Zlomená pečeť

Zlomená pečeť https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372744/bmid_zlomena-pecet-3E8-372744.JPG 4 19 8

Přidat komentář

Vestička
13.07.2021

Naprosto souhlasím s Braunerovou, a dĕkuju za ukázku v zajímavosatech. Toulky jsou krásná kniha. Braunerová, doporučuju a přimlouvaám se za nedoceněného Krále bez přilby, to je ine Kafe. Pečeť jsem vzdala, když se kumáni projížděli po polích s paprikama a rajčatama.

braunerova
09.05.2021 2 z 5

Po výborných Řezenských ortelech pro mě velké zklamání. Autor smíchal fakta, domněnky a pomluvy, přidal k nim svou fantazii, a stvořil Falkenštejna ničemu a zrádce. Pro zvýšení důvěryhodnosti to vypráví přímý účastník, který každou chvíli řeší nějaké morální dilema. Postupně jsem začal být na ty jeho úvahy tak alergický, že jsem konec jen prolistoval. Pro dobrý historický román nestačí shromáždit fakta, je třeba také vystihnout ducha doby. Rytíř 13.století se řídil kodexem cti, rodovou tradicí a vírou v Boha, o nějaké morálce neměl ani ponětí. Oloupit kupce, vypálit vesnici sousedovi nebo vrazit nepříteli dýku do zad bylo tehdy běžnou věcí. Naopak myšlenka rytíře - agenta mi přišla zcela absurdní.

Jak tendenční je Neužilův obraz Falkenštejna vynikne při čtení Toulek Petra Hory, které napsal také v dobách normalizace. Ukázku jsem dal do Zajímavostí.


Miruš
15.01.2017 4 z 5

Záviš je zde líčený jako pěkný parchant.. Uvidíme v jiných knížkách...

Selinute
09.04.2016 5 z 5

Kniha mě hodně překvapila. Úplně jiný úhel pohledu na Záviše z Falkenštejna, než jak jej znám v podání paní Vaňkové. Dovídáme se zde, že Záviš nebyl dobrý člověk, ale nebezpečný nepřítel království. Prostřednictvím rytíře Bohuše z Kysku jsme vtaženi do děje, který je plný zvratů a mocenských zápasů.
Přijměte tedy i vy pozvání do doby, kdy intriky habsburského dvora ovlivnily český trůn natolik, že první velmož země, nejmocnější Vítkovec, před jehož mocí se třáslo království, končí svůj život potupnou smrtí, stětím mečem, pod hradem Hluboká. Krásná kniha se smutným koncem, která si i po čtyřiceti letech od svého prvního vydání zaslouží vaši pozornost.

R.E.M.
06.04.2016 5 z 5

Krásná kniha o složitém období po smrti Přemysla Otakara II. Sledujeme příběh velmi mladého Václava II. prostřednictvím vyprávění druha v boji a přítele Mikuláše Opavského - fiktivního Bohuše z Kysky. Václav, který se ještě v nedospělém věku ujímá vlády a vyrovnává se se situací po odchodu otce, a pak i matky, musí hájit rodové zájmy, bojuje o moc a nadvládu nad zemí i se svým nevlastním otcem Závišem z Falkenštejna...
F. Neužil tu vytvořil živoucí obraz historie, mnohovrstevné postavy, dotýká se i cti, smyslu pro povinnost, loajálnosti, lsti a zrady pro vyšší cíle.
Velmi zdařilá kniha. Moc se mi líbila.

Atuin
16.12.2015 5 z 5

Výborná kniha, slova jsou plná, živá, je to text bez vaty ale s naprostou suverenitou vyjadřuje hluboký obraz všech postav. A navíc má kniha neuvěřitelné plus, že vypravěč umí vyprávět, představivost se pak točí v jednom kole, člověk slyší skřípot dveří vidí dýku i zablácené zadky koní.

JohnnyBane
17.11.2015 4 z 5

Dobrá kniha. Daňkův Král bez přilby je má osobní top a Neužilova Zlomená pečeť se s králem dobře doplňuje. Tam, kde byl Daňek stručný Neužil zasazuje svůj příběh. Kniha pojednává o Mikuláši Opavském, o jeho životní cestě a boji s úhlavním nepřítelem Závišem z Falkenštejna. Postava Mikuláše se mi opravdu líbí v Daňkově králi dostal velmi málo prostoru a přitom se jedná o celkem důležitou dějinnou postavu. Kvalita děje navíc stojí a padá na jeho přítomnosti. Co bych vytkl je to, že některým postavám vidíme do hlavy a vytrácí se tak určité napětí. Velké mínus je že hlavní postavou není Mikuláš Opavský, protože místo něj je zde fiktivní Bohuš z Kysku jehož postava se svými morálními dilematy (které mají být vrcholem knihy) pasuje spíš do 20 století a ne do středověku..

Bránolog
06.02.2012 4 z 5

Docela zajímavě zpracované osudy vévody Mikuláše Opavského, levobočka Přemysla II. Otakara