestalo. Celkově pak díly konkrétně Batmana jsou hodně na houpačce, některé jsou skvělé, jiné docela zklamání, a pro mě tenhle nebyl nic víc než slabý průměr.

memphisz
13.11.2021 4 z 5

Tentokrát dostáváme jen tři sešity hlavního příběhu a pak řadu minipříběhů z per různých autorů. Kingova linka je stále stejně dobrá. Tučňáka žene žal a celou dobu cituje Shakespeara, zatímco se Batman vymyká kontrole a pálí za sebou i ty poslední mosty. A Bane se zatím usmívá.

V dalších příbězích vyčnívá zejména Taylorův příběh o nekonečné podpoře Alfreda vůči Bruceovi. Ale i Kingův příběh o jedinečné nabídce Supermana nebo Taylorův příběh o Bobovi a druhé šanci pro dítě, z něhož Gotham udělal sirotka, jsou velmi kvalitní. Za zmínku stojí i příběh Rama V o strachu a zejména v něm použitá, na Batmana nezvyklá, kresba.