Znovu Skotsko po česku

Znovu Skotsko po česku https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384815/bmid_znovu-skotsko-po-cesku-72x-384815.jpg 3 12 3

Skotsko po česku 2 navazuje na knihu podobného jména, která vyšla v roce 2015. Turistickým průvodcem po Skotsku, který vám sdělí, kam nejít na večeři a tak podobně, tato kniha není. Skotsko po česku je vyznáním sympatií a obdivu k zemi na okraji Evropy, vystrčené do severního Atlantiku, v níž autor prožil více času než v kterékoli jiné, včetně své otčiny, zároveň však k zemi shovívavě pozorované očima Čecha, jenž si zachoval jistou středoevropskou skepsi… Knihou procházejí města i příroda, lidé a zvířata, jídla a nápoje, dějiny i současnost. Autor, nad jiné povolaný, upozorňuje českého čtenáře především na rozličné odlišnosti, křížem krážem od architektury až po zemědělství. Líčí „své“ Skotsko neobyčejně svěžím, uvolněným jazykem, vydatně syceným jiskřivým humorem a vskutku odzbrojujícími historkami z první ruky.... celý text

Přidat komentář

DádazPrahy
11.07.2020 3 z 5

Po přečtení "Skotsko po česku" jsem si se zájmem přečetla pokračování. Znovu jsem se dozvěděla spoustu zajímavostí (nejvíce mne asi zaujaly kapitoly "Hrnčíř" a "Dvacet pět předmětů"). Naopak se mi nelíbil až příliš detailní popis něčeho, co se Skotskem nesouvisí (např. pěstování čaje v Asii, podrobná pravidla rugby). Opět velmi kladně hodnotím grafickou úpravu knihy - tartanové okraje jako označení jednotlivých kapitol, krásné černobílé ilustrace Iana Stuarta Campbella. Máte-li rádi Skotsko, doporučuji.

maris123
06.03.2020 4 z 5

Opět pele-mele informací z historie a současnosti Skotska. Jako inspirace pro cestování nebo pro tiché vzpomínání na navštívená místa je to skvělé.


kralika
19.04.2019 3 z 5

Podobně nesourodá směsice čehokoli se štítkem Skotsko nebo Česko jako první díl. Tu zajímavější, tu nudnější, tu pozoruhodné, tu mystifikující - přičemž těžko říci zda záměrně nebo nechtěně. Pro milovníky britského severu však téměř povinností.

Štítky knihy

Skotsko

Autorovy další knížky

Paul Millar
česká, 1933
2015  74%Skotsko po česku
2018  65%Znovu Skotsko po česku

Kniha Znovu Skotsko po česku je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě5x
Knihotéce10x
Chystám se číst14x
Chci si koupit6x