Ve stínu netopýrů

Ve stínu netopýrů https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/381397/mid_batman-detective-comics-ve-stinu-ne-l95-381397.jpg 4 78 16

Gotham City zahalil netopýří stín. Tentokrát ale nepochází od Batmana. Do gothamských ulic vtrhla elitní bojová jednotka, která Temného rytíře napodobuje. Její vybavení, technologie i taktika jsou odpozorované od Batmana, jsou však propracovanější a na vyšší úrovni. Motivy této armády zůstávají záhadou, její cíle jsou však zřejmé – tihle „Batmanové“ mají spadeno na gothamské maskované strážce pořádku. Temnému rytíři je jasné, že takové armádě sám čelit nemůže, a nedokážou to ani ostatní bojovníci se zločinem. Proto za svého generála ustanoví Batwoman a z nové generace gothamských hrdinů vytvoří vlastní armádu. Tim Drake alias Red Robin, Stephanie Brownová alias Spoiler, Cassandra Cainová alias Orphan a napravený zločinec Basil Karlo alias Clayface, ti tvoří vojsko, se kterým jdou Batman a Batwoman do boje. Až však stane svému skutečnému nepříteli tváří v tvář, bude držet pohromadě, nebo se rozpadne? BATMAN: DETECTIVE COMICS 1: VE STÍNU NETOPÝRŮ je mistrovský, nadupaný thriller od scenáristy JAMESE TYNIONA IV. (BATMAN AND ROBIN ETERNAL) a výtvarníků EDDYHO BARROWSE (NIGHTWING) a ALVARA MARTINEZE (Ultimate Comics X-Men). Tato sbírka zapadající do ZNOVUZROZENÍ HRDINŮ DC obsahuje původní sešitová vydání č. 934–940.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Rise of the Batmen , 2017


více info...

Přidat komentář

Ortegas106
01.03.2024 4 z 5

Lepši než si pamatuju.
Akorát mi tu chybělo nějáké to vyšetřování a hledání vyníku,tady je to naservírováno na můj vkus moc brzo.Jako pozitivum beru že se batman se chová tak jak mám u něj rád lidsky.

Ivan Kučera
02.01.2024 3 z 5

Pozor spoiler (nie Stephanie „Spoiler“ Brownová, proste normálny spoiler, hahaha). Mistrovský, nadupaný thriller fakt nie, sorry. Tento komiks nepoteší nikoho, kto zastáva názor, že pravý Batman je samotár (max. s Alfrédom). Batman Detective Comics: Ve stínu netopýrů je prehustený postavami. Tiež mám rád ponuré samotárske batmanovky a nie tie, v ktorých okolo neho hopsá nový Robin, starý Robin, Damian, Duke, Batwoman, Catwoman, Red Hood, Nightwing atď., ale nepredstavuje pre mňa zásadný problém ani batmania tímovka, hoc to nie je tak úplne ono. Má to aj pozitívny účinok: akonáhle sa dej sústredí len na kecajúcu omladinu a zrazu sa na scéne nečakane zjaví tradične mlčanlivý „šéf“, atmosféra okamžite temnie a všetci naokolo stíchnu a začnú sa tváriť vážne. Spoiler a Orphan úplná nuda, tu už to ozaj začína pripomínať situáciu s akváriom, do ktorého neviete aké druhy rýb umiestniť od radosti a tak doňho naflákate 20 neóniek, 18 gubiek, 25 pancierničkov, 7 prísavníkov a aby bola sranda, tak ešte 10 slimákov. Ilustrátori odviedli dobrú prácu. Batman rútiaci sa nočnou oblohou a okolo neho šľahajú blesky, prípadne Batman majestátne vztýčený na komíne a vedľa neho v predprípravnom bojovom postoji čupiaca Batwoman (a okolo šľahajú blesky, ehm), to všetko sú elektrizujúce, majestátne okamihy. Temer akoby za to kresliči boli platení. Scenár ponúka ku koncu skvelé, mrazivé okamihy. Scéna, v ktorej postava vyčíta otcovi, že ju vždy sklamal a pritom ona od neho nikdy nechcela „nič“ viac, než iba aby na ňu bol hrdý, je tak nejak ľudsky silná. Najviac ma ale odrovnal okamih, v ktorom sa klaďas rozhodne obetovať, situácia je extrémna a on sa lúči s parťákmi, ktorí sa ho snažia v poslednej chvíli zachrániť, hoc vedia, že to nestihnú. To je mrazivý moment, pri ktorom priznám sa, hoc už starý pán po štyridsiatke, mal som vlhké oči. V duchu som si ale vravel, že to tvorcovia určite nedajú. Predsa len v minulosti u Batmana síce sem-tam nejaká kľúčová postava zomrela (vlastne sa mi zdá, že minimálne raz zomrel každý v jeho svete, vrátane samotného Baťáka), ale zakaždým sa skôr či neskôr vrátila. Miestami už to dosahovalo azda až mierne parodickej úrovne. No a žiaľ nedali to ani tu. Kedysi sa aspoň pár zošitov hrali na to, že postava je skutočne mŕtva. Ale je nová doba, tak to poprú už na konci rovnakého čísla, v akom zahynula. Prvá polovica ma nebavila. Napojenie klanu Wayneovcov na klan Kaneovcov nie je márne a v minulosti sa zjavili na scéne scenáristi, ktorí s tým vedeli dobre pracovať. Tynion však medzi nich nepatrí. Scenáru chýbalo v prvej polovici niečo, čo by ma strhlo, nadchlo, dojalo, zaujímavý dej, vzrušujúca zápletka, hocičo. Clayface obrátený na stranu dobra je málo. Vadí mi usmievajúci sa Batman a Batman s roztrasenými rukami.


