Případ českého knížete

Případ českého knížete https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363270/mid_pripad-ceskeho-knizete-zoY-363270.jpg 3 39 12

Zločiny na Velké Moravě série

< 10. díl >

Píše se rok 883. Na Moravu přijíždí velké poselstvo z Čech v čele s knížetem Bořivojem a jeho ženou Ludmilou. Bořivoj přijel Svatopluka požádat o to, aby vzal Čechy do ochrany před Franky. Zároveň ve Veligradu, kde Svatopluk Čechy přijal, mají Bořivoj a Ludmila přijmout křest z rukou Metodějových, čímž se stvrdí spojenectví mezi Moravany a Čechy. Ne každému se však tyto Bořivojovy aktivity zamlouvají. Následujícího dne při lovu Bořivoj jen o vlas uniká vražednému pokusu...... celý text

Přidat komentář

Turlogh
31.12.2022 3 z 5

Vcelku povedený historický román, nedosahující však kvalit příběhů pánů spisovatelů podobného žánru Vondrušky, Niedla, Nesměráka či Hrdličky. Ale poměrně čtivé. Co mě osobně dosti vadí, jsou ty stále stejné, několika stránkové úvody, v každé knize se opakující. Chápu, že pro nové čtenáře jedné knihy se to hodí, nicméně pro čtenáře celé řady těchto románů je to poněkud otravné... Howgh.

čef
30.06.2020 4 z 5

Na základě několika málo historicky podložených událostí a domněnek nám autor sešil prajednoduchý příběh o snaze zabít českého knížete Bořivoje před jeho křtem ve Veligradu za panování velkomoravského panovníka Svatopluka. Kníže Slavomír znovu zdlouhavě vyšetřuje a odhaluje další spiknutí. Vcelku tedy vážná věc až na veselou událost na str. 154, kde Bořivojova matka žádá na Bořivojově (který ještě samozřejmě nežije) loži o oplodnění, aby se mohl Bořivoj narodit – odpovědný redaktor MOBA ani autor se však určitě nesmějí, není-liž pravda?


jaja1989
11.02.2020 3 z 5

Docela slabota oproti jiným dílům.
Nepřehledné postavy a nezajímavé dialogy ????

ivoiro
18.09.2019 4 z 5

Tato kniha znamená další příjemné a oddechové čtení z dob Velké Moravy.

jindrich7442
11.09.2019 1 z 5

Od začátku čekám kdy to doopravdy začne. Blížím se do poloviny knihy a stále se nic nedostavilo. Nemám to v povaze, ale vzdávám to. Na p. Češku narážím velice často hlavně v edici původní česká detektivka. V knihkupectví jsem tedy dlouho neváhal a tuto knihu koupil. S lítostí mohu říct, že je to první koupě, kterou bych vzal rád zpět. Překvapuje mě, kolik dílů tato série vůbec má. Příběh neuvěřitelně nudný. Zbytečně komplikované a překombinované věty, v jejichž významu člověk mnohdy tápe i s GPS navigací. Zbytečná kvanta přímé řeči, umělé a nezáživné dialogy. Co však neuvěřitelně kvituji jsou "poznámky pod čarou". Vysvětlení pro mnohé neznámých faktů a souvislostí je za mě veliké plus. Jako protiklad mám však na paměti skutečnost, že Velkomoravský kníže je uváděn jako král... Chápu, že autor musí pustit uzdu fantazii, ale všechno má své hranice... Žel bohu to na vyšší hodnocení není...

kolacky
28.06.2019 3 z 5

Politika...

Dandulka
04.05.2019 5 z 5

Jako vždy parádní příběh z dob dávno minulých. Vždycky se moc těším na další knihy. Moc se mi líbí a mohu je jen doporučit.

coquus
10.02.2019 3 z 5

Tento příběh byl první, který jsem ze série Zločinů na Velké Moravě četl, přičemž se nelze vyhnout srovnání s historickými detektivkami od V. Vondrušky. Jedná se o velice oddechovou četbu, na mě možná až moc. Postrádal jsem tam nějaká akčnější místa, nikde žádné napětí, dějové zvraty, anebo třeba špetka humoru. Vše jede ve stejně poklidném tempu od začátku až do konce. Kladně hodnotím popis dobových reálií založených na zjištěních archeologického výzkumu.

hanzmb
06.02.2019 2 z 5

Bohužel úroveň této série postupně upadá. Jako obvykle můžete 20 stránek přeskočit, opakuje se po x-té stejný prolog. V knize oblíbená klišé v popisu pitírny a stížností na své manželky, které nemají rády jejich popíjení. Tomu už se nedá ani usmát. Přitom se příběh odehrává v zajímavé době setkání Svatopluka a Bořivoje, navíc situace je okořeněná jejich údajným příbuzenstvím. Autor ale absolutně promrhal šanci z toho udělat zajímavější literaturu a je to jen prvoplánová detektivka, navíc bez nějakého logického vývoje ve vyšetřování.

konicekbily
29.01.2019 3 z 5

Další historická detektivka z doby Říše Velkooravské. Více se mi líbilo historické pozadí příběhu než samotná detektivka. Autor je ale velký znalec historie, pokud se zajímáte o naše dějiny, jsou tam naznačeny historické souvislosti.

a.k
29.08.2018 4 z 5

Další případ pro vyšetřovatele Slavomíra z Dolnogradu a věrného přítele vikinga Erika. Tentokrát na Moravu zavítá český kníže Bořivoj s manželkou Ludmilou. Bořivoj hledá u krále Svatopluka pomoc proti Frankům. Při lovu bude Bořivojův život ohrožen. Aby toho nebylo málo, je tu ještě neobjasněná vražda kupce.

Nenáročná detektivka, u které předevśím oceňuji snahu o zachycení atmosféry tehdejší doby.

Macek58
13.08.2018 4 z 5

Další zdařilý román Stanislava Češky.