Páté roční období

Páté roční období https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385325/bmid_pate-rocni-obdobi-7iw-385325.jpg 4 275 64

Během jediného dne se stanou tři strašné věci. Essun, která se skrývá v jednom tichém městečku jako obyčejná učitelka, přijde domů a zjistí, že manžel surově zavraždil jejich syna a unesl dceru. Mocné Sanzedské císařství, jež bylo po tisíc let nositelem pokroku a základem civilizace, se zhroutí, protože jistý šílenec pomstychtivě zničí jeho největší město. A co je nejhorší, v srdci jediného světového kontinentu se začne rozevírat velká rudá trhlina, která chrlí tolik popela, že zakryje oblohu na celé roky. Nebo staletí. Toto je ale Tišina, svět, kde boj o život není zdaleka ničím novým a kde větší strach než dlouhá chladná noc budí orogénové — ti, kdo ovládají sílu země jako zbraň. Essun si uvědomí, kým je, a rozhodne se získat dceru zpátky. Je jí jedno, že svět kolem ní se rozpadá. Bude-li to nutné, klidně ho sama zničí, jen aby dosáhla svého.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Host
Originální název:

The Fifth Season , 2015


více info...

Betulabii
Betulabii
08.03.2024 3 z 5

Uff....knihu jsem poslouchala jako audioknihu. Abych pravdu řekla, tak mě to moc nebavilo a do druhého dílu už nejdu. Vadil mi hodně i styl jakým to bylo napsáno. Jinak audiokniha byla super namluvená, ale tohle mi zkrátka nesedla. A to jsem se na to tak těšila.

LadyLane
LadyLane
08.01.2024 4 z 5

Moja prvá fantasy a teda, mne zo začiatku robila problém aj v češtine :D Ale pomerne rýchlo som si zvykla. Pridlhé opisy mňa osobne nebavia, takže mi nechýbali (aj tak si všetko predstavujem po svojom :) a oceňujem dejovú dynamiku. Neustále sa niečo menilo, tým pádom som aj knihu ťažko púšťala z rúk.


jaroiva
jaroiva
11.06.2023 2 z 5

Pro mě velké zklamání.
Zpočátku mi to připomínalo trochu Naslouchače/Faju, kteréžto knihy se mi i líbily. Ovšem bohužel to v tomto nastoupeném trendu pokračovalo, až se to dostalo do nějakých těch netradičních nadávek, které mi kdysi naprosto otrávily Nastereu.
Takže pokud se vám líbila série Naslouchač i včetně Nasterey, bude se vám líbit pravděpodobně i tato kniha. Mně se bohužel už Nasterea nelíbila a ke konci této knihy se to u mě přiblížilo líbivostí spíš jí. Takže hodnotím nakonec stejně jako Nastereu.
Když už podpořit nějakou autorku fantasy, raději si přečtu něco, co se mi nebude líbit, od české autorky, než od americké. Asi tak.

evilunicorn
evilunicorn
20.03.2023 5 z 5

Za mě osobně velký překvapení.. Několik dějových i vlastně časových linek splétá dohromady živý příběh s neotřelým nápadem. Sugestivní styl vyprávění mě vtáhl do děje hned od první stránky.. Nečekal jsem to, ale tohle mě bavilo.

dia.riedl
dia.riedl
25.01.2023 3 z 5

Mě se to bohužel netrefilo do čtenářského vkusu, měla jsem i velká očekávání. I za půlkou knihy jsem byla pořád ztracená v ději. Nedokázala jsem si pořádně představit a zařadit postavy - místo detailních popisů jejich vzhledu (typického pro rasu nebo kastu), by pro mě bylo snadnější zapamatovat si je podle jiného atributu, ale takhle to pro mě bylo stále matoucí a vlastně nezajímavé. Zároveň od začátku víme, že se stala katastrofa a nejspíš přichází další období, ale musím říct, že při čtení to na mě nijak nepůsobilo - vůbec jsem si postavy nepředstavovala v ohrožení.
Fantasy mám opravdu ráda, ale tady se musí číst opravdu pozorně, ale na mě toho bylo bohužel moc a v hlavě se mi to zkrátka nespojilo. Aby toho nebylo málo, tak jsem se ztratila i v časové rovině, která mě překvapila, vůbec to ze začátku nebylo patrné. Velice překvapivý byl tedy konec, to jsem opravdu nečekala a líbilo se mi to. Ale přesto mám pocit, že mi tak 80 % příběhu a spojitostí při čtení uniklo.

