Chladné dny

Chladné dny https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469105/bmid_batman-8-chladne-dny-ceI-469105.jpg 4 26 8

Chladnokrevný hrdina. Chladnokrevný zabiják. Svatba století je za námi. Batman ušel k oltáři s Catwoman dlouhou cestu… a jeho život se otřásl v samotných základech. Ale tento úder byl pouze prvním z mnoha. Bruce Wayne dostane obsílku, aby zasedl v porotě soudního přelíčení s Mr. Freezem, a je konfrontován s palčivými otázkami ohledně svého maskovaného alter ega a jeho sklony k nepřiměřenému násilí – což ho přinutí k rozjímání nad otázkou, zda by neměl svou kápi i plášť nadobro odložit. Zatímco je Bruce vázán těmito povinnostmi, Dick Grayson – Batmanův dřívější pomocník a nejbližší přítel – odloží svou identitu Nightwinga a navlékne kostým Temného rytíře. Čímž se ocitne v první linii… a ve velkém nebezpečí. Ruský zabiják zvaný KGBeast se vrátil – a nyní tento relikt geopolitického konfliktu řádí v ulicích Gothamu, veden na neviditelných nitkách neznámým mistrem loutkářem. Bruce i Dick se musí vyrovnat se zlomeným srdcem, zlomenými kostmi nevinných obětí i krizí vlastní identity. Podaří se jim zastavit propukající studenou válku, než se příliš nachladí a zemřou? Oceňovaný scenárista Tom King (MISTER MIRACLE) pokračuje v osmé knize s názvem BATMAN: CHLADNÉ DNY ve své přelomové sérii jednoho z nejikoničtějších komiksových hrdinů. Svazek je zároveň zaplněn dechberoucími kresbami hvězdných výtvarníků Leeho Weekse (BATMAN/ELMER FUDD SPECIAL), Matta Wagnera (TRINITY) a Tonyho S. Daniela (BATMAN R.I.P.). Obsahuje sešity č. 51-57.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Cold Days , 2018


více info...

Přidat komentář

Ivan Kučera
15.09.2023 3 z 5

Chladné dny sú super. Prvých cca 66 strán. Z celkového počtu 176. Potom už je to o ničom. Áno, na začiatku síce bohapusto vykrádajú klasiku 12 rozhnevaných mužov, ale robia to tak dobre, že to až tak nevadí. Neprekáža vari dokonca ani to, že čitateľ čaká parádny finálny twist a nakoniec sa vlastne žiadny nekoná (wtf?). Séria tajomných ženských vrážd ešte nepovedala svoje posledné slovo a King sa jej venoval aj v budúcnosti, ale tu teda bolo treba podľa mňa explicitnejšie povedať, že to nie je koniec, ale vlastne len istým spôsobom začiatok, pretože takto je to ako detektívka s vrahom bez odhalenia vrahovej identity, čo nepôsobí dobre. Hoc áno, je to realistické, ale aby to naplno fungovalo, muselo by to byť spracované predsa len iným štýlom. Jasné, je zaujímavé sledovať, ako Wayne obhajuje Mr. Freezea a kritizuje Batmana (bez toho, aby ostatní vedeli, že Batman je Bruce) a Mr. Freeze je tu tým pádom obetný baránok, i tak mi ale proste nesedelo robiť obeť z jedného z najvýznamnejších netopierových protivníkov. Chápem, že Batman je najlepší detektív na svete a fakty a suché, pragmatické dôkazy sú preňho viac, ako osobná, emóciami sfarbená chuť dostať Mr. Freezea za mreže, ale i tak to bolo divné. Tak či onak je to dobrý, pôsobivý a v rámci možností realistický príbeh a v kombinácii s noirovou kresbou a tlmenými farbami mi to pripomenulo Gotham Central. Problém je, že súdny proces s Pánom mrazu tvorí len malú časť knihy a zvyšok dopĺňa... ja vlastne ani poriadne neviem čo. Nerozumiem smeru, akým sa Tom King vydal. Na začiatku série podľa mňa išiel loviť do úplne iných končín, potom akoby si spomenul, že by bolo super poňať sériu ako niečo, čo od začiatku smerovalo k svadbe s Catwoman, avšak po legendárnej Mačacej žene v Chladných dňoch nezostala ani granula a rieši sa niečo úplne iné. Dačo, čo ma nezaujímalo. Páčil sa mi Batmanov návrat k pôvodnému kostýmu, rovnako jeho doberanie sa Dickom, trefné strieľane si do vlastných radov vo forme zľahčovania situácie (ultra trápni céčkarskí záporáci), situáciu oživila bájka a King občas trafí klinec po hlavičke (Bruce dosiahne spravodlivosť svojím členstvom v porote, do ktorej sa paradoxne dostal s pomocou korupcie). Lež ako celok ma to fakt neoslnilo. Je to lepšie, ako predchádzajúci diel Svatba, ale oproti nemu je lepšie skoro všetko. Ešte mi každopádne nedá nepoukázať na krásny detail s parádnou prácou letteringu: Batman sa dostáva do zóny bez signálu a tak komunikácia vypadáva a písmená sú zle vidieť rovnako, ako ich on počuje.

puml
12.08.2022 5 z 5

Takhle mám Batmana rád. Akce není tolik, ale vynahrazuje to perfektní budování atmosféry a psychologie postav. Opět spousta náznaků a to jak jde Bruce Wayne sám proti sobě je v rámci komiksového zpracování prostě skvělé. Ústřední příběh je originální variací na 12 rozhněvaných mužů. Jeden z nejlepších Batmanů od Kinga. Doporučuji.


Hwaelos
22.11.2021 3 z 5

Jakkoli se mi variace na Lumetovo drámo zamlouvá, provedení už tak slavné není. Weeksova kresba tomu hodně přidává - atmosféricky i stylově. Čemu se ale těžko věří, jsou Bruceovy monology. Nejdřív zmlátí záporáka a pak sám sebe obviňuje, že užívá nepřiměřené násilí? Bylo by to zkousnutelné, kdyby se chystal seknout se superhrdinskou kariérou, což ale očividně nehodlá (soudě podle navazujících sešitů). Motivace hlavní postavy tady jednoduše nedává smysl. Druhý příběh s KGBeastem je spíš jednoduchá mlátička, byť atmosféricky vykreslená. Paradoxně nejlepší je vložený sešit s Dickem Graysonem, který se snaží rozptýlit svého mentora, který ale zase trochu zabíjí zoufalá Wagnerova kresba.

Lenka.Vílka
25.08.2021 5 z 5

Nemohu se ubránit dojmu, že tenhle díl lze buď zbožňovat nebo nenávidět. Že není nic mezitím. Protože ono je těžký si nevzpomenout na tu díru v hlavě, kterou měl Bruce už předtím. Kvůli tomu, co udělal a proč měl obavy, že si nezaslouží štěstí. No, i tak toho nakonec dosáhl a všechno bylo chvíli ok. Dokud o to štěstí nepřišel. A je to zase zpátky. Pochybnosti, nenávist, vzpomínky. A právě to je ten moment, kdy to na někoho může být už moc. A je to pravda, že příběh Chladné dny byl dost náročnej. Úplně mě vysál, byť chápu záměr a čeho to je vyústění. Protože nikdo neví, co dělal Bruce potom, co se to všechno zkazilo. Asi šel jenom někoho ven z mlátit. A tohle je ono?

