Zmizím ve tmě

Zmizím ve tmě https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474572/bmid_zmizim-ve-tme-Kwz-474572.jpg 4 41 13

BUDEŠ NAVĚKY UMLČENÁ A JÁ ZMIZÍM VE TMĚ… Když všechny stopy vychladly, když byly krabice s důkazy uloženy do skladu a některé spisy skartovány, když už si neznámý sadistický predátor myslel, že unikl spravedlnosti, objevila se po třiceti letech nenápadná žena, která se rozhodla, že to tak nenechá. Byla to novinářka, jmenovala se Michelle McNamara a byla posedlá dosud nevyřešenými zločiny. Uměla psát, uměla si dávat věci do souvislostí, byla metodická, umanutá, trpělivá a dokázala přesvědčit policisty, že jim může být prospěšná. Netoužila po slávě, ale po spravedlnosti. To ona dala pachateli jméno: Zabiják z Golden State. Tohle je skutečný příběh o honu na jednoho z nejděsivějších sériových vrahů v dějinách USA, který v 80. letech terorizoval okolí Los Angeles. Tohle je příběh o posedlosti, která autorku této knihy přivedla až k předčasné tragické smrti. Tohle je příběh brutálního predátora, který si myslel, že se mu navěky podaří zmizet ve tmě… ________ Fascinující a děsivá kniha, kterou přečtete na jedno posezení. Tak moc strhující čtení to je. Michelle McNamara famózně oživila případ Zabijáka z Golden State a nemalou měrou přispěla k jeho vyřešení. – Michael Connelly... celý text

Literatura světová Literatura faktu Literatura naučná
Vydáno: , Mystery Press
Originální název:

I'll Be Gone in the Dark: One Woman's Obsessive Search for the Golden State Killer , 2018


více info...

Přidat komentář

karaliene
29.08.2023 3 z 5

Tato kniha není román, proto působí jednotvárně až suše faktograficky (stejně jako jiné knihy tohoto typu) a proto nemohl být příběh dotažený.
Oceňuji množství času, mentální i duševní energie, které autorka nejen knize, ale celému případu věnovala.

ZuzanaZ83
11.07.2023 3 z 5

Těžko hodnotit obsah. Jde o knihu, která popisuje snahu Michelle McNamara dopadnout sériového vraha. Kniha je seskládaná z jejích poznatků, osobního života a novinových článků, které sama napsala. Zemřela ale před dokončením knihy i dopadením vraha. Kniha je celkově zajímavá, jen mi vlastně chybí pořádně konec. Ten byl dopsán kolegy a manželem, nicméně na rozsah díla mi to připadá nedotažené.


callahanh
18.06.2023 4 z 5

True crime bude vždycky atraktivní žánr, protože ať chceme, nebo ne, zvrácené mysli vrahů budou čtenáře (diváky) zajímat neustále, neboť to je přece jen něco, co se běžnému životu zcela vymyká. Michelle McNamara se do vypátrání jednoho takového vraha, který paradoxně málokoho zajímal, i když toho měl na svědomí mnohem víc než leckteré "hvězdy", vzhledem k jeho místům působení a přerušované činnosti bylo ale těžké ho jakkoli výrazně medializovat a propojovat s různými činy, pustila. A asi jí to trochu přerostlo přes hlavu, protože jmen, pojmů a míst je v její knize až moc a vzhledem k tomu, že se v ní věnuje více vrahům, je prakticky nemožné se v ní stoprocentně orientovat. Ze zážitku a děsivosti to tedy tolik neubírá, přesto to působí maličko odtažitě. To nicméně kompenzuje autorčina buldočí práce, protože šla vskutku do detailu a prakticky z minima dokázala odvést mnohem lepší práci než policie. Kniha se bohužel zcela rozpadne po autorčině předčasné smrti, na níž mělo podíl i její neustávající pátrání, protože ani její manžel a ani její rešeršér ji nedokázali ukončit úplně uspokojivě a místo nějaké kontinuity předkládají různé útržky z poznámek a rozhovorů, které jsou sice naprosto v pořádku, zároveň by ale potřebovaly trochu upravit a prokrátit. Malinko zarážející pak je, že ačkoli se kniha soustředí na Zabijáka z Golden State a jeho dopadení by mělo být jejím vrcholem, opak je pravdou, protože se čtenář dozví pouze jméno - nic o motivaci, nic o tom, jak se na něj přišlo, nic o jeho osobě, což je vskutku dost škoda a nedává to moc smysl. Zmizím ve tmě je přes všechny výtky zajímavá kniha plná "šťavnatých" detailů, která ukazuje asi toho nejméně známého a proslaveného zabijáka historie a zároveň fascinující práci jedné nenápadné ženy, která se nepochybně podílela na jeho dopadení, bohužel za to ale zaplatila svým životem, jen je škoda, že je až moc rozvláčná a těká mezi mnoha tématy a činy, které s původním vrahem moc nesouvisí. 70 %