Frizer
Frizer
18.12.2022 3 z 5

Jakmile člověk prokoukne v určité fázi....někdo dříve, někdo později....hlavní pointu, kniha začne ztrácet kouzlo. Rozhodně jde o originální počin, ale mezi top moderního fantasy bych to určitě neřadil. Na to se v celé knize stane hrozně málo....až příběh začne i časem trochu nudit. V podstatě ani nevím, jestli budu časem pokračovat....rozervaný svět je v každé druhé knize a hlavní hrdinka mě nikterak nepřesvědčila k tomu, abych chtěl číst dále její příběh. Ale pointu má kniha skvělou, to zajisté...

Libris_Na_Ex
Libris_Na_Ex
10.09.2022 5 z 5

Tahle kniha je unikát. Ten styl psaní, propracovanost světa, propojení dějových linek...
Je to ojedinělý čtenářský zážitek, na který budu ještě dlouho vzpomínat.

Laféeverte
Laféeverte
23.08.2022 4 z 5

Chcete zajímavý fantasy svět, chcete přemýšlet o rozložení moci, morálce, lidské důstojnosti a chcete to v trendy multikulturním balíčku? Tak zkuste Páté roční období....No možná to zní trochu ironicky, ale ve skutečnosti to tak myšleno není (a když, tak jenom trošičku). Svět Tišiny mě totiž dost pohltil a nemůžu se dočkat až se dozvím víc. Spoiler: Tak nějak jsem si vybavila knihu Problém tří těles a příběh toho, jak asi fungovaly jednotlivé říše Trisolaranů. Některé věci týkající se hlavních hrdinů mi byly nápadné už od začátku, ale to nebylo na škodu - jednak jsem se díky tomu v dějových linkách snadno orientovala a jednak mě dost bavilo hledat v textu indicie k potvrzeních svých teorií. Skvělým aspektem je již zmiňovaná ženskost toho pohledu na svět - respektive to, jak se pracuje s emocemi a jak se do středu pozornosti staví otázka mateřství a otcovství v kontextu nesvobody (lze tak detekovat i odkazy na otroctví a slave narratives). Zajímavé je i užití druhé osoby jednotného čísla, která umožňuje intenzivnější ztotožnění se právě s emocionálními prožitky Essun. No a teď k oné ironii, která není ironií - ten multikulturní balíček - je tam, nelze to přehlédnout, ale povedl se. Právě díky tomu, jaký svět autorka vytvořila, to nepůsobí divně a nepřirozeně.

Karcoolka2210
Karcoolka2210
04.06.2022 4 z 5

Veľmi originálny vstup do zaujímaveho sveta, ktorý táto autorka vytvorila. Musím sa priznať, že mi miestami kniha robila problém, keďže som ju čítala v angličtine, čo sa mi bežne nestáva, a trvalo mi, kým som sa začítala a zvykla si na nezvyčajný štýl písania, ale zlepšovalo sa to každou kapitolou a som rada, že som to nevzdala. Idem ďalej a som teda zvedavá, kam to bude smerovať. AJ

Nifredil
Nifredil
20.03.2022 5 z 5

Jasná inspirace pro českého Naslouchače. Výborná. A rozhodně ji doporučuji k přečtení. Veškeré ocenění to získalo právem, je to zcela jedinečná věc a úžasně propracovaný celý svět.

Metla
Metla
10.03.2022 4 z 5

Velmi ženská, netradiční fantasy, která jiskří zajímavými nápady, rozhodně však nic čtenářům (spíše čtenářkám) nedá zadarmo. Autorka střídá linie, experimentuje s formou vyprávění, používá vymyšlené novotvary, zorientovat se v jejím světě a jeho zákonitostech trvá dlouho, navzdory přiloženému slovníčku pojmů.
Dámský rukopis není až tak znát ohledně sexuálních scén, překvapivě postrádajících byť i jen nádech romantiky. Zaměření na duševní rozpoložení postav, na jejich vnitřní život, ztrápené duše a častou protivnost, to už je pro ženský styl psaní podstatně typičtější. Na rozdíl od vulgarit nejhrubšího ražení, které byly ovšem méně iritující než obraty jako: „Do zlýho Země!“ „Co je, u pravidelnýho dvouminutovýho záškubu země?“ „Země ať zrezne!“ a podobné, hojně užívané pakletby. A jelikož jde o dílo současné americké spisovatelky, nesmí chybět ekologický apel, téma homosexuality, ba i transgender se do příběhu podařilo připlácnout.
Další díly série nebudu aktivně vyhledávat, nesedla jsem si totiž s hrdiny románu. Nejsou plytcí, prostě mě dostatečně nezaujali; závěr měl být slznou tsunami, já (tématicky odpovídající balvan) se omezila na jednu rychle zamáčknutou. Příběh o svobodě, silách země a (nejen) ženské duši bych ohodnotila třemi stálicemi, čtvrtá jde čistě na konto velevzácné originality. 70%

