Zločin štábního strážmistra

Zločin štábního strážmistra https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410533/bmid_zlocin-stabniho-strazmistra-7BB-410533.jpg 4 8 3

Český četník Eduard Ševčík zastřelil v době německé okupace v jihočeských lesích odbojáře z výsadkové skupiny. Po válce byl za tento čin nařčen z vlastizrady a odsouzen na doživotí. Jeho vnuk je však přesvědčen o tom, že šlo o záludnou past, do které byl Ševčík záměrně polapen. Požádá proto novináře a spisovatele Petra Hofmana, jehož dědeček Karel s Ševčíkem v té době sloužil na četnické a pátrací stanici v Táboře, aby mu tajemnou, téměř detektivní historii plnou osudových zvratů pomohl rozřešit.... celý text

Přidat komentář

Ignis
01.10.2021 3 z 5

V knížce se proplétají asi 3 části. Ta nejlepší jsou historky z četnických případů a kolem těch četníků vůbec. Básnička.
Vzpomínání autora na dětství už občas sklouzává do kýčovitosti nebo nudy, ale ještě to jde.
No a pak je tam současnost, to je absolutně nejslabší část knížky. Rozhovory a prohlášení jednotlivých postav jsou přirozené asi jako milenky Karlose Vémoly a autor z nich vychází jako důchodce, co na stará kolena objevil blog.idnes a teď se tam vypisuje z pohoršení nad stavem světa. Ano, náš svět není zrovna ideální, ale existují nápaditější způsoby jak to popsat, než prvoplánové litanie.

Eicherik
29.08.2021 5 z 5

Líbilo se mi to drobné pátrání v četnické historii. Mám rád knihy, v kterých někdo odhaluje tajemství minulosti. Baví mě, jak se střípek po střípku odhalují dávno ztracené události. Musím taky pochválit povedenou obálku. Tohle byla moje třetí kniha Otomara Dvořáka a už se těším na čtvrtou.
Citace: Zákoutí pohřbených nadějí. Nic už nezůstalo, nežije nikdo, kdo by vzpomínal. Říká se, že lidé umírají definitivně teprve tehdy, když zemře ten poslední, kdo ještě přechovával jejich osobnost v paměti.


astroweb
12.12.2019 1 z 5

Velmi slabé a hodně roztříštěné, jako by se autor nemohl soustředit na ústřední motiv a chtěl do toho nacpat všechno, co má právě běží hlavou.