Zločin na západě

Zločin na západě https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472821/bmid_zlociny-na-zapade-Mln-472821.jpeg 5 11 6

Kniha chce představit činnost četnické pátrací stanice Cheb v období první Československé republiky. Zabývá se fungováním stanice v období 1929-1937, tedy náplní činnosti a popisem práce četníků v pátrací službě. Vrcholem je popis nejzávažnějších kriminálních případů v oblasti západních Čech, které chebská stanice vyšetřovala. Vše je podloženo archivními dokumenty, prací s dobovým tiskem a materiály poskytnuté příbuznými několika hlavních aktérů. Unikátní je i fotografická příloha z pozůstalosti fotografa pátrací stanice Karla Kafky.... celý text

Přidat komentář

čef
19.03.2022 5 z 5

Historická kniha o činnosti četníků na území mého kraje od Chebu po Karlovy Vary z doby 1. republiky je opravdu hutná. Po téměř 100 letech od popsaných událostí jsou však samozřejmě některé kriminální činy z té doby a pátrání po nich ne zcela přesné a úplné. Krajanům a rodákům to však jistě nemůže vadit, vždy je zajímavé se něco nového, co bylo před námi, dozvědět.

dyger
20.10.2021 5 z 5

Kniha, která stojí za přečtení. Obdivuhodná práce autorů.


petrarka72
20.09.2021 4 z 5

Obdivuhodně pečlivá práce - rekonstrukce případů chebské prvorepublikové pátračky, inspirovaná nalezenými fotografiemi a sumarizovaná přes archivní pátrání, novinové zprávy apod. Jeden z případů se objevil v Četnických humoreskách (Arazím vypomáhal mariánskolázeňským četníkům při vyšetřování vraždy manželky doktora Meiera), ty další chválabohu ne - z fotografií v této knížce čiší seriálově těžko zachytitelná ubohost a surovost spáchaných činů, životní pocit "nevíš dne ni hodiny" a z popisů případů zoufalství, bída a těžké živobytí dvojjazyčného kraje. Pro mne jsou obzvláště nesnesitelné záběry před a po - tedy před omytím těla mrtvého a po něm... Za souvislou historii chebské pátračky díky, i za bližší představení jejích členů. Ještě by to chtělo pečlivější korektury...

jakub87
20.09.2021 5 z 5

Tak tahle kniha nemá v současné literatuře týkající se četnictva naprostou konkurenci! Kdy se také poštěstí nalézt sbírku fotografií po bývalém četníkovi z pátrací stanice, který navíc působil i jako fotograf (dnes krim. technik), který si "archivoval" svojí práci, aby jsme se s ní mohli po pár generacích opět seznámit. Autoři si dali obrovskou práci s tím, aby vypátrali a spojili fotografie s místy, jmény a kriminálními činy, které se udály před téměř sty lety. Vznikla tak obdivuhodná práce a zaslouží si plný počet hvězd!

Marketa1994
18.06.2021 5 z 5

Moc fajn knížka s úžasnými dobovými fotografiemi, nechybí ani ukázky z místa činu, či běžnou činnosti chebských četníků.
Muselo dát opravdu hodně práce dohledat všechny prameny. Za mě super. :)

Pavelpi
22.05.2021 5 z 5

Hodně dobrá kniha od mého oblíbeného autora. Popisy řešení jednotlivých případů jsou hodně podrobné a také vyčerpávající. Všechno je doplněno podrobnou fotodokumentací. Popisy činnosti jednotlivých četníků a také i případy, které končily jejich smrtí jsou také velmi dobré. Myslím, že kniha se velmi dobře povedla a zaslouží plný počet hvězdiček.