Zločin u kostela

Zločin u kostela https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/268283/bmid_zlocin-u-kostela-dXG-268283.jpg 4 135 32

Hugh de Singleton, lékař a bailiff na panství lorda Gilberta Talbota, stojí před novým záhadným případem. Noční strážný městečka Bampton je nalezen mrtvý nedaleko kaple svatého Ondřeje. Vše nasvědčuje tomu, že jeho smrt má na svědomí divoké zvíře, ale Hugh má jiný názor. Podrobné pátrání ho zavede na stopu dalšího zločinu. Detektivní román se odehrává ve středověké Anglii v oblasti Oxfordska.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

A Corpse at St Andrew's Chapel , 2009


více info...

Přidat komentář

ZUZANA-123
06.05.2023 5 z 5

Hugh de Singleton se stal i mým oblíbeným středovĕkým hrdinou.

ludek.n
21.03.2022 3 z 5

Druhý případ lékaře Hugha de Singletona z městečka Bomptonu míří mezi pytláky a vyděrače. Všechno odstartuje podivná smrt místního nočního hlídače. Celé vyšetřování se patřičně zamotává a komplikuje, když je přepaden sám Hugh, načež je pachatel tohoto činu nalezen druhý den v lese mrtvý. Hugh kromě toho že pátrá po zločincích, také úspěšně provozuje svou lékařskou praxi, spravuje panství lorda Gilberta a v neposlední řadě hledá lásku. Mel Starr je i v druhé knize Pamětí Hugha de Singletona stejně laskavý vyprávěč jako tomu bylo i u předchozího dílu. Detektivní složka je osou příběhu, okolo níž se oplétá barvité líčení každodenních slastí a strastí života obyvatel Bomptonu a okolí ve 14. století. Občas jsem se přistihl při kacířské myšlence, že mě tahle omotávka baví dokonce víc, než vlastní Hughovo pátrání, které je povětšinou věcí spíše náhody a šťastných okolností, než přiložením ruky k dílu. Občas totiž utečeme od zcela zjevných odpovědí, jen abychom se je nedověděli dříve než je nezbytně nutné a příběh tak mohl gradovat. Zločin u kostela je lehké a příjemné čtení, kterému nicméně chybí jiskra, aby se rozhořel plamenem.


Awča
17.03.2022 5 z 5

Čteno bezprostředně po prvním díle, protože mě prostě příběh Hugha moc baví a byla jsem zvědavá, jak si povede nadále.
Zklamaná jsem nebyla, místy sice vyšetřování docházel dech, ale bavily mě popisy tehdejšího stylu života, jídel, neduhů a lékařských zákroků.
A ještě náznak romance! Snad si Hugh půjde za svým.
Líbilo se mi i poděkování a šikovný Glosář.
A závěr nedal jinak než že jdu rychle na další díl.

moudivlacek
14.03.2022 4 z 5

Prima historická povídka. Hugh nyní bailiff lorda Gilberta vyšetřuje záhadnou smrt nočního strážného Alana. Hugh ale není Bond 007 ani Superman, a tak během pátrání má jeho hlava velké potíže.. a nejen díky myšlení. Každopádně i přes chyby v úsudku pomaloučku postupuje vpřed, i když časem se jeho pátrání a vyšetřování rozšiřuje o další zločiny a přestupky. Hugh během jedné návštěvy Oxfordu a na radu svého bývalého učitele se seznámí s mladou ženou Kate. Jenže jestli Hugh je začínající schopný bailiff, v lásce moc obratný není.
Ale Hugh se rozhodl na sobě zapracovat, a tak i vyšetřování i problémy najít si ženu (i za pomoci vyžádání pomoci od Boha) snad dojde cíle.
Zaujalo mě církevní a světské potrestání, jen si říkám, že spravedlivé moc nebylo. A ještě nutno dodat, že se moc těším na další díl s mistrem Hughem.

Elenče
12.12.2021 4 z 5

Mistr Hugh je již ve svém novém působišti jistější a kromě lékařské profese zase řeší i zločin. Líbí se mi to, co mnozí kritizují. Že se někdy chová až hloupě, jen pořád na někoho čeká. Vždyť to není profesionální policista ani detektiv, dle mého soudu právě tyto drobnosti dodávají příběhu na autenticitě. Oproti zmiňovanému VV, má autor mnohem větší cit pro mentalitu lidí středověku a především proto, jakou roli v jejich životě hrála víra. Jediná výtka k překladu. Obdělávání fazolového pole ve středověké Anglii? On ten bean byl asi bob, že - oblíbená součást středověkého jídelníčku.

Ava365
15.12.2020 5 z 5

Příběhy Hugh de Singletona mě baví. Prostředí středověké Anglie je dost pochmurné.

Lumír23
07.09.2020 5 z 5

Nemohu si pomoci, ale stejně jako Neklidné kosti, toto je echt moc dobré čtení. Hrozně mě to bavilo a už mám i třetí díl a těším se na poslední, ač mě rmoutí, že toho autor Mel Starr nevydal víc. A moc dlouho mi nedocházelo, proč mě ty knihy tak lákají, tak až magnetizují. Ale rozlousknul jsem to! Tady je svět ještě v pořádku!!! Má řád, směr, oproti dnešku minimum dekadence a zhýralost jen pro vrchních 1000. Tak to zní mě, samozřejmě je možné s tím nesouhlasit i proti tomu protestovat, ale to je asi tak vše...

