Já jsem zhouba

Já jsem zhouba https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396714/bmid_batman-3-ja-jsem-zhouba-tOZ-396714.jpg 4 48 9

Příšery. Zabijáci. Šílení doktoři… každý přináší do Gothamu novou hrozbu. Ale to je jen kouřová clona, která má zamaskovat skutečné nebezpečí skrývající se ve stínech. Banea. Muž, který zlomil Temného rytíře, se vrací, aby ho dorazil. Zvládne zničený a oslabený Batman porazit svého nejsilnějšího protivníka?

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Fantasy

Vydáno: , Crew
Originální název:

I Am Bane , 2017


více info...

ArkAngel
ArkAngel
05.08.2022 4 z 5

Postava nudného Banea byla hezky paralelizována s Brucem Waynem, kdy jejich životy mají cosi společného. Jeho běsnění v Gothamu bylo tentokrát zábavné, kdy proti němu Batman poštval i jiné zločince, aby jej zpomalili před naplněním jeho cíle. Úvodní scéna v burgrárně byla naprosto geniální, ať už narážky s hračkou nebo vtipkování o Alfredových okurkových sendvičích. Za to vážně palec nahoru. A závěr se Selinou? Pecka.

wullcann38
wullcann38
10.02.2021 5 z 5

(SPOILER) No Batman má to co chtěl, ale za to Bane ne.
Batman ví že si pro něj Bane přijde a tak se nechá chránit vězni Arkhamského ústavu...


Hwaelos
Hwaelos
09.11.2020 3 z 5

Poměrně přímočará záležitost, kde se většinu doby Bane proboxovává Arkhamem, aby se dostal k Batmanovi a Psycho Piratetovi. Některé části příběhu jsou brané tak z rychlíku (jak Bane pochytal batman family? co se vlastně dělo v mezičase s Gotham Girl a Piratem), že to ve mně vzbuzuje podezření, že se musely odehrát v jiných sériích (pokud ne, tak je to docela úlet). Psychologizující rovina, kde se paralelně odehrávají osudy dospívajícího Batmana a Banea je docela fajn. Nijak zářně napsaná, ale líbí se mi ta odvaha touhle cestou vykročit. Vůbec nejlepší na tomhle svazku je speciální číslo se Swamp Thingem připojené na konec. Sice s řadou nijak nesouvisí, ale je bravurně napsané a vypráví provokativně jen v náznacích, takže si toho čtenář musí spoustu domýšlet. Tohle v mainstreamu člověk nepotká moc často.

fvalek
fvalek
14.10.2020 4 z 5

Ačkoliv se celý díl zabýval jen jediným úkolem - nepustit Banea k Piratovi - tak byl zatím asi nejlepší. Pořádný záporák dal příběhu říz a finální boj byl také dobrý. Setkání s dalšími záporáky, i když chvilkové, bylo příjemné. Horší to bylo s hrdiny - Bat-rodinka selhala na celé čáře a zbytek postav také zrovna neexcelovat, kromě Catwoman, a víte co? To se mi líbilo.

Hodně rozvinutá je osobní rovina, hlavně podobnost mezi Banem a Batmanem, úplně ale nevím, proč jen na základě tohohle příběhu vidět Banea jako jediného, kdo může Batmana porazit apod. To je asi trošku nadsazené.

Líbí se mi i propojení s předchozími díly, hlavně děj okolo Gotham Girl. Trošku mě mrzí, že museli děj zase doládovat dvěma krátkými příběhy, z nichž jeden dokonce už je použitý i ve vánočním speciálu, takže nic nového pod sluncem.

Voliarty
Voliarty
08.04.2020 4 z 5

David Finch so svojou super kresbou je späť!

Mám pocit, že Kingovi idú skôr tie kratšie príbehy, lebo tak, ako ma v minulej knihe bavili ,,Strechy", tak tu ma bavil ten špeciál s Aceom, rozhovor s Gotham Girl a tímovka so Swamp Thingom.

