Zločin lorda Artura Savila (2 povídky)

Zločin lorda Artura Savila (2 povídky) https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42033/bmid_zlocin-lorda-artura-savila-1g4-42033.jpg 4 30 7

Kniha dvou povídek. Neobyčejný model - Obdivná glosa. Zločin lorda Artura Savila - Studie o povinnosti.

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Nakladatelství Libereckých tiskáren
Originální název:

Lord Arthur Savile's Crime , 1891


více info...

Přidat komentář

yonda
02.12.2020 3 z 5

Nevím, slova pěkně poskládaná, líbily se mi popisy jak osob, tak prostředí...ovšem ten děj byl až naivně jednoduchý. Patrně jsem narazila na nějaké slabší dílo tohoto tak ceněného autora.

Bája89
18.10.2020 4 z 5

Zločin lorda Artura Sevilla jsem si vychutnala jako audioknihu, i když doma v knihovně mám i klasickou knihu. Nicméně v audio verzi exceloval Viktor Preiss. Příběh je docela zajímavý, ukazuje určitý pohled na tehdejší společnost, které měla slabost pro esoteriku a věřila šarlatánům a kartářům. Je vtipný, jak tomuhle klamu propadne i pragmatický gentleman.
Zločin lorda Artura Sevilla je příjemná jednohubka, která patří mezi ty lepší povídky.


radusak9806
22.05.2020 3 z 5

Četla jsem lepší, četla jsem horší.
Jako jednohubka do tramvaje je to dobrý.

jóna
01.03.2018 4 z 5

Výborně jsem se pobavil jemným anglickým humorem. Velký font tohoto vydání ještě umocňuje pocit pohody při čtení tohoto rozmarného dílka. Doporučuji.

Hanka_Bohmova
26.02.2018 3 z 5

Nejsou to nijak světoborné příběhy, ale jako satira mě pobavily: "...na schodišti stálo několik členů Královské akademie, přestrojených za umělce, a v jídelně prý v jednu chvíli došlo k úplné tlačenici géniů." :o)

I_love_books
16.08.2016 4 z 5

Obě dvě satirické povídky se mi líbily. Byly dobře napsané, ve skvělém Wildeovském stylu.
Knize dávám čtyři hvězdičky, byla dobrá, ale znám i lepší Wildeova díla.

Rup
20.12.2013

Co se týče novely "Zločin lorda Artura Savilla", pak jde o břitkou satiru na, již tehdy, značně pokroucený význam pojmů jako odpovědnost, gentlemanství, konzervatismus, "dobré mravy a vychování", původ, atd. Autor, se svým nedostižným sarkasmem, přesně vystihl pokřivený vztah "lepší společnosti" k těmto "hodnotám" proti hodnotě života, ať jednotlivce či života vůbec. A literární skvost to rozhodně, dle mého, je. Stačí se rozhlédnout po současném literárním nebi :-( "Strašidlo cantervillské" je čistou parodií na tehdejší oblíbená strašidelná (hororová) díla, po kterých dnes již neštěkne ani pes, tak jako úspěšně zapadne v zapomnění obdobná současná produkce. V žádném případě se nejdná o detektivky (vis. štítek), ani o žádné sondy do mozků (komentář). Ve skutečnosti nejde ani o samotné příběhy, ty jsou jenom prostředkem k vyjádření Wildových sarkastických myšlenek, ke kritice společnosti, jež se mu nakonec stala osudným.