DreamerX9
DreamerX9
29.01.2022 3 z 5

Za mě zmatek a dějová linka hodně slabá. Co musím ale vyzdvihnout je ta fantazie a originalita vytvořeného prostředí. V sérii pokračovat nebudu ale za alespoň nahlédnutí do toho světa to stálo

Netti
Netti
19.01.2022 4 z 5

Začátek knihy byl pro mě dost zmatečný... Styl psaní byl velmi zajímavý a příběhy poutavé. Na konec do sebe vše krásně zapadalo. 4,5*

HynekBee
HynekBee
10.01.2022 3 z 5

Dávám tři hvězdy. Celkově pěkné i když jsem se občas nudil. Určitě by šly některé pasáže zkrátit.

Někdy si možná přečtu pokračování.

Ajinka126
Ajinka126
28.09.2021 5 z 5

4,5/5 První díl je špička celé trilogie. Měla jsem takovou tu čtenářskou radost z toho, ze čtu takhle skvělou knihu. Ten svět. Nejvíc mě ho bavilo objevovat (což se v dalších dílech neděje). I když tu byla jedna zbytečně zdlouhavá pasáž těsně před koncem, tak celkově jsem si knihu užila.

Taťka Hraboš
Taťka Hraboš
02.09.2021 5 z 5

Nevím, jestli to tak ostatní čtenáři mají podobně, ale pokud se mi na knize něco nelíbí, komentář se mi píše snadno. Pokud je to naopak, jen těžko hledám slova. Asi bych se musel uchýlit k obvyklým klišé - kniha námětem, zápletkou, postavami i kompozicí originální, napínavá, s výbornou atmosférou, jazykově vytříbená. Přitom asi nejde o to, že by taková kniha byla bez nedostatků, úplně dokonalá, ale člověka při četbě pohltí natolik, že ty nedostatky prostě nevnímá. To je případ i této knihy (a vypadá to, že celé série). Samozřejmě, podmínkou je, aby byl člověk fanouškem žánru, jinak moje nadšení zřejmě sdílet nebude.

Vendulis
Vendulis
21.07.2021 4 z 5

Ze začátku jsem si říkala co se to sakra děje! Vůbec jsem se v tom světě neorientovala, nedávalo mi to smysl. Spousta informací a neznámých pojmů. Ale jak příběh pokračoval, začala jsem se do toho světa dostávát a všechno najednou davalo smysl, pěkně to do sebe zapadlo...a bylo to prostě božovní! :) Nedávám plny počet hvězd,nechávám rezervu na další díly. A taky kvůli těm počátečním zmatkům. :)

Deia
Deia
05.07.2021 5 z 5

Myslím, že zvláštnejšiu sériu som ešte nečítala. Príbeh Essun je rozprávaný „ty“ formou (Ty jsi ona. Ona je ty. Jsi Essun.), s tým som sa ešte asi nikdy nestretla a asi aj vďaka tomu si ma prvá kniha hneď získala. Aj keď spočiatku som z tých troch dejových liniek bola celkom zmätená, ale postupne si ma všetky získali. Získali si ma aj schopnosti postáv, orogénia mi prišla úžasná. Schopnosť ovládať zem, bolo to popísané skutočne úchvatne. Zo všetkých kníh na mňa dýchala taká zemitá, ťažká atmosféra a neskutočne ma to bavilo. Z tých troch liniek ma najviac bavila Essun, ale to hlavne preto, že jej linka sa odohráva počas piateho ročného obdobia, ktoré práve nastalo – z oblohy padá popol, ľudia hľadajú útočisko a celé je to také ponuré.

Julinka679
Julinka679
07.06.2021 1 z 5

Na knížku jsem se hodně těšila, bohužel mě spíše zklamala. Nemohla jsem se do ní absolutně začíst a po cca 80-90 stranách jsem to nakonec vzdala a knihu nedočetla.
Určitě se k ní v budoucnu někdy vrátím, abych jí dala druhou šanci ale prozatím hodnotím 1* za nedočtení.

Laspasoma
Laspasoma
21.05.2021 5 z 5

Dala bych 6* ...

Štítky knihy

postapokalyptické romány

Autorovy další knížky

N. K. Jemisin (p)
americká, 1972
2018  82%Páté roční období
2013  73%Sto tisíc království
2019  85%Brána z obelisků
2020  83%Kamenné nebe
2021  77%Smrtící Luna

Kniha Páté roční období je v

Právě čtených7x
Přečtených326x
Čtenářské výzvě47x
Doporučených28x
Knihotéce197x
Chystám se číst474x
Chci si koupit130x
dalších seznamech5x