Zlomené pero

Zlomené pero https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500064/bmid_zlomene-pero-UFt-500064.jpg 4 16 6

Válečný požár série

< 3. díl

Konec roku 1815. Mladá vdova Henriette je v noci probuzena ze spánku a musí urychleně opustit Prusko. Její líčení válečného utrpení a selhání panovníků v bitvě u Lipska a po jejím skončení vzbudila nelibost v nejvyšších kruzích. Přijme ji k sobě její strýc Friedrich Gerlach, vydavatel a knihkupec v saském Freibergu. Mladá žena ale brzy pozná, že se i tady přes všechnu maloměstskou pohodu časy změnily. Zostřená cenzura, návrat ke korzetu a společenský tlak znovu se provdat na ni těžce doléhají.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Die zerbrochene Feder , 2021


více info...

Přidat komentář

luky123
12.04.2024 4 z 5

Přemýšlím, jak hodnotit... Na jednu stranu moc hezká sonda do historie, ale na druhou stranu se mi to místy nezdálo až tak pestré dějově. A Henriette mi připadla trochu jako Božena Němcová, silná žena, spisovatelka... Konec byl hodně zajímavý.

eva-lupen
09.04.2024 5 z 5

Nádhera. Kam se na tuhle sérii hrabe Porodní bába! Ano, má to být vlastně učebnice dějepisu čtivou formou, a ano, taková německá Božena Němcová, co měla štěstí na silné muže, kteří unesou silnou ženu. Vlastně se děj podobá našemu českému obrození, jen tam nešlo o jazyk. A teď už vím, že Hitler rozhodně měl kde navazovat.


orinka3
06.04.2024 2 z 5

Věřím, že němečtí čtenáři knihu ocení líp. Jde o události z počátku 19. století v jejich vlasti, takže to asi čtou v jiném rozpoložení než já tady na Hané :D. Bohužel, já se těšila na barvité vyprávění, živoucí postavy a napínavé situace. Dočkala jsem se jen jakéhosi salonního prostředí a přepjaté ušlechtilosti hrdinů. Té bylo tolik, až mi to připadalo komické. Henrietta to rozhodně lehké neměla. Jen byla tolik bez bázně a hany, až se mi zdála papírová. Neustálé pronásledování a touha psát o svých zážitcích. Boj za emancipaci. Něco jako Božena Němcová? Její manžel Felix byl taky jak z jiného světa. Horování pro Henriettin talent, to neustálé povzbuzování a až neuvěřitelný obdiv k jejímu psaní! Děti - jak jinak - vzorné a roztomilé. A nakonec velká sláva a zadostiučinění velké spisovatelce....Prostě ne, nelíbilo se mi zpracování a ani postavám jsem na chuť nepřišla. Škoda, že tam té originální tetičky Augusty nebylo víc, jinak ani špetka humoru, která by to polidštila. Román mi připadá spíš učebnice dějepisu podaná populární formou.

zuzana2599
11.01.2024 5 z 5

Zlomené pero, historický román z pera známé německé autorky Sabine Ebertové, čekal docela dlouho v mém nočním stolku na přečtení. A je určitě škoda, že má zde doposud tak nízké hodnocení. Mně se příběh mladé vdovy Henriette zdál čtivý, poutavý a líbil se mi. Děj se odehrává v roce 1815, kdy musí Henriette se svým malým synkem opustit Prusko a odjíždí ke své rodině do saského Freiburgu. Strýc je knihkupec a vydavatel a Henriette je nadějnou autorkou, která se obává cenzury i politické situace. Nechybí láska, přitažlivost, opravdu jsem si hezky početla. Hodnotím 4,5 *, příběh si zaslouží vyšší hodnocení !

Ludmila91
02.01.2024 5 z 5

Kniha je úžasně napsaná. Příběh je napínavý, hezky zpracovaný .

lenka5798
25.11.2023 2 z 5

Knížky od Sabin Ebert mám moc ráda. Celou sérii porodní baby. Takže jsem se moc těšila na tuto knížku. A musím říct, že jsem asi malinko zklamaná. Asi jsem čekala víc. Líbilo se mi jak si hlavní hrdinka Jette šla za svým, jak dokázala se svým manželem i přes všechno hlídání a politické pletichy, dělat to co jí baví. Ale čtení mě začalo bavit až ke konci, ze začátku se nic moc nedělo, pak byl velký skok a nakonec super závěr. Proto dávám jen tři hvězdičky, protože mě knížka bavila až od půlky :-)