Temné můry

Temné můry https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493388/bmid_batman-10-temne-mury-UDt-493388.jpg 4 16 6

NENÍ JASNÉ, CO JE SEN A CO REALITA… A PŘESTO MUSÍ TEMNÝ RYTÍŘ ČELIT SVÝM NEJNITERNĚJŠÍM STRACHŮM! Co se stane „nejlepšímu detektivovi na světě“, když všechno přestane dávat smysl? Nepřátelé útočí. Přátele jsou v ohrožení. Všude se zjevují strašlivé předzvěsti a děsivá znamení a všechna hlásají jedno a to samé: něco je špatně. Ať už Batman s pomocí své parťačky Catwoman zachraňuje město před profesorem Pygem nebo pronásleduje maskovaného zločince, řítícího se ulicemi nepolevující rychlostí, pokaždé se zdá, že nic není takové, jaké se jeví. Ale jestli je Temný rytíř lapen v jakési nekonečně se opakující smyčce šílenství, jak z toho ven? A jestliže může uniknout jedině tak, že se postaví čelem svému největšímu strachu, dokáže v sobě Temný rytíř nalézt dost vůle, aby to udělal? Nebo zůstane navěky ztracen – zatímco si jeho nepřátelé podmaní Gotham? Eisnerovou cenou oceněný scenárista Tom King (HEROES IN CRISIS) se spojil s hvězdným týmem kreslířů, zahrnujícím Mitche Geradse, jeho kolegu ze série MR. MIRACLE, Amandu Connerovou (HARLEY QUINN), Yanicka Paquetteho (WONDER WOMAN: EARTH ONE), Mikela Janína (GRAYSON) a další, v pokračování jeho úspěšné batmanovské série! Kniha obsahuje sešity č. 61–63 a 66–69.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , Crew
Originální název:

Knightmares , 2019


více info...

Přidat komentář

Ivan Kučera
20.09.2023 3 z 5

Ach jaj, ďalší Batman od Kinga za mnou. Zápletka sa možno niekam posúva, možno nie a možno to celé bola len nočná mora. Ktovie. Isté je, že King to vie, ale ten nám to tak skoro nepovie a fakt mám čoraz väčšie podozrenie, že polovica kníh z tejto série (!) je relatívne zbytočná a iba naťahuje čas, aby boli vyššie predaje. Viaceré témy som považoval za uzavreté, Tom King ich však nečakane opäť otvára. Naopak, záležitosti, ktoré som čakal, ako sa vyvŕbia, sa na program dňa dostanú možno v budúcnosti a možno nikdy, tu už je asi vážne možné všetko. Niektoré nápady nie sú zlé (otec), ale scenárista s nimi pracuje na môj vkus veľmi divne. No nie takým divným spôsobom, ako Grant Morrison, ale proste... divne. Keď už sme pri Morrisonovi, tak i King veľmi rád siaha do minulosti starej desiatky rokov, ale zas paradoxne kým u Morrisona ma to až tak nebaví, King na to ide tak, že ma to skôr baví, než nebaví (viď. história Batsa a Cat, v rámci ktorej dokonca neváha reprízovať ikonický kopanec na ulici z Millerovho Roku jedna). Inokedy ale pre zmenu píše o veciach, v ktorých som sa strácal a čo je horšie, bolo mi to fuk. Najviac ma bavila druhá, príjemne odľahčená polovica, ktorá vyzerala ako niektoré skvelé etapy v knihe Operace Zásnuby. Clark a Bruce sa k sebe snažili správať ako bežní chlapi (a kategoricky im to nejde), občas padne fakt silné a dojímavé vyznanie a Selina s Lois medzitým blbnú ako dve rozkošne pojašené mačky, ktorým, keď sa nepozerali, nejaká zákerná sviňa do smotany naliala repáku. Bonusy tvoria alternatívne obálky, medzi ktorými nájdete dokonca prácu legendárneho Franka Millera. Pasáž s Profesorom Pygom (toto je fakt asi najhororovejšia postava z panteónu batmanovských záporákov) je Mitchom Geradsom (Batman: Já jsem sebevražda) nakreslená úchvatne, ale dejovo ma neoslovila a naopak odľahčenejšie momenty ma oslovili, ale tie sú zas pre zmenu nakreslené dosť štandardne. Rovnako tak musím dať do pozornosti všetky scény, v ktorých z neba padá hustý dážď, to je fakt krása.

Voliarty
19.06.2023 3 z 5

Mne to nesadlo.

