Já jsem Gotham

Já jsem Gotham https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379331/bmid_batman-ja-jsem-gotham-hgl-379331.jpg 4 143 36

GOTHAM NA VZESTUPU Je to Temný rytíř, hrdina a největší ochránce Gotham City. Je Batman. A není sám. Ve městě jsou dva noví hrdinové – dvojice maskovaných metalidí se schopnostmi Supermana a odhodláním uchránit vše, co je na tomto zvrhlém městě dobrého. Říkají si Gotham a Gotham Girl, zachránili Batmanovi život, bojovali po jeho boku a brali si z něj příklad. Co se ale stane, když se noví ochránci Gothamu přikloní na špatnou stranu? Co když budou Temnému rytíři přičítat vinu za temnotu, která hrozí, že zaplaví jejich město? Když se síly zla utrhnou ze řetězu, může to lidem pokřivit mysl a z hrdinů udělat netvory. Pak je na Batmanovi a jeho spojencích, aby se jednou provždy rozhodli: Je Gotham silou dobra… nebo nástrojem zla?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Fantasy

Vydáno: , Crew
Originální název:

I Am Gotham , 2017


více info...

Přidat komentář

ariannpHm
20.12.2023 3 z 5

Že začátku nic moc. Pomalu se rozjíždí příběh. Poté se komiks ale dost zlepší a dá se číst.

Kopta
12.10.2023 3 z 5

Dost divný a pomalý rozjezd. Pak docela čtivé, ale strašně nijaké.


Luigi1
08.10.2023 4 z 5

Zde je pěkné čtení a ta kresba se taky povedla

puml
10.08.2022 5 z 5

Scénarista Tom King to vzal pěkně od podlahy, tak trochu v duchu jiného scénáristického mága Jeffa Lemire. Nechal Batmanovy jeho siláckost, ale zároveň je to celý jako nějakej temnej monolog a sestup do mysli rozpadajících se osobností (nejen Batmana), které potřebují neustále něco nebo někoho zachraňovat nebo naopak demolovat, aby si potvrdily, že ještě dejchaj, že jsou ještě naživu, i když tu ve skrze vše působí jako sen nebo spíš noční můra ala Darren Aronofsky.

Tenhle komiks ukázkově demonstruje archetypální podstatu Gothamu, města, které je mnohem víc zhmotněným přeludem a přízrakem než skutečností, což demonstruje ten hlavní svár mezi sourozeneckou dvojicí Gothamů a Batmanem, kterej tomu všemu nasazuje korunu v ikonickém momentě célé té hlubinně psychologizující šarádě, když chce Gotham (postava) zničit Gotham (město), tak Batman lakonicky (ale pro takřka snový stav všeho, co se tam děje, příznančně) prohlásí: "Já jsem Gotham".

Jasně, je to furt hlavně akční jízda, ale snad nikdy se mi ještě nestalo, že bych cítil pod tím nánosem bitek, někde hluboko pod tím vším, tepat nějakou temnou linku, něco osudového, archetypálního, něco, co tohodle Batmana povyšuje na skrytou klasiku a možná i možnost jak posunout superhrdinský komiks i v té záplavě akce zas někam trochu jinam, do netušených hlubin psyché a podprahového vyprávění.

Ale je taky možný, že jen bohapustě žvaním. Každej si tam holt najde asi něco jinýho. Mně ale Tom King utvrdil (už ve Vision), že tohle je přesně ten autor, kterej lavíruje zvostra na hraně mezi akční zábavou a artovým, hodně sofistikovaným, často jen naznačeným a velmi zkratkovitým způsobem vyprávění, který ale nese mnohem víc, než se může na první pohled zdát (podobně jako Jeff Lemire). A má taky skvělej, hodně suchej humor, vtipy, nebo spíš vtípky, kterejm se zasmějete až tak na třetí dobrou. A to taky dost cením. Doporučuji.

ArkAngel
04.08.2022 4 z 5

Začátek Batmana v Rebirthu je svižný, filmový a přináší na scénu nové hrdiny města Gotham, kteří jsou místní variací na Supermana. Z padouchů se zde objevují Solomon Grundy a Hugo Strange, na které se maličko zapomnělo a bylo fajn je znovu vidět, byť jen na chvilku. Místy je kniha správně vtipná a má hezkou kresbu. Určitě to lze považovat za slušný start, byť je tu hodně odkazů právě na celý run New 52.

Gordonlord
25.04.2022 3 z 5

Opět nějaký ten restart, nový autor, rozjezd série za účelem nabalit na Batmana nové čtenáře a i proto je zde příběh kvalitní a autor si na něm dal záležet. Za pár svazků tomu asi již tak nebude.

Ale tady je fakt dobře. Příběh o Gothamovi a Gotham Girl, kteří jdou v Batmanových šlépějích, je stejně tragický a podobný tomu, kterým si prošel Bruce Wayne. Navíc se zde setkáme i se záporáky z dávných let šedesátých a z úplných počátků Batmanova příběhu, jako je Hugo Strange a nebo Kite Man. Oba byli dost často opomíjení.

Příběh byl tak akorát napínavý, temný a Batmanovský. Fajn čtení.

Adele02
31.12.2021 4 z 5

Klasicky to působí spíš jako první kapitola rozkouskovaného příběhu vzhledem ke cliffhangeru na konci, ale přiznám se, že pár plot-twistů jsem fakt nečekala. A Alfred je zlatíčko.

NemmamSlov
14.05.2021 4 z 5

"Máte pravdu Luciusi, jsem blázen., ale nemocní potřebují někoho tak bláznivého, aby věril, že se mohou uzdravit. Co jiného tedy mám být?"

V DC komunite sa moc nevyznám, skôr preferujem Marvel univerzum, dokonca Batman je podľa mňa jeden z najhorších superhrdinov. No tento príbeh ma celkom zaujal, ani Batman mi tu neprekážal, dokonca som mu začal fandiť. S príbehom som bol spokojný, tak ako aj s kresbou. Trošku temnejšie prostredie, ale na nočného tvora ako Batman nič nezvyčajné.

Hadati
04.05.2021 4 z 5

V Gothamu se objeví noví superhrdinové, kteří se snaží Batmanovi pomoci v jeho snaze očistit město. Podezřívavý Batman se však rozhodne pátrat po jejich původu, zda jsou skutečně tím, za co se vydávají.

Příběh se mi líbil, po odkrytí tajemství superhrdinů a jejich osudů mě dokonce i zamrazilo, což se mi u komiksů nestává často. A závěr mě pak navnadil na pokračování.
Trochu jsem byl jen zmatený z Batmanova pomocníka. Nevím, zda mi měla tato postava něco říkat a neřekla jen proto, že neznám tak dobře toto univerzum, anebo se jedná o postavu zcela novou, která mi ani nic říkat neměla. Snad se o ní dozvím víc v dalším díle.

Terva
10.03.2021 2 z 5

Ty... ty jsi Batman.
Vedeš tuhle válku už léta.
Ale teď jsme tu my.
A... Jestli ji vedeme špatně...
...ukaž nám, jak ji vést správně.

Další v sérii darovaných knih pod stromeček. I když, tohle je už jiná liga, než Liga Spravedlnosti. Batmana ve své podstatě totálně nesnáším. Ale, abych si pořádně připomněl, proč ho vlastně nemám rád, je potřeba si čas od času o něm něco přečíst. Už jen, když se podíváte na titulní obálku – no, já bych to nekoupil. Batman ve své plné kráse. No, schválně, kdy jste ho viděli se usmát? Oni jsou Gotham, on je Batman, a tady končí sranda.

Citát: Přišels pozdě! Změnu ročních období nezastavíš!

Kresba v tomto svazku mě nebere. A hlavně, střídá se tu strašně moc kreslířů. Celek je nevyvážený, a ve své podstatě převládá tmavě hnědá a černá barva. Čekal jsem, kdy nad Gothamem vyjde Sluníčko nebo alespoň, kdy zahlédnu osm žlutých motýlků, a nic. Ani jeden motýl. Alespoň černý, ale ne, jen nějakej černej netopejr. Vlastně tři. Jo, ano, na počátku bylo Slunce, ale jen asi na dvou stránkách. Bez motýlků.

Malá ochutnávka:
Měli bysme mít bojový pokřik třeba „Gothamovi spolu“
...„Batman jde vždycky do akce beze slov“.
Nemusíš dělat všechno, co on. Kdyby skočil z mostu, skočil bys taky?
...“Já lítám, to je něco jiného“.
No, a podívej se na sebe.

Obsahově je to Batmanovská klasika. Vznikne konflikt, ON ho začne řešit. Nejdřív má problémy, sem tam u toho někdo hekne, nebo se přidají Gothamovci, pak se Batman nasere a začne mela. U příběhu se ani jednou nezasmějete, všechno je to až moc vážné, uřvané, zuřivé, tmavé, a ano, i krvavé. Ale jako celek to na mě působí hodně deprimovaně. Ne, nečetlo se mi to dobře. Dva hodně a sytě žluté motýlky, ať to trochu prosvítí. Tak ne, půl motýla ještě uberu.
( Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡ )

Citát: Gotham city neustále upadá do zmatku.

wullcann38
03.02.2021 4 z 5

(SPOILER) Takže ve skratce: Nový superhrdinové v Gothamu,Fanoušci Batmana(to existuje? :D),Starý záporák využije né tak starého záporáka,Jeden z nových supráků se zcvokne,suprpáko-záporák umře a do toho všeho něco jako nový Robin? Ok to je fajn...

Marketplace
07.11.2020 4 z 5

Pěkně nakreslené, nenáročné čtení - tak na 2 hodinky. Příběh docela zajímavý. Komiksy nekupuju, ale když se k nějakému podobnému dostanu, rád si ho přečtu.

Malarkey
26.10.2020 3 z 5

Už jsem si za ta léta s filmy zvykl, že Batman je takovej nepřístupnej a občas docela protivnej morous, na kterým není zbla vtipnosti, ale za to u něj převládá absolutní drsnost. Komiks s Batmanem jsem tak tento četl jako první a byl jsem hodně zvědavý, jak na mě samotná postava bude působit. A působila přesně tím upjatým dojmem, jako ve filmech. Vlastně ani nevím, co je na té postavě vysloveně zábavného. Snad akorát komorník a pak především atmosféra Gotham City. O tom to vlastně všechno asi je.

fvalek
10.10.2020 5 z 5

Tak na to, že nemám rád Batmana, jsem si tenhle díl maximálně užil. Batman je ve formě a neřeší se problematika toho, že už je vyhořelý, agresivní nebo nestíhá s padouchy. Nicméně se rozjíždí mnohem zajímavější hra. Co když Batman nestíhá s ostatními hrdiny?

Příběhová linka stojí trošku za starou bačkoru a stojí a padá na nahodilých akcičkách, kde Batman pátrá po totožnostech Gothama a Gotham Girl, více pak přemýšlí, jestli mohou být skutečně dobří a překvapivě, i přes svou nedůvěru k metám, dochází k závěru, že Gotham si zasluhuje supráky. Kde krachuje nějaký hlubší příběh ohledně Batmana, tam se rozvíjí hezký origin dětí Cloverových, kteří obětovali život za pomáhání ostatním.

Co je trošku zoufalé je hlavní záporák, nebo jejich duo, které se jen tak mihne a všechno zamotají. Nicméně vyřídit hrdiny jedním psycho zásahem, nevím jestli je to úplně to, co by mi stačilo. Na to, že Psycho-pirate jednou zasáhl, tak zbytek Strangeova plánu šel až prapodivně hladce, aniž by se vůbec snažil. No... tak aspoň máme hezkou předehru pro Noc nestvůr, kterou jsem četl dávno, takže už mi to konečně zapadlo dohromady! :)

hroubek
09.10.2020 4 z 5

Mám rád Batmana jako postavu a vždy si rád přečtu nějaký komiks s ním. Nicméně je pravda, že jsem se ho trochu přejedl. Komiks Já jsem Gotham, představuje svěží pohled na Batmana. Je to dáno dynamikou a taky dravostí. Tenhle Batman je hrdina numero uno, a to co zde dělá je rozhodně velkolepé a komiksově přepálené. Sedli mi příběhy, vývoj konkrétních postav a i akce. Dost se povedl konec, který slibuje zajímavé věci do budoucna. Spokojenost, ale příběhy Aquamana a Wonder Woman mě bavili více.

DennisMoore
09.10.2020 4 z 5

Docela se divím, že nikomu nevadí úvodní příběh s Calendar Manem, protože mně tedy přišel naprosto zbytečný, nic neříkající, k ničemu nevedoucí a knihu akorát uměle natahující. No co. Jinak ale jde o velmi zábavný a akční kousek se skvělými vnitřními monology i dialogy, díky postavám Gothama a Gotham Girl je navíc v mnohém originální a nabízí několik hezkých, překvapivých nápadů, které bych nerad prozrazoval. Co se samotného Batmana týče, bylo fajn ho vidět chvíli jako stopadesátiprocentního borce, který se z auta katapultuje na havarující letadlo, a chvíli zase balancuje na pokraji sil, snad jenom půlkrok před jistou - a samosebou heroickou - smrtí. Super, super, super. I když jak říkám, začíná to až druhým sešitem.

lassse
04.10.2020 3 z 5

Co se na téhle knize fakt povedlo je galerie alternativních obálek. Kniha samotná s příběhem spíše průměr. Jakoby byly vynechaný ty důležité scény a naopak.