ArkAngel
04.08.2022 4 z 5

Batman obvykle jede sólo, ale v Rebirthu se mu rozhodli poskládat rovnou celý tým, když už ty parťáky v Gothamu má a funguje to přímo skvěle. Ti nejznámější jsou samozřejmě stranou a mají vlastní série, ale Batwoman coby šéfka týmu je super, její otec jakožto zlý Nick Fury je dobrý záporák pro úvodní díl a twist s předěláním Clayface na klaďase je něco, o čem jsem nevěděl, že chci, ale postavě to hodně pomohlo a posunulo jí to o několik tříd výše. Lepší než New 52.

wullcann38
03.02.2021 4 z 5

Bylo to fajn,ale mám radši Batmana od Toma Kinga.
A taky proč sakra dělají tři Batmanovské série?(Dnes už jen dvě) podle mě stačí jen jedna

MartyManCZ
18.01.2021 5 z 5

No, tak to byl silnej otvírák série. Příjemně sem se bavil i když Batsy neni sám ale v týmu, což bývá obyčejně slabší. Dokonce i Robin není nesnesitelnej, to je snad poprvé kromě jeho "Roku jedna", a má cool kostým. Rodinné trampoty Batwoman...všechno to zapadalo. Asi jsem moc neočekával ale dostal jsem parádní příběh a dobře se bavil.

Kate18
05.03.2020 5 z 5

Batman a Batwoman čelí stínům z postranních uliček. V Gothamu je najednou celá armáda, která napodobuje Batmana. Dají dohromady vlastní armádu z teenagerů, mladých hrdinů. Batwoman má na povel jejich výcvik. Musí je vycvičit včas, než bude čas bojovat.

Příběh napěchovaný akcí a napětím, spoustou zvratů a drsňáctví, tak jak to má u Batmana být.

Voliarty
11.12.2019 4 z 5

Skôr ako o Batmana ide o Bat-týmovku. A tu začína môj (asi aj jediný) problém s týmto komiksom. To zloženie Bat-týmu príde moc rýchlo. Batman príde, povie a daný jedinec je už v tíme. Zas ale ide o postavy, ktoré majú s Batmanom čo-to odžité, takže sa to dá pochopiť. Trochu mi to ale nesedí s Clayfaceom. Na jednej strane je fajn pridať ho na stranu dobrých, na strane druhej mi to prišlo strašne neuveriteľne. V rámci New 52 bol Clayface znázornení ako šialenec, alebo, v Snyderovom podaní, dokonca ako chladnokrvný, racionálny (ako najviac to len v spojitosti s vrahom ide) vrah. Preto mi nejak nesedí, že Batman dôjde a len tak ho príjme. Síce je tentoraz Clayface poňatí ako sympaťák, ale i tak, nesedí mi to v spojitosti s jeho minulosťou. Ale toto je asi jediná taká veľká chyba komiksu pre mňa. Zvyšok je fajn. (Neskôr som sa ale na internete dočítal, že Clayfaceov charakter sa zlepšil, ale to v dákom príbehu, ktorý u nás nevyšiel).

Batman je viac v úzadí a priestor dostávajú postavy z jeho tímu. Najviac Batwoman a Red Robin, ktorých som si oboch obľúbil. Spoiler(ke) som na chuť nejako neprišiel a Oprhan je proste tichá super-ninja.

Za záporákov kope armáda Batvojakov menom Kolónia. Tí sú taký...proste armáda v Bat-oblekoch. Najzaujímavejší z Kolónie sú ich veliteľ (neprezradím) a mladý geniálny hacker Ulysses Hadrian Armstrong. Ide poznať, že James Tynion si cez Kolóniu pripravuje niečo ďaleko väčšie. A ja sa na to teším.

