Zločin v Čechách - osobní zpověď proslulého gangstera

Zločin v Čechách - osobní zpověď proslulého gangstera https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60653/bmid_zlocin-v-cechach-osobni-zpoved-pros-CPv-60653.PNG 4 38 13

Tato kniha je unikát. Nikoli proto, že vypráví o zločinu, s tím se čtenář setká v kdejaké detektivce či krimithrilleru, anebo, vzácněji, v dílech publicistů, kteří berou zločin za své hlavní novinářské téma. Tahle kniha je však výjimečná něčím jiným – osobu autora, s jehož zážitky se žádný náš spisovatel nemůže měřit. Miroslav Houdek je totiž zločinec a patřil k elitě českého podsvětí. Vypráví o své minulosti svébytným jazykem galerky a kriminálu, líčí své zážitky od mládí, kdy chodil na černé burzy jako vekslák teenager, až k časům, kdy s pečlivostí plánoval ozbrojené přepady, obrovské podvody a únosy spjaté s vydíráním. Vypráví o sobě i o jiných gangsterech, českých, ruských i čečenských. Byl obávaný zločinec, ale nikdo ho na rozdíl od jiných neobvinil z vraždy. Mluví v knize jako ostrý hoch, ale na hotelové škole maturoval před lety bez problémů a snad by po úspěšně složených přijímacích zkouškách studoval práva, kdyby se nerozhodl pro dráhu gaunera „na plný úvazek“. Zvolil si jako svou profesi zločin i s jeho drogovým opojením a kráskami, jimž imponoval jeho chlapácký zjev, drahý mercedes a zlaté rolexky. Píše o tom všem bez obalu včetně scén prosycených sexem. Stal se z něj časem gangster natolik významný, že v Praze překážel gangu tzv. berdychovců a špičkovým kriminalistům, kteří je kryli. Po měsících kličkování a úplatcích pro policisty skončil za mřížemi, rozhodl se po nějaké době mluvit, ale dlouho mu nikdo nevěřil. Ovšem nakonec bylo jeho svědectví proti Berdychovu gangu první a klíčové. V našem státě už nikdy na svobodu nevyjde – podsvětí by se mu pomstilo nejtvrdším možným způsobem. Zmizí pod jinou identitou daleko odsud v rámci programu na ochranu svědků. (Z rozhodnutí policejního útvaru, který ho dnes chrání, nesmí být v knize žádná jeho fotografie). Miroslav Houdek odjede, ale zůstane tu po něm jeho zpověď jako obraz podsvětí, v němž býval jedním z obávaných šéfů. Tu knihu napsal ve vězení, kde měl dost času přemýšlet o svém životě a dokázal jej vylíčit tak, jako by šlo o napínavý, drsný a místy i krvavý román.... celý text

Přidat komentář

jan7760
23.02.2022 5 z 5

Pohlad na divoke devatdesiate roky v Cechach. Nemal som prehlad o ceskych mafianoch, cloveka to podnieti k dalsiemu hladaniu na nete. Nemusi kazdeho bavit, kto sa aspon trochu zaujima a tuto problematiku, urcite odporucam.

Auto999
30.11.2021 5 z 5

Velmi čtivá kniha, přečtená za 2 dny. Neuvěřitelný příběh gangstera během několika málo let v Praze. Pokud je většina pravda, jak píše Janek Kroupa, tak potom byly devadesátá léta v ČR fakt divoký západ bez spravedlnosti. Vydírání, loupeže, drogy, rvačky, prostituce a vše bez trestu (ten přišel až později a ne pro všechny) protože vše kryli vysoce postavení lidé v policii.


Crozz
08.11.2019 4 z 5

Dobré čtení.

Peleus
30.07.2019 3 z 5

Jó, jsme hrozně drsní, hustší než těsto! Holky nás berou do úst, policajti skřípou zuby bezmocí! Dáváme vše na pána, cpeme se tygřími krevetami! Svět patří nám a zbytek jsou jen pitomci, kteří se měsíc co měsíc plahočí kvůli dýšku, co necháme za návštěvu na toaletě v bordelu!