Je tohle případ i Mr. Freeze? Nebo je to jenom výsledek toho, že to Bruce nedává?
Joo...on by to byl zároveň možná i nudnej příběh, kdyby tam nebyla ta druhá vrstva. Ale já mám prostě Toma Kinga ráda, právě kvůli tomuhle. (A kvůli nekončícímu pocitu, že svý postavy nenávidí a podle toho se k nim chová.) A když to dám dohromady s kresbou, no, docela síla. To střídání poroty a rasení Freeze a nezbytný sestřih vzpomínek toho, co všechno udělal, je díky kresbě o jeden level výš.

Druhý příběh Lepší lidé. Ach, taková kecačka, která vyniká hlavní tím, jak je vyprávěná. Aby na konci....WTF?!!? Protože přichází Bříme minulosti. A musím říct, že to bylo skvělý. Protože tady je něco jako "výber si laskavý čtenáři a já ti potom možná řeknu, zda jsi mě odhadl správně". Protože tam není explicitně řečeno jestli jo nebo ne, ale věci se dějí jako kdyby jo. A finální zúčtování (a celkové pátrání) je v tak strašně jiný vlně než první příběh. A to bylo prostě skvělý. A co řekne Batman na konci?! Badass! Kdo že tady všemu šéfuje? Dokonalý  :)

Jaké je tedy poselství téhle knihy? Bitches budou vždycky, ale pravej buddy je jenom jeden? Hmmm...

PS: ta hostovačka byla úžasná. Já ty jeho okraje prostě žeru! A dost drsný na storku před spaním :D
PS: pokud to nebyla chyba tisku, tak to umázlý písmo, když se Batman dostavá mimo signál, bylo dobrý  :)

Voliarty
12.06.2021 3 z 5

Asi skočím rovno k hodnoteniu jednotlivých príbehov. Bez pochvalných omáčiek, ktorými začínam komentár ku každému Kingovému Batmanovi.

Chladné dni - taký ,,meh" príbeh pre mňa. Asi je to tým, že som nevidel tu toľkokrát spomínaných ,,Dvanásť rozhnevaných mužov"(ale podľa ohlasov napravím.) Páčila sa mi Wayneova záverečná reč, ktorá tento príbeh pre mňa vyzdvihuje. SPOILER: Trochu ma zamrzelo, že sa tá linka neuzavrela. Akože súd dopadne ako dopadne, ale čo sa naozaj stalo tým ženám sa nedozvieme. Som zvedavý, či sa k tomu niekedy King vráti, alebo to nechá tak. KONIEC SPOILERU.
Stredný príbeh bol super. King tu zase prelína minulosť a prítomnosť, tentoraz Dicka Graysona. A bolo to zábavné, Grayson je pekným protikladom vážnemu Batmanovi a ich interakcia ma bavila.
V poslednom príbehu sa vracia KGBeast, z čoho mám zmiešané pocity. Na jednej strane mi príde, že sa ignoruje ako s ním pracoval Snyder v All-Star Batman 1: Můj nejhorší nepřítel. Na druhej strane sa mi ale páči, ako s ním pracuje King. Beast v jeho podaní je naozaj nebezpečným protivníkom. Tiež mi príde, že na rozdiel od Snydera (a aj pôvodného príbehu Desať nocí KGBeasta, ktorý u nás vyšiel) King pracuje s Beastom mimo rámec zabehnutých koľají, robí z neho viac ako len ,,ruskú mašinu na zabíjanie". Interakcia medzi ním a otcom sa mi dosť ľúbila. Rovnako aj záverečný boj prepletený ruskou bájou. A kreslí to Tony Daniels, ktorý je jeden z mojich obľúbených kresličov. Určite lepšie kreslí ako píše.