hana1039
30.04.2023 5 z 5

Audiokniha:
...asi ,, nabízí u této knihy víc než čtení klasické knihy, nevím... já jsem si poslech hodně užila,i když jsem musela dávat pozor na jména a názvy...abych byla v lepším obraze,po poslechu jsem si pustila poslední dva díly,kde jsem na vlastní oči viděla pachatele a jeho přelíčení u soudu...

PetaZ
31.03.2023 3 z 5

Nejak nevim, jak knihu ohodnotit, ze zacatku se cetla skvele, ale pak mi to postupne prislo porad dokola a ve finale jsem se ani nedozvedela, co me zajimalo nejvic..

Anie94
18.12.2022 3 z 5

V knize jsou patrne dva styly - jeden autorcin a jeden jejich kamaradu, kteri knihu po jeji smrti dokoncili. Bohuzel jsou odlisnosti ve stylu hrozne patrne. Knizka je hodne drsna, proto rozhodne nedoporucuji slabsim povaham a ani nikomu, kdo se zrovna nekam chysta pod rouskou tmy. Kniha je velmi bohata na detaily zlocinu, tak i detaily toho, co jednotlive zlociny sponuje.

V pribehu se mi spatne orientovalo, jelikoz se preskakovalo z jednoho data do druheho, z jednoho dukazu na druhy. Take me prekvapilo, ze se tam vice nevenovalo osobe vraha a ze tak zustaval jen lidskym stinem.

soukroma
25.08.2022

Nehodnotím: je to zřejmě podle skutečnosti, a pominu-li svůj podiv nad tím, proč se autorka do svého pátrání pustila a jak je možné, že uspěla, tak se mi vůbec nelíbil styl překládaných faktů - chybějící posloupnost, nelogické kupení faktů, dlouhé popisy na první pohled nesouvisející s čímkoli, co by bylo významné...
Navíc mám nechuť ke skutečným případům vražd (děs a hrůza), což jsem tady dostatečně nezaregistrovala předem, raději vždy sáhnu po detektivním thrilleru, který i jakkoli brutální, pořád zůstává pohádkou pro dospělé.

efka.saf
22.08.2022 4 z 5

(SPOILER) Na tuhle knihu jsem se velmi těšila. O tomto psychopatickém násilníkovi a vrahovi jsem před tím opravdu neslyšela a byla jsem na knihu i na jeho řádění velmi zvědavá. A také na Michelle a na její obsesi.
První část knihy mě doslova uhranula. Popisy zločinů, výčet důkazů, svědectví očitých svědků, neskutečná drzost pachatele... Nechápu, jaktože jako stín neustále a tak dlouho unikal, aniž by jediná stopa vedla k jeho dopadení. Muselo to být opravdu frustrující. Trochu problém bylo zmíněné přeskakování z města do města, z jednoho roku do jiného a zase zpět, z místa na místo, ale při troše soustředění to nebylo tak hrozné. Druhá část knihy mi přišla o něco línější, ale ke konci už zase nabírala na obrátkách a dočetla jsem ji pak velmi rychle a na jeden zátah.
Před Michelle smekám, její nadšení pro věc nemůže nechat asi žádného čtenáře chladným. Její zápal a cílevědomost v tomto případu byly nesmírně obdivuhodné. Je opravdu škoda, že se dopadení tohoto lidského slizu nedožila.

