Znovuobjevení člověka I.

Znovuobjevení člověka I. https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30598/bmid_znovuobjeveni-cloveka-i-PVS-30598.jpg 4 22 3

Cordwainer Smith (vlastním jménem Paul Myron Anthony Linebarger; 1913 – 1966) byl jedním z nejpodivuhodnějších autorů americké SF své doby – kromě toho však zůstává jedním z mála, kteří svou svérázností vlastní dobu a její omezení hravě překonávají. Jeho práce si nemůžete – dokonce ani ve SF, žánru, který je na různá překvapení a neobvyklosti více než bohatý – splést s ničím jiným. Zvláštní vizionářskou a snovou atmosféru promíšenou nečekanými řešeními a nápady snad ani nejde napodobit. Český čtenář se zatím mohl seznámit jen s několika autorovými povídkami roztroušenými v dlouhých časových obdobích po časopisech a antologiích. Celkový pohled na dílo Cordwainera Smithe, to je ale něco zcela odlišného. Smith totiž patří k oněm autorům, kteří si vypracovali vlastní dějiny budoucnosti a do jejich rámce pak zasazovali svá díla. Kniha byla oceněna Akademií Sci-Fi, Fantasy a Hororu (ASFFH) v kategorii překladová povídková sbírka za rok 2003. Dále byla mezi nominovanými tituly v kategoriích: nejlepší SF a nejlepší zahraniční kniha.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky , Sci-fi

Vydáno: , Triton
Originální název:

The Rediscovery of Man , 1988


více info...

lazarus
lazarus
23.10.2022 5 z 5

Hodně zvláštní povídky, které nastiňují jednu z možných budoucností lidstva. Podobnou záležitost vygeneroval třeba Robert Heinlein v Budoucnosti napříč minulostí, nebo Bruce Sterling ve Schismatrixu. Ovšem u Cordwainera Smithe je vyprávění říznuto Rayem Bradburym a zároveň Gregem Eganem s příměsí Neala Stephensona. Vím, kombinace zní divně, ale přišlo mě to tak. Romantismus okořeněný ujetými i když relativně reálnými nápady.
Svazek numero uno je potom konzistentním vyprávěním napříč věky, a to setsakramentsky vzdálenými věky a svazek následující pak střípky co se tak nějak nedali zařadit, nebo byli už hodně "mimo mísu". A popravdě, pokud se na něj vykašlete, o nic nepřijdete. Pro celkový obraz je zajímavé a čitelné jen Znovuobjevení člověka 1. Dvojka potom pro ty co neměli dost a nakonec zjistí, že vážně stačilo.
Tudíž, u mě jednička za plný knedlík a dvojka pak bídná trojka

Rilian
Rilian
04.05.2020 4 z 5

Tak tohle bylo opravdu hodně "na drogách". Styl jednotlivých povídek bych shrnul do následující situace. Ožralý dr. Who vás vezme na výlet do budoucnosti a na každé zastávce vám dá patnáct minut rozchod. Narážíte na 6. německou říši, podlidi, mutanty, vesmírné plachetnice, pátrače, zažíhače, draky nebo inteligentní kachny. Pokaždé, když se chcete zeptat, co to má všechno zmanenat, řekne dr. Who, na to nemáme čas, jedeme dál! Smith vytvořil rozhodně jednu z nejpozoruhodnějších vizí lidské budoucnosti, ale svoji sérii o instrumentalitě nepsal vždy s jasným plánem. Dlouhá doba a nekonzistentnost jednotlivých příběhů se na výsledném díle výrazně podepsala. Nicméně, to samo o sobě nevadí. Nemusíme mít přece pořád všechno do detailu vysvětlené. Autor měl výborné nápady a každou povídku si dokáži představit jako film, ale celou sérii rozhodně ne. Smithe rozhodně nepovažuji za nějakého zapomenutého génia, ale za svérázného autora, jehož dílo ovšem nebylo nikdy plně dokončeno (a je otázkou, jestli být někdy mohlo). Nicméně samotné povídky jsou čtivé (byť překlad kolísá) a až na pár výjimek stravitelné. Autor vždy načrtl zajímavý námět, ale někdy měl problém s dokončením (viz vzpoura proti čínským filosofům). Celkově je tedy dílo Cordwainera Smithe krásné spíše svoji nedokonalostí než geniálností. Knihu rozhodně doporučuji, ale čtenář musí mít vždy na paměti dobu vzniku a celkovou svéráznost autora.


mulderka
mulderka
18.01.2016 5 z 5

Na počátku mého vztahu k dílu C.Smithe bylo jeho neobyčejné křestní jméno. Podle něho jsem si zapamatovala několik povídek vydaných v různých antologiích - a jimi fascinována jsem se totálně zamilovala - anebo zdrogovala??
Svět, který tento výjimečný autor stvořil, poznáváme jen zlomkovitě jako útržky dějin BUDOUCNOSTI, dochované po Pradávných válkách a sahající až někam do roku 16000. Můžeme sledovat vývoj lidské společnosti, mnohdy velice bolestné pokusy o dobytí vesmíru pod vládou Instrumentality lidstva i jednotlivé proplétající se osudy lidí, podlidí bojujících za uznání svých práv, i tvorů, kteří kdysi lidmi byli, než je cizí hvězdy a planety změnily k obrazu svému... To vše psané poetickým, kultivovaným jazykem, občas s lehkými parafrázemi na literární díla a historické osobnosti.
Číst Znovuobjevení člověka je jako ponořit se do chvílemi drogové halucinace, chvílemi velice emocionálně vypjatého snu. Neustále žasnout nad všemi nápady a obrazotvorností, z níž je utkán /náš?/ budoucí svět. Ujistit se, že lidství, ať už ho chápeme jakkoliv, bude zachováno, naděje a spravedlnost není zapomenuta.
Neumím složit větší poklonu knížce, než když se mi nad ní vzrušením tají dech a slzy dojetí tečou po tvářích... I LOVE YOU, MR.CORDWAINER SMITH!

Část díla

všech 17 částí díla

Autorovy další knížky

Cordwainer Smith (p)
americká, 1913 - 1966
2002  80%Znovuobjevení člověka I.
2003  85%Znovuobjevení člověka II.
2003  68%Sestrálie

Kniha Znovuobjevení člověka I. je v

Přečtených21x
Doporučených2x
Knihotéce32x
Chystám se číst11x
dalších seznamech2x