Zmrzlinárna pod kaštanem

Nicolas Mahler

1966: Pro Sofii je pravidelná návštěva zmrzlinárny Bella Italia téměř rituálem. Nad jahodovou zmrzlinou sní o Itálii – a o Lorenzovi, který se jí opatrně svěřuje s dojemným příběhem své rodiny. 1910: Život ve Val di Zoldo je náročný. Rodina Battagliových se už neuživí, a tak Apollonia přijde s nápadem: přiveze „gelato“ do Vídně, kde ho neznají.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha 2025 , Metafora
Originální název: Bella Famiglia, 2024

Komentáře knihy Zmrzlinárna pod kaštanem

bookcase
14.10.2025

Tohle bylo krásné, vůbec jsem nečekala takový koncept, víc než milostný román to byl rodinný příběh ctící tradice. Dojemné i poučné.

haniny.knihy
27.09.2025

Tento příběh je pro mě milé překvapení. Čekala jsem romanci, ale dostala jsem silný rodinný příběh s historickým nádechem.
Děj se točí kolem Sofie, která v Mnichově 1966 sní o Itálii, a Lorenza, majitele zmrzlinárny Bella Italia. Chytlo mě postupné odhalování osudu Lorenzovy rodiny. Sledujeme, jak se generace zmrzlinářů Battagliových snažily prorazit se svým řemeslem až z údolí Val di Zoldo.
Kniha vás vtáhne a ponoří do příběhu, který je srozumitelný a hezky se čte. Ukazuje jak je důležitá rodina, láska a přátelství, a navíc se dozvíte něco o historii italského gelato.
Pokud hledáte knihu, která vás zahřeje u srdce a máte rádi příběhy plné osudů a kousku Itálie, sáhněte po ní. Vřele doporučuji.

EvikU.
03.09.2025

Kniha má hodně dobré téma. Tragédie v Italském údolí zlomí Lorenza tak, že pokračuje v rodinné tradici zmrzlinárny v Mnichově. Je zlomený žalem, ale zdá se, že by mohlo být líp. Osamělá Sofie, která chodí pravidelně na jahodovou zmrzlinu dostane od Lorenza pozvání do Benátek.

Postupně se dozvídáme celý Lorenzův příběh, rodinných ztrát opravdu hodně. Konec je dojemný a hezký. Jenže zajímavé téma knihu nezachrání.

Nevím jestli je to překladem nebo autorem, ale kniha byla psaná zvláštní formou. Netáhlo číst dál. Občas tam byli chvíle, které se mi líbily, ale celkově takový průměr. Prostě a jednoduše mi nesedl styl psaní.

Je to škoda, protože historické téma vývoje zmrzliny, sesuv půdy, život po velké světové válce, je téma, které by šlo využít mnohem víc. A sesuv půdy, kdy zemře přes 2 000 lidí by mohlo být zpracované tak, že by kniha nešla odložit.

Každopádně konec byl opravdu krásný, který trochu zachránil celou knihu. Domnívám se, že je to tím, jak byla vyprávěna minulost. Přítomnost byla lepší. I tak přeji knize, aby se dalším čtenářům líbila.

nastrankach
20.08.2025

Bezva oddechovka na dovolenou

Ivetaa
17.08.2025

Působivé čtení, které vás zavede nejen do Mnichova, ale také do Rakouska a Itálie. Zajímavě autor do děje zakomponoval tragédii z r. 1963, kdy přišlo o život přes dva tisíce lidí. U přehrady Vajont došlo k sesuvu půdy a následná vlna měla sílu jako atomovka. Zajímavostí je, že přehrada nápor vydržela, ale voda do ní už nikdy nebyla napuštěna... Hlavní hrdina Lorenzo má k tragédii hodně blízko, ale proč, to si přečtěte sami. Když se k tomu přidá mladá sympatická učitelka Sofia, je o příjemnou společnost postaráno.

dagmar7365
15.08.2025

Průmerné dovolenkové čtení. Takový klasický mix osamělé životem zklamané dívky, osudem zasaženého muže, hezkého prostředí, to vše podloženo skutečnými událostmi, okořeněno notnou dávkou emočně vypjatých situací a hle, máme tu letní románek.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy: