Znamení zla

Znamení zla https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41737/bmid_znameni-zla-3R9-41737.jpg 4 12 6

Po nástupu nacismu k moci vystřídaly seriózní vědecký výzkum mnohdy absurdní a kuriózní teorie a hypotézy. V rámci SS vznikla i vědecká instituce Ahnenerbe neboli Dědictví předků, která se kromě antropologických a lékařských výzkumů zaměřovala i na archeologická a historická bádání. Autor se v knize pokouší odhalit alespoň část pravdy o okultním zákulisí a některých záhadách Třetí říše.... celý text

Přidat komentář

Eicherik
20.02.2022 5 z 5

Následující komentář se týká vydání z roku 2006. Kniha je rozdělena na dva díly. První se jmenuje Zbraně apokalypsy a zaobírá se nacistickými tajnými zbraněmi, především V1, V2 a V3. Dále pak podzemními továrnami a některými dalšími zbraněmi za hranicí reality. Chválím velmi dobré zpracování tématu a těší mne i zmínka o diskoplánech. Jedinou drobnou výtku vidím v tom, že kniha nevyjmenovává všechny známé zbraně odplaty, byť zůstaly jen v krajině úvah.
Druhý díl se jmenuje Bohové apokalypsy a snaží se shrnout mýty, legendy a záhady, které panují kolem nacistického Německa.
Následné vydání z roku 2021 první díl úplně vynechává a druhý díl výrazně rozšiřuje a to zejména o české reálie a je i bohatší o ilustrace.
Vydání z roku 2006 hodnotím také velmi kladně. Je znát, že se autor těmto tématům dlouhodobě věnuje, píše čtivě a kniha obsahuje dostatečné množství ilustrací.
Citace: Nimbus tajemství zvyšuje fakt, že do komplexu Riese spadá i podzemní labyrint zámku Książ. I o tomto zámku koluje celá řada podivných pověstí. Je prý vystavěn podle magických zákonitostí a jeho pán údajně experimentoval s časem. To prý potvrzuje skutečnost, že se v podzemí zámku na konci války ztratila rota Rudé armády.

Eicherik
13.02.2022 5 z 5

Následující komentář se týká vydání z roku 2021, to píši proto, že to první z roku 2006 je velmi odlišné. Jak sám autor uvádí, je tahle kniha cílena na českého čtenáře a proto jsou témata rozšířena o tuzemská místa a česká specifika. Aleš Česal se také snaží o zlatou střední cestu mezi fantastickým blouzněním a suchopárností seriózních historiků a to se mu myslím daří. S knihou jsem spokojen. Samozřejmě bych uvítal větší rozsah ohledně oblasti zvané Neu Schwabenlad, Tibetu a fenoménu Černého slunce. Prakticky nic se tu nepíše o Jižní Americe, Mucholapce, Die Glocke, záhadné Hitlerově osobní stráži nebo Aldebaranu. Chápu, nemůže tu být všechno. Chválím poutavý jazyk a bohatou obrazovou výbavu. Nyní již nezbývá, než se podívat po vydání z roku 2006.


metrolog
13.10.2021 5 z 5

Shrnutí informací o této problematice doplněné i autorovými objevy a názory. Místy by si to zasloužilo jít trochu více do podrobna, ale pak by i velikost knihy neúměrně narostla. Takže je to asi dobrý kompromis mezi objemem a obsahem. Za mě dobrý a dávám plný počet hvězdiček.

WolfIssen
17.09.2021 5 z 5

Skvělý autor, záhadolog, archeolog a historik Aleš Česal v této knize mapuje snad celou danou problematiku, a aby toho nebylo málo, sám přidává spoustu zajímavých informací, příběhů a faktů, které s tímto souvisejí a nejsou rozhodně tolik známé a rozšířené. Kniha je psána nesmírně čtivě a ikdyž se o dané věci dlouho zajímám, dozvěděl jsem se nejednu novou věc. Určitě je kniha pro podobně zaměřené jedince nedílnou součástí knihovny a skvěle doplňuje i dřívě napsaná díla, jako jsou např. Okultní kořeny nacismu, Démon z jiného světa nebo Hitlerovi vizionáři. Za mě patří Aleši Česalovi obrovské díky za další výbornou knihu.

aht
03.03.2013 3 z 5

Zajímavé nosné téma, bohužel v této knize nebylo dotaženo. Podle mého byla kniha uspěchána a výsledek zanechává jakousi pachuť, tedy alespoň pro čtenáře kteří se o toto téma zajímají nebo kteří četli již kapitoly v předešlých knihách A. Česala. Naopak nováčkům může kniha pomoci v začátcích třeba se jim pak bude lépe pronikat do knih typu Okultní kořeny nacismu. Doporučuji porovnat s knihami Petra Vokáče Hitlerovy tajné zbraně, Překvapená minulost.

gogo
30.11.-0001 4 z 5

Znamení zla je v některých pasážích, především pak ohledně zbraní a tajných projektů, velmi zajímavá, naopak v některých, jako např. u okultistických pasáží, trochu nudnější ...