Válka vtipů a hádanek (limitovaná edice)

Válka vtipů a hádanek (limitovaná edice) https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396715/bmid_batman-4-valka-vtipu-a-hadanek-i9r-396715.jpg 4 42 9

Batmanovo znovuzrození pokračuje! Rok nula. Dvanáct měsíců, po které byl Gotham bez proudu, bez zákona, bez naděje. 365 dní, kdy Riddler vládl ulicím. A to snášel těžce nejen Batman, ale i někdo jiný. Nastává čas odvety, války mezi hádankářem a smrtícím klaunem.

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Fantasy

Vydáno: , Crew
Originální název:

Batman, Volume 4: The War of Jokes and Riddles , 2017


více info...

Přidat komentář

ArkAngel
08.08.2022 3 z 5

Válka vtipů a hádanek se čte dobře a pomáhá tomu i kresba, která Kingovu sérii skutečně obohacuje. Po několika příbězích tu přichází výplň mezi hlavní řadou a rokem nula, kde je asi šestiletá mezera (během které měly proběhnout variace známých příběhů před Flashpointem) a dostáváme se tak do války mezi Jokerem a Hádankářem. Jenže ono vyvrcholení nikam nevede a nedává příliš smysl. Celá válka je vlastně i strašně uspěchaná a nic z ní nevidíme. A pasáž v přítomnosti s Batmanem a Catwoman akorát opakuje to, co už jsme od nich slyšeli v minulé knize.

Ivan Kučera
26.07.2021 3 z 5

Tom King je u Batmana strašne nevyrovnaný. Začal priemerne (Já jsem Gotham), náhle, keď sme to nečakali ani v najlepšom sne, situáciu razantným spôsobom pozmenil v dobrom agresívnou dvojicou nečakane kvalitných dielov (Já jsem sebevražda a Já jsem zhouba)... a do toho prichádza a kartami chaotickým spôsobom zamiešava divná Válka vtipů a hádanek. Vo finále Já jsem zhouba Batman šokujúco požiadal Catwoman o ruku, ale ak ste naivne čakali, že vo Válke vtipů a hádanek dôjde k svadbe, už teraz vám hovorím, že holubice, ktoré ste plánovali vypustiť na slávnostnom ceremoniáli, môžete vypustiť do voľnej prírody. Válka vtipů a hádanek je totiž prequel, v ktorom Bruce a Seline spomínajú, čo sa odohralo po prvom roku pôsobenia Batmana v Gothame. Vtedy sa proti sebe postavili majstri zločinu Joker a Riddler, každý okolo seba zoskupil množstvo pomocníkov a drsne súťažili o to, kto ako prvý zrazí Netopiera dole zo strechy. Zápletka znie fantasticky, ako niečo, čo by si za istých okolností mohlo byť budúcou batmanovskou klasikou. No... lenže nebude. Mrzí ma to, lebo som sa fakt tešil a navyše som to dostal od pani manželky ako darček na meniny 2021. Avšak nadšenie sa proste bohužiaľ nekoná. Na mieste je naopak rozčarovanie. Miestami som sa dokonca musel držať, aby som nedal iba 2*. Čo o to, nakreslené je to fajn; Clay Mann a Mikel Janín si užívajú najmä zamračeného Jokera a parádny zelený Riddlerov klobúk. Naopak, pomerne časté dvojstrany sú síce na prvý pohľad veľkolepé, ale ako keby do nich boli zhustené desiatky strán scenára, čo asi nemohlo dopadnúť dobre. A ani to veru dobre nedopadlo. Čo-to zachraňuje scenár, ktorý je zo začiatku nekompromisný (zabíjanie policajtov, rodín, žien, detí...), vynaliezavý (Nigmov spôsob, ako sa dostať von z basy, francúzska večera o deviatich chodoch) a fakt to nejaký čas vyzerá ako jedna z najlepších batmanoviek na trhu (!). Bohužiaľ, rýchlo nasleduje strmý pád dole. Na prvý raz som sa v deji neorientoval a pravdupovediac po druhom čítaní to miestami bolo rovnako nezrozumiteľné. Komiks je robustný (fajnových 200 strán), ale napriek tomu skratkovitý, nedokončený. Všetkých tých hádaniek a vtipov som mal po krk už niekde v polovici (ak nám scenárista chcel ukázať, ako „unavene“ to vyzerá v hlavách dvoch inteligentných magorov, tak sa mu to podarilo). Postáv bolo zbytočne veľa; chápem, že šlo o „vojnu“, ale ak by King použil len Jokera a Riddlera, bolo by to mrazivejšie a paradoxne efektnejšie, než keď v každom zábere postáva osem záporákov, ktorí na seba nudne mieria zbrane. Dostal som chuť na viac komiksov s Riddlerom. Je celkom zaujímavé vypočuť si ďalšiu kapitolu z počiatkov Batmana v Gothame (z ďalších menujme napr. Muž, který se smál alebo Batman: Rok jedna), ale jednak tu rozhodne ako nejaký začiatočník nepôsobí a jednak samotný komiks po vizuálnej stránke nepôsobí ako retro.