Ale stačí nás strčit do chládku a náhle jsme tákhle maličcí, ukrutně ublížení! Brojící proti nespravedlnosti, co světu vládne! Hledající nápravu justičního systému, naříkající nad zvůlí (námi samotnými) uplácené policie! Toužící po harmonickém životě v rodinném kruhu!

P.S. Ale jděte!
P.S. 2. Stále nechápu, co na těchto lidech kdo vidí a hlavně, proč jsou obklopení aureolou slávy a veřejného zájmu?

petule3389
16.01.2019 5 z 5

Úžasná kniha. Přečetla jsem jí jedním dechem už dávno, ale vím, že si jí určitě ještě minimálně jednou přečtu.

vendy.b.
02.06.2016 4 z 5

Zprvu jsem se nemohla vůbec začíst a chtěla jsem to i odložit. Posledních 100 stránek byl ale pravým opakem. Zajímavý obrázek naší společnosti.

viva71
07.07.2015 5 z 5

Hodně syrový obrázek toho, co se v naší společnosti dělo a možná děje i dál. Čtivé od začátku do konce.

endroo25
10.01.2014 4 z 5

Celkem akční počtení. Chvilkama jsem zapomínal, že čtu pravdivý příběh. Spíš mi to připadalo, jako nějaká americká gangsterka. V dnešní republice je ale možné všechno...

HDosoudilová
11.08.2013 4 z 5

Těžko říct, zda-li knihu psal opravdu jeden ze zločinců. Ovšem i tak je kniha celkem dost přesvědčivá. Četla jsem i Zločin jako profese od Kroupy, viděla Expozituru, tohle je zase trochu jiný pohled na celý problém o kterém by měli vědět všichni, co tu žijí.

Centurion
10.04.2013 4 z 5

Souhlasím, nutno přečíst!

Jajulle
14.08.2012 5 z 5

Původně jsem knihu koupila příteli, který absolutně nečte, nakonec ji přečetl a byl nadšen. A tak jsem se do ní pustila i já. Vůbec jsem to nečekala, ale kniha mně vážně zaujala, přečetla jsem ji za 3 dny a vžila jsem se do Kojaka, kterého mi bylo nakonec i líto.

valda
22.03.2012 3 z 5

Tak na začátek, myslím, že kniha tak trochu kecá. Neznám Miroslava Houdka, ani nemám nějaký velký přehled o případu Berdychova Gangu. Našel jsem jí mezi publicistikou, Kmentovými Mrázky, ale jedná se o příběh jednoho zločince, psaný ve stylu takové té brakové drsné krimi, bez jakýchkoliv komentářů, vysvětlivek, či čehokoliv jiného. A prakticky i bez známých jmen. David Berdych se tam mihne jen okrajově. Taky jsem měl celou dobu silný pocit, že tuhle prvotinu přece nemohl napsat nějaký vězeň, kterému teď změnili identitu, na můj vkus jeho styl působil velmi vypsaně. Spíš bych na autora typoval Janka Kroupu, nebo někoho takového. Jinak kniha obsahuje spoustu drsných příhod, točících se kolem drog, zbraní, sexu, násilí apod. Ale co musím uznat, tak je napsaná docela čtivě, neobsahuje nudné pasáže a hlavně postupy při vloupáních, které celá banda provádí s požehnáním policie, působí hodně věrohodně. Ale asi to není šálek mého čaje, a myslím, že podobných knih, se dají najít tuny, i když nemají na obálce hrdý nápis autentický Berdychův Gang. :-)

dulinka
03.01.2012 4 z 5

zajímavé si to přečíst, člověk se diví, že se to děje i v Čechách

Štítky knihy

historie, dějiny detektivní a krimi romány kriminální podsvětí zločiny gangsteři organizovaný zločin autobiografie podsvětí

Autorovy knížky

Miroslav Houdek
česká, 1971
2008  82%Zločin v Čechách - osobní zpověď proslulého gangstera

Kniha Zločin v Čechách - osobní zpověď proslulého gangstera je v

Právě čtených1x
Přečtených57x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce25x
Chystám se číst15x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x