V úvode som vynechal omáčky, ale v závere budem opakovať, čo pri každom Kingovom Batmanovi. Neustále ma baví. Možno sa nájdu momenty, ktoré ma tak nechytia, za to ich vykompenzujú iné. I tak mám ale pocit, že ôsmi diel je taký viac oddychový. Viem, môže to pôsobiť divne, vzhľadom k tomu, čo sa v príbehu s Beastom stalo. Ale mám pocit, ako keby po Svadbe King spomalil tempo a chystal si pôdu pre ďalšie veci. Na ktoré sa teším.

fvalek
03.06.2021 5 z 5

Zase jsme dostali takový divně rozložený díl, kde jsou takové na sebe lehce navazující události, které nějak matně navazují na celý zbytek série a universa. Soud s Mr. Freezem a pak KGBeast, jako by to byl takový zbytkáč, co se ještě do série vejde, nicméně mě to paradoxně bavilo a hodně.

Samotný soud se nese na notě neustále omílané DC zápletky, která asi nikdy neodezní, i když je vycucaná na dno - spravedlnost proti hrdinům (ano, po posledních dvou dílech JL Rebirthu jsem touhle zápletkou doslova znechucený), ale konkrétně v tomhle případě je to hodně dobře napsané, i když si nějak nevzpomínám, jak ten soud vlastně dopadl. Moc hezká úvaha nad Batmanem jakožto strážcem Gothamu, i když trošku kýčovitá sebehana Bruce Wayna. Druhý příběh s KGBeastem byl zvláštně zasazený, ale vlastně dával smysl a nevím proč, tohle téma mě úplně běžně nebaví, ale tady vše fungovalo natolik, že jsem četl s nadšením a chutí. Jen by to taky chtělo dokončit pár zápletek, které se vůbec nevyřešily. King rád něco začne, pak dokončí to zjevné, ale zbytek nechá vyšumět, škoda. No a vtipné je, co udělá na konci Batman Anatolimu, když se celou půlku knihy řeší zpytování svědomí za Mr. Freeze...

Kresba skvělá, jako obvykle, překvapivě dobrý děj, což u pár posledních dílů trošku chybělo. Asi nemám co vytknout, a i když Batman není můj nej, tak přečteno opravdu sl lehkostí a zájmem. Tom King ještě umí překvapit a co si budeme povídat, někdy je lepší rvačka a šílená přestřelka než neustálé kafrání o spravedlnosti a zákoně...

trudoš
31.05.2021 5 z 5

Zbožňuji Dvanáct rozhněvaných mužů a to jak původní hru Reginalda Rose, tak slavný film Sidneyho Lumeta. Možná proto jsem snadno propadl variaci Toma Kinga na toto téma, přičemž musím především vyzdvihnout fakt, že dotyčný pouze nekopíruje předlohu. Využívá původní námět k novému pohledu na skutky Temného rytíře a především pak jejich dopadu na mysl obyvatel Gothamu. Výtku k ději bych přitom měl pouze jedinou, a to je závěr, unikající kamsi do ztracena, s nejistou možností, že se autor k příběhu ještě vrátí. To se ostatně týká také dalších dvou epizod, které nijak neubírají na pochmurném tempu sestupu Bruce Waynea do osidel zármutku. Tom King využívá skvěle vypravěčské možnosti komiksu, když mění úhly pohledu, posloupnost panelů i skoky v čase, současně však zachovává tragikomickou atmosféru superhrdinského patosu, který pod záštitou jakési fanouškovské nadsázky odkrývá temná zákoutí lidské přirozenosti. Náramně dobrá věc, tahle série, nejlepší jaká Batmana za poslední roky potkala.

memphisz
16.05.2021 4 z 5

Bruce Waynea u soudu jsem tedy ještě neviděl. Navíc u soudu, který má soudit padoucha chyceného Batmanem. King zde rozehrává vlastní variaci na 12 rozhněvaných mužů. Poté následuje další Kingovo oblíbené paralelní vyprávění v dvou časových rovinách, tentokrát s prvním Robinem, Dickem Graysonem. A vše vrcholí v příchodu nelítostného KGBeasta. Kniha tak přináší tři kratší příběhy, které jsou zajímavé každý svým způsobem. Kdo rád Kingův způsob vyprávění, ten zde nesáhne vedle.