Hadati
21.05.2021 3 z 5

Joker a Riddler se spolu dají do křížku, protože každý chce Batmana jen pro sebe. Tito dva tak začnou kolem sebe shromažďovat armády superpadouchů a město začne touto jejich válkou značně trpět. Proto Batman vymyslí plán, jak tuto válku ukončit.

Tato série vysvětluje jen málo, takže když neznáte batmanovské univerzum, tak vám postavy nic neřeknou, protože spoustu z nich tady ani neoznačují jménem. Hlavní problém, který zde však vidím je ten, že kromě hlavních dvou záporáků jsou ostatní superpadouši jen statisty příběhu. Jsou loutkami těch dvou, nemají vlastní vůli a jen vykonávají rozkazy svých pánů jako mechaničtí roboti. Obdobně se chová i jejich okolí, které se prakticky nevzmůže na žádný odpor.

Přesto to bylo lepší než předchozí díl.

fvalek
30.11.2020 5 z 5

Válka vtipů a hádanek je takový malý eventík v batmanovském prostředí a rozhodně potěšilo jeho převyprávění, obzvláště, když na něj naráží třetí díl. Moc se mi líbí forma vyprávění, která vyvrcholí něčím hodně obrovským. :3

Samotná válka začíná trošku nevysvětlitelně, malicherně, říkám si "Tohle je opravdu začátek války? Kvůli tomuhle?", ale prostě to tak je, no tak co už. Joker a jeho smíchové zaprdnutí, k tomu Riddlerova úpornost... zajímavé, já osobně fandil Riddlerovi, ale hajzlíci to byli oba. Musím ale s lítostí oznámit, že neustále pokusy o vtipy a hádanky mě postupně přestávaly bavit víc a víc. Mezihra o Kite Manovi byla smutná, ale líbila se mi, byl to hezký prvek, který vyplňoval mezeru ve válce. Ale nezasloužil si to. Co se týče Batmana, tak mě trošku zklamal, čekal jsem od něj něco nápaditějšího. Co ale musím pochválit je zapojení všech známých padouchů (ale kde je Harley?!).

Vyvrcholení v podobě zápletky do dalšího dílu potěšilo a dalo tomu mnohem větší rozměr, když vidíme, jaké problémy řeší Selina i Bruce a jak se cítí. Malé nepodstatné plus - naučil jsem se sedm z devíti francouzských chodů, super. :D

Hwaelos
09.11.2020 5 z 5

Pokud se z tohohle čísla nestane nadčasová klasika, tak už nevím, z čeho by měla. Přiznám se, že když jsem přečetl první díl Kingovy řady, byl jsem tak zklamanej, že jsem už neměl vůbec chuť pokračovat. Dokonce i oproti slabším dílům Snyderova New52 runu to bylo podprůměrný čtivo. Ale kamarád mě přesvědčil, abych dal Kingovi ještě jednu šanci, že se to zvedne. A měl zatracenou pravdu!