Kresba nie je ničím zaujímavá. Občas niektoré panely fajn, niektoré zas nie.

Finále je super a pre mňa ešte umocnilo zážitok z komiksu. Som rád, že sa Detective Comics zlepšil a nie je na tom kvalitou tak, ako bol v rámci New 52.

Wojta777
17.03.2019 5 z 5

Nadměrně spokojen. Úžasný děj, úžasné postavy a k tomu úžasná kresba. Jednoduše úžasný komiks.
Děj je originální, akční a plný napětí. Příběh komiksu pojednává o hrozbě, která přišla do Gothamu v podobě vojáků, kteří se oblékají jako Batman, ale oproti němu zabíjejí. Proto musí Batman a Batwoman spojit a vytvořit tým, který tuto hrozbu zažene.
Kresba je naprosto skvostná. Je krásně detailní, úžasně temná a výborně si hraje s barvami.
Postavy jsou skvěle vykresleny. Všichni dostanou dostatečný prostor, aby si k nim člověk udělal vztah. Ještě k tomu je skvělé, že jsou nám představeny ne až tak známé postavy.
Ke komiksu nemám nic, co bych vytknul. Naprostá spokojenost. Hodnotím 5 netopýřími hvězdičkami.

Hwaelos
14.11.2018 3 z 5

První knížka z Rebirthu, která mě aspoň bavila. Příběh je netypickej a vlastně docela dobrej. Jenom postavy nemají žádný pozadí a jejich dialogy šustí papírem jako hrom. Dokonce ani (SPOILER) smrt jednoho z hlavních přestavitelů, na kterou je dobře zaděláno a má nějaký emoční dopad, vlastně nic neznamená, protože je hned vzápětí popřená. Nemůžu si pomoct, ale oproti New 52 je prostě Rebirth drop down.

Lenka.Vílka
06.11.2018 3 z 5

("I've got my band of brothers, And we're taking it to the streets." ... Band of brothers - Deez Nuts)

Tohle není opravdu pro nové čtenáře. Není, není, není!!! Pokud si myslíte, že je, jste nejspíš američan v pubertě, kterému stačí, že se tam něco hejbe a je to tajemný, ale nechápe souvislosti, a kdo jsou ti lidé, co se tam rubou, protože se doslechli, že číst komiksy je teď cool. A stále víc mě tyhle knihy utvrzují v tom, že pro ně tahle "série" vychází. Aby jste si to užili, musíte pár věcí vědět. Ale jsem si jistá, že to víte. Nejste přece američtí puberťáci, že? :)

Asi poprvé začnu s kresbou. Ta byla nádherná. Sice trochu nudná, ničím výraznější a pokud to dává smysl, tak ve své temnotě i zajímavě barevná. Ale líbily se mi detaily. To bylo příjemný.

Děj. Au. Od autora jsem toho, dalo vy se říct, už četla trochu víc. Něco se mi libilo a něco nijak zvlášť nenadtchlo. Proto jsem byla zvědavá, jak u mě dopadne tahle kniha. Navíc tady všichni píšou, jak je to super, tak jsem do toho šla. Přesto jsem ráda, že knihu nemám v knihovně, jenom jí mám půjčenou.

Začátek byl zvláštní. Batman dává dohromady partu. Ale nejdřív jí musí vycvičit. A hlavně jít do extrému. Jenže bylo to takový divný. Pokud jste vážně nový čtenář, asi ztratíte přehled o postavách. Jednou větou vysvětlit originy svých nových parťáku je málo. Nešlo to alespoň na jednu stránku? Nebo flashbackem během děje na tu jednu stránku? Takže je to plný "bum" a "bác" a na konci "cože?". Za mě tenhle díl bez pokračování nefunguje (možná kdyby u nás vycházelo po sešitech jako originál. Ale nedovedu si představit, že čtu první díl, jak vyšel a pokračování o tři měsíce později). Ale po dočtení si dovedu představit, že pokračování nečtu. Jestli jo, tak "proč ne", jestli ne, tak "co už".

Chtěla jsem dát dvě hvězdy, ale "děkuji kresbo", dávám tři.

Prosím, věřte mi moje alibi. Mě tahle kniha mrzí. Chápu, proč se lidem líbí, ale mě nesedla.

B-artX
17.10.2018 5 z 5

Po Flashovi to nejlepší, co v rámci Rebirthu vyšlo. Skvělá jízda s atmosférou, zajímavými postavami, zvraty, námětem a zápletkou. Kresba paráda. Určitě do toho jděte. Pecka.