Tak ako píše užívateľ fvalek, aj ja som mal, aspoň pri troch príbehoch, problém určiť, či ide o realitu, alebo nočnú moru. Ďalej priznávam, že mi nesadol spôsob, ktorým sa zloduchovia snažia zlomiť Batmana. Keby to bol príbeh k Scarecrowovi alebo Hugo Strangeovi, tak fajn. Ale tak nejak mi tento spôsob (pomocou nočných môr docieliť šialenstva) k Baneovi nesedí a prišlo mi, že King chcel znova len rozoberať Batmana zaujímavou cestou (a zároveň pomachrovať, že pozná históriu Batmana a Catwoman).

Nebudem ale klamať, niektoré príbehy sa mi páčili, či už vizuálom (Professor Pyg), alebo nápadom (rozlúčka so slobodou).

Ďalší môj problém opäť súvisí s Baneom. Konkrétne mám problém s jeho správaním. Nepôsobí na mňa ako ten majster stratég, ktorý chce zlomiť Batmana, ale ako dieťa, ktoré keď nedostane čo chce, tak zúri (SPOILER: Najprv poprosí Waynea a ďalší boj a potom je plný zúrivosti? Neviem, toto mi k Baneovi nesedí. KONIEC SPOILERu).

Pre mňa sa jedná o priemerný komiks, ktorý nás, ako v podstate aj predchádzajúce diely, pomaly pripravuje na finále.


Arkagas
27.11.2022 3 z 5

Šílené, barevné, krvavé, místy znepokojující a dokonale zábavný :-D Je to čtení ani ne na hodinku, ale nudit se u toho člověk rozhodně nebude.

Moje hodnocení: 7/10

Lenka.Vílka
09.09.2022 5 z 5

Další Batman a další pecka? Za mě ano, byť trochu jinak, než jsem čekala.

Knihu tvoří několik příběhů, které jsou (jak napovídá název) temné můry. A každá můra dávala smysl a byla dobře vystavěná. A proto mi ani nevadilo, že každou má na svědomí jiný kreslíř. Z nich do popředí vystupuje Mitch Geralds. Ten je prostě super. Ale celkově mi přišlo, že tady se někdo zamyslel a ke stylu vyprávění vybral správné kreslíře.

Ohledně děje nechci moc prozrazovat, co je v anotaci, je až až. Protože jak se děj nabaluje a všechno to dává stále víc smysl a jak je všechno propojený, vážně to je super jako celek.

Mám problém jenom s koncem. Kdo četl, ví, co tím myslím. Protože Temné můry působí jako prolog pro Pád a padlí. A pokud bych díly nečetla za sebou, asi jsem na Toma Kinga lehce naštvaná a silně rozmrzelá. Tak dáme pokračování  :)

fvalek
15.05.2022 3 z 5

Anotace má naprostou pravdu, a to, že není jasné, co je sen a co je realita. Ono tedy čtenáři docela rychle dojde, jak to je, ale přece jen se setkáváme i se zajímavými úseky, kdy si myslíme, že je něco jinak, např. Constantine apod. Neříkám, že to celé s nočními můrami není dobrý a působivý nápad, ale zase tolik mě to nebavilo a je to další číslo, které jen tak vyplňuje komiksové prázdno, ale nikam nás neposouvá. Po událostech Svatby a předchozích komiksů je ale pozitivní vrátit se k osudu Catwoman a dovolit jak Batmanovi, tak čtenáři, to trošku zpracovat.

Samostatné příběhy se ale rychle okoukají a jsou všechny víceméně na jedno brdo. I na doplňkový dramatičtější a přemýšlivý děj je tam málo akce a některé části příliš neubíhají. je to hodně okecávací a vlastně úplně zbytečně, když to je jen sen. Nejlepší je asi finále, kde se ukazuje, co je vlastně realitou. Nechci úplně naznačit, že Batmanově sérii dochází dech, ale pokud bude i další číslo jen takhle doplňkové, tak mě to asi přestane bavit. Pokud se z toho vyloupne super zápletka spojená s tím, kdo tohle Batmanovi dělá, tak paráda.

memphisz
29.04.2022 3 z 5

King měl opět neotřelý nápad, a to vyprávět o Batmanových obavách skrze noční můry. Provedení ovšem nedostálo očekávání. Epizodnost příběhů postrádá dostatečně zajímavou spojující linku. Nepomáhá ani různá míra zajímavosti jednotlivých snů, ani různě kvalitní kresba. Vedle klasických obav (smrt rodičů nebo zklamání Robina) se King soustředí zejména na obavy ze ztráty Catwoman. Bohužel snaha o vysvětlení, proč se děje to, co sledujeme, je vcelku povrchní (Scarecrow). Nápad tedy zajímavý, provedení ale již méně.