Zločiny Velké Prahy

Zločiny Velké Prahy https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462726/bmid_zlociny-velke-prahy-tpB-462726.jpg 4 26 13

Dne 1. ledna 1922 vznikla tzv. Velká Praha. V následujících letech se k dosavadním pražským částem postupně přičlenilo 37 obcí. A stejně jako policejní strážníci vystřídali četnictvo, museli se detektivové zvyklí na vnitřní Prahu utkat se zločinem na zcela novém poli – místo do dlážděných ulic a kaváren vyrazit blátivou pěšinou mezi statky a vesnické chalupy. V deseti povídkách inspirovaných skutečnými případy, které dosud nebyly literárně zpracované, vyšetřuje zločiny trojice detektivů. Vrchní inspektor Budík je vynikající kriminalista, jenž zná vnitřní Prahu jako své boty, které zatvrzele odmítá vyměnit za cokoli vhodnějšího, co by se lépe hodilo do terénu jeho nového působiště, Velké Prahy. Těžce se smiřuje s tím, že byl s povýšením odsunut na okraj, zatímco vnitřní Prahu dostal nějaký legionář. Fakt, že své bohaté zkušenosti a zásluhy nasbíral za dob monarchie, mu kariérní postup usnadňuje asi stejně jako jeho manželka, bývalá hraběnka von Czákoly. Ani jeho dvě dcery mu starosti neubírají. Jak se vyrovná s novými poměry i s blížící se pohromou ve vlastní rodině? Budíkův přítel a bývalý kolega, nyní jeho podřízený obvodní inspektor Havlík je zkušený znalec pražského podsvětí a ještě zkušenější znalec a milovník žen. V kriminální branži už ho stěží co překvapí, avšak i on se dostane do nečekané situace, a to v osobním životě. Posledním z týmu je mladý policejní agent Nováček, který se velmi snaží, aby si své zařazení pod velení vrchního inspektora zasloužil. Sice postupně získává kriminalistické ostruhy a tu a tam se mu dostane i trocha uznání ze strany nadřízeného, avšak veškerá odvaha ho opouští, když si uvědomuje, že by se měl Budíkovi přiznat, že je v budoucnu možná bude spojovat víc než jen práce. Literární předloha k historickému krimiseriálu z 20. let minulého století, stylově navazujícímu na seriál Hříšní lidé Města pražského a Četnické humoresky.... celý text

Přidat komentář

Nočnípták
13.01.2024 3 z 5

Mě to bavilo. Mám ráda případy rady Vacátka a vrchní inspektor Budík vlastně jde v jeho stopách. Případy, které jsou napsány podle skutečnosti, jsou zajímavé a soukromý život detektivů též.

Nikusha
20.10.2023 2 z 5

Seriál jsem neviděla. Pro nenáročné čtenáře asi dobrý . Jednoduchá četba s rychle vyřešenými zločiny. S každým novým zločinem se vyvíjí příběhová linka vyšetřovatelů. Mě to moc nebavilo.


kolacky
17.08.2023 5 z 5

Moc pěkné počtení. Seriál už jsem trochu pozapomněla, ale to nebylo na škodu, aspoň mě vždycky překvapilo, kdo je pachatel. A ty rodinné vztahy mě taky bavily, zvlášť Havlík-Toni.

Danielap1
22.06.2023 5 z 5

Moc hezky napsaná kniha. Dobře se četla. Seriál jsem ještě neviděla, ale ráda ho shlédnu.

marekB78
17.06.2022 5 z 5

Taková pohodovka, která se dobře četla. Dřív jsem viděl seriál, takže jsem k postavám mohl dát i tváře :)

PetraRehackova
31.03.2022 4 z 5

Dobře napsané, takoví hříšní lidé města pražského v modernější verzi,seriál byl skvělý.I herci v hlavních rolích byli skvěle obsazeni.Stojí shlédnout seriál a i knížka stojí za přečtení.

lenkaabooks
10.10.2021 4 z 5

Zfilmovaný jsem viděla pouze jeden díl ale pod dojmem z četby ráda shlédnu i ty zbývající. Jednotlivé případy doplňuje soukromý život ústřední trojice, který je opravdu pestrý :-)
Inspirováno skutečnými zločiny z Velké Prahy.

Knihomolka506
27.08.2021 4 z 5

Ke knize a filmu zároveň: deset povídek, tři slavní detektivové. Vyřeší vše - od zločinu po vraždu. Kromě toho má každý svůj život a vlastní problémy.
Dobové kostýmy sice byly pěkné, ale dívala jsem se na seriál jak na celek . myslím, že herci se do roli moc nevcítili a bylo by fajn kdyby to hráli trochu s větším elánem a samotný děj by mohl být trochu napjatější.

lenny_prague
29.07.2021 5 z 5

Jedna z nejhezcich knih, kterou jsem v posledni dobe cetla. Serial jsem jeste nevidela, ale urcite se na nej podivam. Hlavni postavy si nejde nezamilovat a atmosfera prvni republiky z knihy krasne sala :)

Kerberos
17.04.2021 4 z 5

Teď jsem to měla opačně, nejdřív seriál ,až po tom kniha. Povídky byli kratší a trochu odlišné, dopředu jsem byla ovlivněna herci, kteří hráli hlavní role.

Hortenzie2
18.03.2021 5 z 5

Kniha se mi moc líbila a pěkně se četla. Jsem zvědavá na seriálové zpracování. Díly, co jsem zatím viděla, jsou trošku jiné než v knížce, ale to se stává běžně.

sadlo
09.03.2021

Výborné čtení. Rozhodně srovnatelné s Hříšnými lidmi pražskými. Upozorňuji nakladatele, aby si dal pozor na stylizaci textu. Chybí v některých povídkách odstavce. Děj se ztrácí , zbytečně zamotává.

Kajuska6
29.01.2021 4 z 5

Kniha se čte dobře. Vyřešení případů mi přijde docela rychlé, ale je fakt, že jsou to povídky a ne romány. :-) Za sebe musím říct, že už se těším na to seriálové zpracování, protože postava inspektora Havlíka vyloženě musí panu Langmajerovi sednout. :-D