SPOILER!
Nicméně, co mi opravdu trochu vadilo, že se kniha nevěnovala víc dopadenému vrahovi. Zajímalo mě, kdo vlastně byl, proč tolik cestoval, podle čeho si vybíral města i oběti, jaktože byl tak nepolapitelný, proč se nikdy ani vzdáleně nedostal do Michellina hledáčku a co jej nakonec usvědčilo. Kniha v podstatě zmiňuje jen jeho jméno a nic víc. Mě tento psychouš ale zajímal víc do hloubky, proto jsem si několik základních informací nakonec musela vygooglit, což mi přijde trochu nelogické.

zdendula31
11.07.2022 5 z 5

Hodně zajímavá a skvěle napsaná kniha.Musela jsem jí číst po částech,protože je opravdu hodně depresevní,že to vše co se v knize píše je skutečnost a ne fikce.

85098211
07.07.2022 5 z 5

Tentokrát ve svém hodnocení začnu z jiného konce než obvykle ;-). Autorka totiž během svých rešerší a psaní této knihy tragicky zemřela. Proto ji dokončili dva z jejích přátel. A to byl tak trochu kámen úrazu, protože části napsané autorkou jsou naprosto dokonalé a od těch ostatních se hodně odlišují, proto je okamžitě možné tyto rozdíly poznat. Přesto jsem se rozhodla knihu ohodnotit plným počtem, hlavně z úcty k autorčině práci...
Kniha se zabývá skutečnými vraždami pachatele, kterému autorka dala jméno Zabiják z Golden State. K jeho prvním zločinům došlo v době, kdy byla ona sama ještě malá holčička. Ostatní čtenáře bych chtěla hned na začátku upozornit na to, že je všechno velmi podrobně popsáno a kniha určitě není vhodná pro slabší povahy. Vraždy, ke kterým docházelo v letech 1976 až 1986, byly totiž opravdu brutální a kruté. Autorka se často retrospektivně vrací do minulosti, dopodrobna se zabývá jednotlivými vraždami, tím, co je spojuje, celou řadu se toho dozvíme nejen o pachateli, ale také o obětech, kterých byla (bohužel) celá řada... Je tedy opravdu poznat, že si autorka dala s knihou velkou práci a že se zabijákovy činy staly na určitou dobu doslova součástí jejího života. Knihu potom uzavírá epilog, který svědčí o tom, že to byla odhodlaná a statečná žena. A tohle všechno prostě musím na závěr ocenit... Čest její památce!

Titas9001
07.05.2022 2 z 5

Nestává se mi často, abych knihu nedočetla a bohužel toto je ten případ. Možná je to nedostatkem soustředění, ale tímto klubíčkem, které skáče ze státu do státu, z jednoho zdroje do druhého, od jednoho podezřelého k dalšímu a ještě navíc v různých časových úsecích? Asi na to nemám potřebnou mozkovou kapacitu, abych se v tomto zorientovala. Navíc - sáhodlouhé popisy, jak policie začíná profilovat pachatele na základě DNA ? Proč? Nemám nic proti retrospektivě v knihách, ale tady se to podivně motalo a smysl mně unikl. Snažila jsem se dočíst, dvakrát knihu odložila, ale pokud nemám na straně 200 ani sebemenší záchytný bod, tak to pro mě ztrácí smysl...Bohužel si nemyslím, že se pokusím to dočíst..

Ophelie
28.04.2022 5 z 5

Kniha věnující se velmi podrobně násilníkovi a vrahovi známém pod přezdívkou Golden State Killer, spíše tedy jeho ohavným činům. Novinářka Michelle McNamarová má můj obdiv za její čas a energii věnované pátrání po vrahovi. Škoda, že během psaní knihy tragicky zemřela a nedožila se jeho dopadení. Knihu rozhodně doporučuji k přečtení.

Majuš333
22.04.2022

'Každá posedlost si žádá vlastní prostor.'


Po stopách Zabijáka z Golden State... Vrele doporučujem každému si prečítať...


„Kdysi jsme na noc otevírali okna kvůli čerstvému vzduchu. To už neplatí. Moji synové se ve svém domě kdysi cítili bezpečně. To už neplatí. Kdysi jsme všichni spali až do rána, aniž nás budily běžné noční zvuky. To už neplatí.“