FireOfFilth
12.08.2018 5 z 5

Pro mě nejlepší Batmana od Sovího tribunálu. Velká jízda, kdy Batman nepracuje sám, ale má pět parťáků. Nejvíc cool mě přišla Orphan. Ale každá postava měla něco do sebe. Přibližně v polovině se dočkáme dobré zvratu. Ke konci i slza ukápla. A poslední tři stránky mi vyrazily dech. Neskutečný navnadění na další díl.
Kreslíři se tu vystřídali dva Barrows a Martinez, obě neskutečně hravé a musím říct, že jsem nikdy nic neměl proti kresbě Grega Cappuli, ale ve srovnání s výše zmíněnými nedává takovou temnou a surově batmanovskou atmosféru. Vidíme tu velmi pěkné hrátky s panely. Občas i na stránce kreslíř změní jakoby úplně styl, že vidíme postavu namalovanou vodovkami. Prostě balada pro oči čtenáře.
Za mě určitě nejlepší Batmana ze Znovuzrození, ale i za docela dlouhou dobu.

Gordonlord
02.08.2018 5 z 5

Nejdřív jsem nechápal, proč musí Batman trénovat své pomocníky, když je musí mít přece už dávno vytrénované za hranice svých limitů ? To by přece popíralo logiku jeho uvažování. Ale nutnost armádního myšlení a kooperace tomu tak nějak smysl dala a zabránila mi dát nižší než absolutní hodnocení.

Batmanovi pomocníci byli kdysi ve zlatém a stříbrném věku comicsu velkou slabinou jeho příběhů. A dnes je tomu naopak ! Vidíte je zde nejen jako borce v kostýmu, ale i jako lidi. Spoiler je pořád vtipná, jako byla kdysi (mám načteno hodně z let 1939-1998), ale už mi přijde trochu moc "dokonalá". To, jak zaostávala za ostatními superhrdiny z ní dělalo sympaticky přitažlivou postavu a to už je pryč. Ale nevadí.

Příběh je tak trochu ve stylu Sovího Tribunálu a nějak nevím, jak ho popsat. Od začátku do konce strhující, stále se děje něco, co vás přinutí nepolevit ani na chvíli v pozornosti. Zápletka je zajímavá a pěkně do sebe zapadá. Zajímalo b mě, jestli Liga Stínů skutečně existuje, nebo jestli skončí jen u báchorky. A samozřejmě bez precizně vykreslených postav, vztahů mezi nimi, občasným humorem a dalších důležitých detailů, by to nešlo.

Překvapilo mě, že Clayface je na straně dobra. Velkou roli zde hraje i moderní technologie.

Napínavé, lidské, emotivní, dobře promyšlené a přesto comicsově akční od začátku až do konce. Všechno zde drží pohromadě a vyhýbá se dětské infantilnosti. Tahle kniha si může s klidným svědomím hrdě stoupnout vedle takových klenotů, jako je Návrat temného rytíře, Dlouhý Halloween, Ticho, nebo Soví Tribunál.

Nekro
16.07.2018 5 z 5

Úžasný komiks predstavujúci Batman family so strhujúcim záverom.

milan1935
29.06.2018 4 z 5

Už docela dlouho jsem nečetl takhle povedený komiks, příběh je hodně napínavý a příjemný. Všechny postavy jsou sympatické, nebo mi až tak nevadí. Clayface a orphan by mohli mít trochu víc prostoru, ale to je proto, že je to týmovka. Je dobrý, že je tam víc ten tým než jen Batman, protože batmana máme v jeho řadě od Kinga, nebo all Star batmanovi. Kresba je k příběhu udělaná hodně hodně dobře, ale to se líp pochopí když si to přečtete. Je to asi zatím nej. série batmana, ale ještě jsem nečetl toho all Star. A jak říkám čte se hodně dobře a je to takový celý příjemně udělaný, snad bude druhy díl stejně dobrý. A tohle musím doporučit.

memphisz
22.06.2018 4 z 5

Je poznat, že Tynion se Batmanovi věnuje v podstatě celou svou kariéru (i když působil hlavně ve stínu Scotta Snydera). Svěřit mu Detective Comics byl skvělý nápad, zejména po nijakých příbězích v New 52. Příběh funguje, je dramatický, napínavý a se správnou gradací. Co je ovšem hlavní předností knihy je temná a efektní kresba, která vyčnívá díky skvělému spojení autorského týmu (kresba, barvy, inker). Malované části a estetický dojem používání červené barvy to vše jen podtrhují. Detective Comics 1 je týmový Batman, který zkrátka funguje a má co nabídnout.