Zmatek nad zmatek

Zmatek nad zmatek https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44755/bmid_zmatek-nad-zmatek-p7u-44755.jpg 4 130 17

Nově založená Společnost pro praktické využití severního pólu, která získala v dražbě arktickou oblast od 84.rovnoběžky k pólu, má neslýchaný plán: vystřelením obrovského náboje s náloží zvlášť účinné třaskaviny posunout zemskou osu tak, aby se zpřístupnily dosud neprobádané ledové pustiny Arktidy, skrývající podle předpokladu bohatá ložiska uhlí. Ale členové baltimorského Dělostřeleckého klubu, tvůrci projektu, myslí přitom jen na sebe, na to, aby si zajistili nepředstavitelné zisky. Co na tom, že uskutečnění plánu bude stát životy mnoha lidí, že dojde k hrozným přírodním katastrofám! Ale podaří se opravdu ten fantastický pokus? Přinese výbuch děla na úpatí Kilimandžára očekávaný výsledek?... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Sans dessus dessous , 1889


více info...

Přidat komentář

danny_21
15.05.2023 2 z 5

Zmatek nad Zmatek je další z řady Verneovek, které mě v dětství minuly ( do knihovničky nedoputovala a v městské knihovně nebyla ). Pokud jste četli předchozí patálie astronatů v knihách Ze Zěmě na Měsíc a Kolem Měsíc, najdete zde staré známé z Dělostřeckého klubu, kteří se naprosto poddají ambicióznímu projektu Společnosti praktického využíti Severního pólu. Jde o bláznivý nápad posunutí zemské osy tak, aby se zaledněné oblasti ledu skrývající uhelné bohatství posunuly k rovníku a mohlo se začít s těžbou, kterou si žádá rozpínající se průmyslová revoluce. A když jde o Dělostřecký klub, lehce si lze domyslet, jakým způsobem toho má být dosaženo tentokrát jde o slabší román, vesmírné dobrodrůžo bylo povedenější - 45 %

85098211
12.02.2023 4 z 5

Trochu slabší autorova kniha, podle mého názoru to možná bylo i zvoleným tématem? Jsou zde totiž poměrně zdlouhavé popisy událostí, kdy se členové jedné společnosti rozhodnou s pomocí dělové koule obřích rozměrů posunout rovník. Teprve až zhruba v polovině knihy příběh nabere na tempu a začne být opravdu zajímavý. Tentokrát se víc rozepisovat nebudu, v případě zájmu si knihu přečtěte sami ;-). Já za sebe hodnotím poctivými čtyřmi hvězdičkami a jinak jsem fakt moc ráda, že celý tento podivný experiment dopadl tak, jak dopadl ;-). Na autora ale samozřejmě nezanevřu a časem si přečtu něco dalšího z jeho pera.


Kabuky
12.02.2023 5 z 5

Vzpomínka na dětství

vlkcz
27.12.2022 1 z 5

K Verneovi jsem se vrátil po nějakých 45 letech díky ČV.
Ale tak, jak jsem v dětství hltal příběhy kapitána Nema, Philease Fogga, Matyáše Sandorfa a dalších jeho hrdinů, Zmatek nad zmatek je jednoznačné zklamání. Technicky naivní, díky spoustě zbytečných dobových pasáží nudné. Chvílemi to vypadá, že dělostřelcům fandí, aby je v závěru zesměšnil, francouzskému inženýrovi je všechno jasné, zatímco představitelé dalších národů jsou směšní.
Buď se můj vkus změnil nebo je tahle Verneovka opravdu slabá.

Luigi1
17.11.2021 5 z 5

Zde se odehrává honba za ziskem bez ohledu na životy lidí a přírodních katastrof.

DomYell
31.01.2021 4 z 5

Mozna slabsi Verneovka, mozna jednodussi... Ale i tak dobra!

kilometr
27.11.2020 4 z 5

Knihu jsem si "vypůjčil" na nádraží a dobře se u ní bavil.Možná se jí nechal inspirovat i Karel Zeman se svým Vynálezem zkázy.70%.

deniha
09.01.2020 3 z 5

Ze začátku čtení jsem v tom taky měla zmatek, než jsem se v tom vědeckofantastickém světě zorientovala, pak jsem si jen říkala: "Co to ti kluci dělostřelecký mají za lubem!" a nakonec jsem se dozvěděla, že stejně za všechno může žena. Verneovi ovšem musím uznat, že už tenkrát viděl to, co je dneska tak aktuální a do očí bijící, a to snahu člověka měnit a ohýbat daný řád přírody, bez ohledu na to, jaké katastrofální účinky to bude mít pro celou planetu.

Safira55
17.01.2019 5 z 5

Juleus Verne co na to dodat

s.Martin
12.07.2018 5 z 5

Verneovka na volný víkend...

Džerkys
25.11.2017 3 z 5

Kniha celkem zajímavě napsaná, i konec se autorovi podařilo dotáhnout do určitého rozuzlení i když velmi nepravděpodobného...

Liana
11.10.2015 3 z 5

Kde ten Verne chodil na tie nápady... zaujímavý príbeh. Páčil sa mi ten uštipačný tón, s akým je to napísané.

woodward
18.08.2015 3 z 5

Řeší se tu problémy závažné, leč musím přiznat, že tahle kniha mě nikdy neuchvátila. Já jsem vždycky verneovky miloval kvůli dobrodružství a cestám do exotických končin. Příběh o partě magorů, co chtějí pohnout zeměkoulí a nakonec zjistí, že na tabuli zapomněli připsat nulu... Tři hvězdy jen proto, že je to Jules Verne.

TheRaven
19.05.2014 5 z 5

Zmatek nad zmatek aneb Baltimorský dělostřelecký klub po dvaceti letech. Příběh může být na jednu stranu chápán jako varování před zbytečným zaměřováním vědecko-technického úsilí na destrukci, a na tu druhou uklidňovat, že lidstvo a technické vynálezy přece jen nejsou tak mocné, jak by se někteří mohli obávat. Už příběhy o Cestě na Měsíc a následném návratu na matičku Zemi, které Dělostřelecký klub proslavily po celém světě, považuji v rámci Verneova díla za to skoro nejlepší. I Zmatek nad zmatek nešetří ironií a satirou a stejně jako výše zmíněné knihy (viz příslušný komentář) je prostoupen četnými narážkami na národnostní vztahy, stereotypy i politické události devatenáctého století a podobně jako předchozí dva příběhy je i po letech knihou spíše pro dospělé či alespoň dospělejší.

Eigis
22.08.2013 3 z 5

Třetí kniha o Gun Clubu. V rámci Verneovek, kterých jsem přečetl přes padesát je hora přebudovaná na hlaveň děla zatím nejšílenější vědeckofantastická vize.

vitavita
05.04.2012 1 z 5

I tento román přečte jeden velmi rychle ...

vitavita
05.04.2012 1 z 5

Méně známá kniha mého oblíbeného spisovatele ....