Tým nechcem povedať, že by hlavný príbeh nebol dobrý. Bane mi prišiel zaujímavejší ako v predchádzajúcej knihe. Taktiež ukázanie paralel vyrastania Batmana a Banea bol dobrý ťah. Dokonca aj úvod v Batburgeru bol fajn, hlavne doťahovanie Jasona a Damiána. A asi v tom úvode je problém. V prvej kapitole nám bolo povedané, akou obrovskou hrozbou Bane bude. Následne boli traja Robinovia odprataný a šlo sa na vec. A mne ten Bane nejak desivý nepripadal. Áno, vo fyzickej konfrontácií mal navrch, ale má ísť aj o majstra taktika a stratéga. A to som tu nejak nepostrehol. Za to tá akcia bola famózna.

Stále ale, ani pri tretej knihe, netuším, prečo tak veľa ľudí na Batmana od Kinga nadáva. Mňa to stále baví.

MartyManCZ
MartyManCZ
13.11.2019 5 z 5

Bylo to dobrý. Je vidět že i King umí udělat dobrej významnej příběh. Paralely životů Banea a Batmana byly super zpracovaný.

Ivan Kučera
Ivan Kučera
14.09.2019 4 z 5

O čo slabší úvod (Já jsem Gotham), o to lepšie to pokračuje. Komiks Já jsem zhouba je na tom s Já jsem sebevražda podobne, ako svojho času Soví město k Sovímu tribunálu: v jednotke šiel Batman do sveta príšer, v pokračovaní sa príšery (v mene pomsty) vyberajú do toho jeho. Akurát v tomto prípade nejde o „sovy“, ale o legendu menom Bane. Znova kostým, znova maska, znova Venom. Je to jedna veľká akčná scéna, do ktorej Tom King narval všetko, čo mal poruke, vrátane asi milióna Batmanových slávnych nepriateľov a ďalšieho milióna menej známych až úplne neznámych. Výsledkom je tak trochu bordel, čo niekomu vadí, ale mne nie. Mňa bavil a užil som si ho.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka
23.04.2019 5 z 5

(The War Inside - Mushroomhead)

Dnes začnu jinak. Dnes začnu frflánim. Název knihy. Nejenom, že byl změněn z původního (zkáza/zhruba), ale mě takhle přijde debilní. A už jste četli název čtvrtého dílu? Bude tam Joker a Riddler. No, a tady je Bane. Já bych to nepřekládala. Nebo vymyslela nějakou slovní hříčku, tohle je prostě málo.

V podstatě na začátku bych opsala to, co napsal memphisz. Batmekáč byl dokonalej. A potom hned začne rubanice Batman/Bane, která by byla jenom další tupá režba, pokud by nebylo prokládané těmi okny s Batmanem a Banem a jejich porovnávanou minulostí. To komiks posunulo na úplně nový level. Přestože děj ze začátku působí jednoduše, potom vám dojte jak geniálně to bylo napsané. Byla jsem z toho úplně vrrr. Další cílová destinace je Arkham, kde to je taky dobrej pocuc. A konec s Banem si musíte přečíst, i kdyby Batman nebyl vaše oblíbená postava. Což vlastně platí o celém rebirthu Batmana. Vážně to patří mezi to nejlepší.

Bonus neskutečně potěšil. "Nejlepší detektiv na světě?" Alfred je borec! A příběh s Bažináčem byl taky luxusní.

Kniha končí v zajímavém okamžiku. Přesně v ten moment a situaci, kdy chlap nechce slyšet ticho. Jo, tam skončí kniha a my budeme čekat drámo!

Kresba byla nádherná. Hlavně Bane, s tím si kreslíř vyhrál. Celkově kresba celé téhle Báťovi série je krásná, detailní a dojme vás stejně jako psychologické rozebírání Batmana. Dnes "ach" a "wau" korunované "oh shit", protože předchozí díly byly skvělý. Ale tenhle je přímo luxusní.

memphisz
memphisz
02.04.2019 3 z 5

V podstatě stejný příběh jako dvojka, akorát místo Batmana dobývajícího sídlo Banea, se probíjí Bane do sídla Batmana. Vcelku zajímavý je moment, kdy King ukazuje spojnice mezi Batmanovým a Baneovým osudem. Naturalisticky je změnilo právě prostředí, ve kterém vyrůstali - bohatsvtí a láska vs. tvrdé podmínky a brutalita. Chtělo to Kinga, abychom si uvědomili, že Batman potřeboval psychologa jak sůl. Jinak ta scéna z Batmekáče je vtipná :D.