Tom King v tomhle díle ukázal, že nejen umí skvěle psát, ale nebojí se narušit věčné Batmanovo status quo. Co to znamená? Autor záměrně ničí auru drsňáckého temného mstitele, který v sobě potlačuje lidskou, zranitelnou stránku. Typický Batman si ženy drží zásadně od těla a neprojevuje k nim téměř žádné emoce. A hlavně dokáže vždycky všechno vyřešit - prostě rozplete záhadu a zbuší padoucha. A tady máme najednou lidského Báťu, který chodí s klukama na oběd (sic pracovní, ale chová se tam jako člověk - viz minulý díl), který má o sobě pochybnosti, který se dokáže bezhlavě zamilovat a chce se ženit. A zároveň taky Batmana, kterému přerostla situace v ulicích úplně přes hlavu a jako superhrdina ji prostě neumí vyřešit. Smrt malého kluka, kterého nedokázal zachránit, ho viditelně deptá. A nakonec potřebuje pomoc od jiných, úplně obyčejných lidí (Kite Man).

Způsob vyprávění je žrádlo samo o sobě - nejenže je příběh sám o sobě retrospektivou, ale i ta retrospektiva není uspořádaná chronologicky - a vypravěč nám toho navíc spoustu zatajuje a mění nám i perspekivy. A sladká tečka nakonec - King dokázal z Riddlera udělat opravdu áčkového padoucha, který si i Jokera (v úplně novém, skvělém pojetí) vodí na provázku jak nic. Fakt se těším na další díly!

MartyManCZ
04.09.2020 5 z 5

Do háje to byl zase super Batman u kterého sem hltal každou stránku. To sem potřeboval. Naprosto skvělý scénář, hlášky, vymyšlený příběh...prostě mi to skvěle padlo. Některé pasáže by chtěly o dvě stránky navíc sem tam, ale jako jinak super.
Příběh o válce ve které vlastně válku skoro nevidíme, akce pomálu, ale o to propracovanější scénář, vůbec mi to nevadilo. Brutální smutný Joker a jeho xichty,možná ještě děsivější než když se směje, prostě boží.

Voliarty
13.04.2020 3 z 5

Tak toto ma nebavilo tak, ako predchádzajúci Kingovi Batmani. Kde nastala chyba?
Asi v samotnej vojne. Ako to len napísať? Viac sa o tom hovorí, ako sa vidí. Počúvame koľko bolo mŕtvych, ako sa zloduchovia medzi sebou bijú, ale vidíme z toho málo. Áno, vidíme na začiatku, ako Joker a Riddler vraždia, ale potom o tom len počúvame. Mám pocit, že tento námet by potreboval natiahnuť na omnoho viac zošitov. Aby vynikli aj iný zloduchovia. Aby sme videli, prečo sa kto ku komu pridal. A vidieť medzi nimi aj nejakú interakciu. Videli sme len Deathstroke proti Deadshotovi a aj to bolo minimálne.

Rád by som sa vyjadril aj k hlavným súperom v danej vojne. Mračiaci sa Joker je dosť desivý, desivejší ako keď sa pri masakrovaní smeje. Riddler mi príde, že prešiel transformáciou. Si ho pamätám ako zloducha, ktorý nechával hádanky aby dokázal, že je chytrejší ako Batma. Teraz sa z neho stal vraždiaci maniak, ktorý hádanky len rozpráva, a hneď si na ne aj odpovie.