Adasin
12.07.2020 3 z 5

Zatím nejslabší začátek ze Znovuzrození, co jsem četla. Příběh je nudný a nezajímavý až běda - pořád jenom kecy o tom, jak je to v Gothamu špatný a že se bojí každý. Jako ok, když to řeknou jednou, ale tady to jede furt dokola, o ničem jiným to není. Postavy včetně Batmana samotného jsou v tomhle podání nezajímavé, nováčci s těma jejich trapnýma přezdívkama (vážně nešlo vymyslet něco lepšího než "Gotham" a "Gotham Girl"?) jsou mimo. Liga spravedlnosti je tam jenom na efekt, Wallerová je tajemná mrcha jako obvykle a kdo že je vlastně ten Duke? Jediná dobře zvládnutá věc je to, jak se vypořádali s opětovným převyprávěním Batmanova originu, i tak si ale myslím, že o tom už musel slyšet každý, i kdyby nic s Batmanem přímo nečetl/neviděl. Nemohu souhlasit s heslem na obálce: tohle rozhodně není ideální start pro nové čtenáře, to už raději sérii Ticho, co vyšla jako první v rámci DCKK, tam je úplně první komiks s Batmanem. 5/10

3DD!3
26.05.2020 4 z 5

Příběh, který má švih i myšlenku. Tom King si s Batmanem rozumí a nepřehlcuje ho zbytečnými odbočkami. Navíc nabízí neotřelého záporáka, který není zlý, ale musí být zastaven. Já jsem Gotham nabízí svěží start a daří se mu moc neopakovat. Alfredovy glosy zase jednou obzvláště vydařené.

Voliarty
26.12.2019 4 z 5

Na Batmana od Toma Kinga počúvam zmiešané, skôr negatívne ohlasy. Neviem sa k ním zatiaľ vyjadriť, lebo len teraz som dokončil prvú knihu. Ale aj na tú som počul negatívne ohlasy. Áno, nie je to taký ,,veľkolepý úvod" ako Snyderov Soví tribunál, ale zle to tiež nie je.

Do Gothamu prichádzajú dvaja supermanovský klonovia. A ja sa tu pýtam, tak hnidpošsky, prečo je dievča blondýnou? Nemohli zvoliť inú farbu vlasov? Však takto je úplnou kópiou Supergirl, len s maskou. Štíhla blondýna v prekliate krátkej minisukni. Ale že naozaj prekliate krátkej. Dobre, dosť pindania na ich vzhľad a schopnosti a pozrime sa na príbeh. Takže dvaja gothamský supehrdinovia s ideálmi alá Superman. To sa ale v tak temnom meste ako Gotham nehodí. A preto nasleduje tragédia. Dá sa povedať, že príbeh Gothama a Gotham Girl je celkom tragický, ba priam smutný. Ako kontrast k tejto tragédií máme Alfréda, ktorý mi prišiel dosť vtipný. Batman je tiež v pohode, vraj jeho poňatie Kingom je zlé. Neviem, zatiaľ sa mi to zdá dobré.

Scott Snyder nemal zlého Batmana, len, podľa mňa, používal málo pôvodných záporákov. Oceňujem, že Tom King viac po nich siaha. Takže sa nám tu vyskytne Hugo Strange, ktorý dokazuje, že netreba mať superschopnosti, pokiaľ ste šialený génius so znalosťami psychológie. Ďalej ma potešil posledný zošiť, v ktorom sa nám ukazuje trio Z-tkových záporákov. Je fajn po všetkých tých Jokeroch a Riddleroch vidieť v akcií Kite Mana, alebo Plukovníka Blimpa.

Čo sa týka kresby, viac mi sadol asi Greg Capullo, i keď priznám, že tie Finchove dvojstránky boli ozaj pekné. A tiež sa mi páči ako kreslí komisára Gordona.

Po všetkých tých komentároch som milo prekvapený. Ide o celkom slušný úvod do novej série. King si v poslednom zošite necháva otvorené zadné dvierka a vyzerá to, že nás ešte čakajú zaujímavé veci. Hlavne návrat muža, ktorý zlomil netopiera.