Zdeniczka
11.06.2020 4 z 5

Druhý díl s mým oblíbeným mladým lékařem Hughem. Opět se dostáváme na již známá místa, potkáváme známé osoby, dozvíme se zase něco nového o tehdejší medicíně a k tomu je tu nový případ, který musí Hugh vyřešit. Příjemné čtení, i když tento díl v porovnání s prvním vnímám jako trošku slabší.

cukrovka
31.05.2020 3 z 5

Oddechové čtení. Autor dokáže skvěle popsat atmosféru a prostředí středověké vesnice. Také se dozvíme hodně o kuchyni 14.století a lékařství této doby. Příběh sám je ale dost rozvláčný a místy nudný. Hlavní hrdina se někdy chová až hloupě. Přesto si myslím, že knížka stála za přečtení.

michterhel
26.04.2020 3 z 5

Tak já nevím. Skvěle popsaná atmosféra středověké vesnice, člověk málem vnímal veškeré popsané čichové vjemy i další podněty. Ale - jinak je ten příběh hluchý. Polovinu obsahu knihy Hugh někde na něco číhá (často marně), něčím se prodírá, případně dostává po kebuli. No, ale takový králík v těstě by stál za pokus.

Ulala
27.08.2019 4 z 5

Zajímavý styl psaní - zaznamenání svých kroků při řešení případů úmrtí a samozřejmě i dalších okolností jako "hledání dobré ženy" a dalších, mezi které patří i povinnosti bailiffa na panství a lékaře mně docela zaujalo. Líbil se mi popis života té doby - zase pro mně něco nového. Docela se těším na další díl.

Chesterton
05.06.2019 3 z 5

Odpočinkově pomalá, laskavě středoškolská, velmi autentická středověká atmosféra. Celoživotní povolání a vzdělání autora se nezapře v mnoha detailech. Představuji si ho jako moudrého, pohodového muže. Od níže zmiňovaného českého mistra pera VV se liší úhlem pohledu na morálku. Četla jsem i lepší, ale hlavní postava má svou osobitost . . . .

martina.culik
01.01.2019 5 z 5

V knize se člověk kromě řešení detektivní zápletky, dozví i dost o tehdejším lékařství, což je opravdu zajímavé.
Příběhy Hugha se Singletona mě hodně baví.

anibeni
09.11.2018 4 z 5

Oproti prvnímu dílu byla tato kniha trošku slabší... Nicméně i tak je to povedená detektivka.

Dela111
18.10.2018 3 z 5

Oproti prvnímu dílu je Zločin u kostela pomalejší, místy je vyprávění až zdlouhavé. Autor dobře vykreslil všední starosti středověkého městečka.
Detektivní zápletka je jednoduchá. Hugh při pátrání tentokrát dostal tolikrát po hlavě, až je s podivem, že mu to ještě myslelo... ;-)
Hodnotím jako průměrné, oddechové čtení.

Marika Vanova
12.09.2018 4 z 5

Druhý díl je pro mě o něco slabší, ale i tak jde o dobrou detektivku, která i pobaví i poučí.

JaniMa
12.09.2018 4 z 5

První kniha mě velmi zaujala zejména Ich-formou vypravování. Velice mě oslovila hlavní postava příběhu, už jen proto jsem se nemohla dočkat až se pustím do čtení druhé knihy.
Velice se mi líbí autorův styl psaní a snaha přiblížit čtenáři život lidí ve středověké Anglii. Pátrání po zločincích se mi jeví jako logická a celkem intuitivní, i když někdy trochu naivní. Příběh má ale po většinu času spád a čtenář má po celou dobu čtení důvod být zvědavý, co se dozví na následujících stránkách. Jen mi přišlo, že v druhém díle bylo pár pasáží, kde se děj trochu vlekl a autor se motal jen v kruzích toho, co již bylo napsáno dříve. Přesto i čtení druhé knihy byl dobře strávený čas a moc se těším na další díl.

minek
25.06.2018 3 z 5

Knihu jsem si půjčil v knihovně zcela náhodou, takže jsem první díl nečetl a nemůžu srovnávat. Kniha více než detektivní zápletkou uchvacuje popisem tehdejšího života obyčejných lidí v Anglii. Zajímavé je i spojení hlavní postavy s tehdejším reformátorem J.Wiclifem.
Jinak mi bylo Hugha docela líto, jak byl neustále bit :-))

miloslav0399
05.03.2018 3 z 5

První díl se mi moc líbil, druhý je bohužel o dost slabší. Hugh pátrá po vrahovi tím způsobem, že někam jde, tam dostane ránu do hlavy, omdlí, probere se a vrátí se do hradu. Když se to stalo potřetí, už mi to bylo trochu divné. Pointa také není kdovíjak překvapivá. Docela se mi líbila dějová linie s prodavačkou pergamenu. Časem si asi další díl přečtu, ale už s mnohem menším očekáváním...

Anasa
01.03.2018 3 z 5

První třetina knihy mi přišla zdlouhavá a nezajímavá, uvažovala jsem o tom, že ji odložím. Pak jsem se konečně začetla. V celé knize mi vadily průběžné poznámky, které odkazovaly na budoucí děj, tedy věty typu: Tehdy jsem si nemyslel, že je to důležité. Tento typ odkazů mi vadí. Příběhu by rozhodně prospěl rychlejší spád.