Čo sa mi páčilo, bola večera medzi Bruceom, Riddlerom a Jokerom. A taktiež Balada o Kite Manovi. Treba uznať, že Kingovi sa podaril s Kite Manom nemalý úspech. Zobral postavu s povesťou jedného z najhorších DC záporákov a spravil z neho charakter, o ktorý sa čitatelia zaujímajú, ktorý je sympatický a ktorého motív šarkanov už neznie tak stupídne. Koniec a rozuzlenie tiež ušli.

Nie je to zlý komiks, len mám pocit premárneného potenciálu, ktorý súboj dvoch armád superzloduchov ponúkal.

Lenka.Vílka
03.11.2019 5 z 5

"Two Of A Kind - Afi"

Když se dva perou, třetí se směje?
Nó, to by ti dva nemohli být Joker a Riddler a ten třetí Batman. Protože v jejich případě, se sice ti dva perou, ale nikdo se nesměje. Ten někdo krvácí. A společně s ním celý Gotham. Základní kámen příběhu je na první pohled prostý, až to bolí. Jenom mi bylo jasné, že to bude přesto krutá jízda. Protože první pohled vždy rád máte. A taky že to jízda byla!

Nejvíc jsem ocenila zpětné vyprávění Bruce. Protože čekáte na to špatné, co provedl. Jestli i přesto, co řekne SPOILER ona řekne tu správnou odpověď, na kterou čekáme už od minulého dílu SPOILER. A vážně by to bylo tak špatný? Záleží na čtenáři. Ale řeknu jediný. Tom King rozjel psychologickou hru hodnou ovací. Takže tady to je: "Ovace, vou vou!" Ono rozdělení na "Team Joker" a "Team Riddler" pobavilo bylo dokonalé a celé neskutečně promyšlené.

Takže jo, tenhle Batman mě neskutečně baví. Čtení si užívám a každý další díl je zase o trochu víc mňamózní než ten před ním. Nějakej zmatenej víkend, ne? Přečetla jsem tři knihy a u každý z nich div nekápla slza. Už jsem asi na odpis... :(

Kresba byla na "ach" i "wau". Opět. Beru to už u série za samozřejmost a byla bych hodně zklamaná, kdyby se to změnilo. Stejně jako jsem si minule užívala ty momenty s Banem, tady je jsou podobně zpracovaní oba záporáci. To prostě musíte vidět a číst. A celý je to prostě vymazlený a nádherně zpracovaný. A spíš je zde rozbor následků násilí než zobrazené násilí samo o sobě. Dalo by se říct, že je to vlastně klidná kniha. Jenom vám dá hodně zabrat.

("Ťuk, ťuk...Kdo tam?...Lec...Jaký lec?...Ne, ty dylino, říká se "lecjaký".")

PS: pasáž hostiny? Vrchol knihy.

PS: pokud jste nikdy nebyly na Batmana, doporučuji právě začít s Kingem. Ale bacha. Ať se hned na začátek nepos@$@te blahem. Je totiž šance že jo.

memphisz
10.09.2019 4 z 5

A přesně pro tohle mám rád Kingův styl vyprávění. Není to přímočará akce s jednoduchou motivací padouchů. Ne, je to komplexnější vyprávění, kterým se ukazují jiné věci, než které se přímo odehrávají. Válka vtipů a hádanek je mnohovrstevný příběh o tom, jaký je rozdíl mezi vtipem a hádankou... A o tom, co dokáže rozesmát jednoho klauna, kterého už nic nepobaví. Tragédie Kite Mana je výborná nit, která prostupuje příběhem a zlidšťuje ho, stejně jako Batmanovo bezbranné vyprávění Catwoman.

Autorovy další knížky

Tom King
americká, 1978
2018  73%Já jsem Gotham
2019  80%Válka vtipů a hádanek (limitovaná edice)
2018  73%Já jsem sebevražda
2018  61%Batman: Noc nestvůr
2019  77%Batman/Flash: Odznak (limitovaná edice)

Kniha Válka vtipů a hádanek (limitovaná edice) je v

Přečtených48x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce31x
Chystám se číst6x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x