Znamení zla: Utajené dějiny nacismu

Znamení zla: Utajené dějiny nacismu https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454760/bmid_znameni-zla-utajene-dejiny-nacismu-d5W-454760.jpg 4 12 6

Známý autor literatury faktu představuje čtenáři jednu z nejtemnějších stránek lidských dějin. Zavádí nás do znepokojivého labyrintu mýtů, legend, spekulací, ale i reálných faktů, které popisují okultní pozadí nacistického Německa. Svět tajných společností, fantastických výprav za posvátnými relikviemi, dobu temných rituálů, znepokojivých vědeckých výzkumů a magických soubojů. Jaká je pravda o tajné společnosti Thule? Existovala mysteriózní organizace Zeleného draka? Byl Hitler ovlivněn okultními naukami? Jaké bylo mystické pozadí SS? Proč nacisté likvidovali svobodné zednáře? Kde se vzal název třetí říše? Proč si nacisté vyvolili za svůj symbol právě svastiku? To jsou jen některé otázky, které si autor klade. Nepřejímá nekriticky „fakta“ a tvrzení hojně opakovaná ve spekulativní literatuře, ale snaží se o kritický přístup podpořený prameny a literaturou v českém prostředí často neznámou. Ve většině případů uvádí i české souvislosti, které budou pro mnohé čtenáře zajímavým překvapením.... celý text

Přidat komentář

Eicherik
20.02.2022 5 z 5

Následující komentář se týká vydání z roku 2006. Kniha je rozdělena na dva díly. První se jmenuje Zbraně apokalypsy a zaobírá se nacistickými tajnými zbraněmi, především V1, V2 a V3. Dále pak podzemními továrnami a některými dalšími zbraněmi za hranicí reality. Chválím velmi dobré zpracování tématu a těší mne i zmínka o diskoplánech. Jedinou drobnou výtku vidím v tom, že kniha nevyjmenovává všechny známé zbraně odplaty, byť zůstaly jen v krajině úvah.
Druhý díl se jmenuje Bohové apokalypsy a snaží se shrnout mýty, legendy a záhady, které panují kolem nacistického Německa.
Následné vydání z roku 2021 první díl úplně vynechává a druhý díl výrazně rozšiřuje a to zejména o české reálie a je i bohatší o ilustrace.
Vydání z roku 2006 hodnotím také velmi kladně. Je znát, že se autor těmto tématům dlouhodobě věnuje, píše čtivě a kniha obsahuje dostatečné množství ilustrací.
Citace: Nimbus tajemství zvyšuje fakt, že do komplexu Riese spadá i podzemní labyrint zámku Książ. I o tomto zámku koluje celá řada podivných pověstí. Je prý vystavěn podle magických zákonitostí a jeho pán údajně experimentoval s časem. To prý potvrzuje skutečnost, že se v podzemí zámku na konci války ztratila rota Rudé armády.

Eicherik
13.02.2022 5 z 5

Následující komentář se týká vydání z roku 2021, to píši proto, že to první z roku 2006 je velmi odlišné. Jak sám autor uvádí, je tahle kniha cílena na českého čtenáře a proto jsou témata rozšířena o tuzemská místa a česká specifika. Aleš Česal se také snaží o zlatou střední cestu mezi fantastickým blouzněním a suchopárností seriózních historiků a to se mu myslím daří. S knihou jsem spokojen. Samozřejmě bych uvítal větší rozsah ohledně oblasti zvané Neu Schwabenlad, Tibetu a fenoménu Černého slunce. Prakticky nic se tu nepíše o Jižní Americe, Mucholapce, Die Glocke, záhadné Hitlerově osobní stráži nebo Aldebaranu. Chápu, nemůže tu být všechno. Chválím poutavý jazyk a bohatou obrazovou výbavu. Nyní již nezbývá, než se podívat po vydání z roku 2006.


metrolog
13.10.2021 5 z 5

Shrnutí informací o této problematice doplněné i autorovými objevy a názory. Místy by si to zasloužilo jít trochu více do podrobna, ale pak by i velikost knihy neúměrně narostla. Takže je to asi dobrý kompromis mezi objemem a obsahem. Za mě dobrý a dávám plný počet hvězdiček.

WolfIssen
17.09.2021 5 z 5

Skvělý autor, záhadolog, archeolog a historik Aleš Česal v této knize mapuje snad celou danou problematiku, a aby toho nebylo málo, sám přidává spoustu zajímavých informací, příběhů a faktů, které s tímto souvisejí a nejsou rozhodně tolik známé a rozšířené. Kniha je psána nesmírně čtivě a ikdyž se o dané věci dlouho zajímám, dozvěděl jsem se nejednu novou věc. Určitě je kniha pro podobně zaměřené jedince nedílnou součástí knihovny a skvěle doplňuje i dřívě napsaná díla, jako jsou např. Okultní kořeny nacismu, Démon z jiného světa nebo Hitlerovi vizionáři. Za mě patří Aleši Česalovi obrovské díky za další výbornou knihu.

aht
03.03.2013 3 z 5

Zajímavé nosné téma, bohužel v této knize nebylo dotaženo. Podle mého byla kniha uspěchána a výsledek zanechává jakousi pachuť, tedy alespoň pro čtenáře kteří se o toto téma zajímají nebo kteří četli již kapitoly v předešlých knihách A. Česala. Naopak nováčkům může kniha pomoci v začátcích třeba se jim pak bude lépe pronikat do knih typu Okultní kořeny nacismu. Doporučuji porovnat s knihami Petra Vokáče Hitlerovy tajné zbraně, Překvapená minulost.

gogo
30.11.-0001 4 z 5

Znamení zla je v některých pasážích, především pak ohledně zbraní a tajných projektů, velmi zajímavá, naopak v některých, jako např. u okultistických pasáží, trochu nudnější ...