Zlatý vlk

Zlatý vlk https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165505/zlaty-vlk-165505.jpg 4 74 16

Pokojný život města je narušen sérií brutálních vražd. Příběh románu se odehrává na sklonku 19. století v polském Sanoku, poklidném haličském městečku, v němž žijí vedle sebe lidé různých národností, ras a vyznání. Rakušané, Poláci, Židé nebo tajemní Rusíni vytvářejí pestrobarevný obraz typické tehdejší maloměstské společnosti v této části rakouského mocnářství. Série vražd však naruší život ve městě, zvláště když jsou oběťmi vážení a vlivní občané, členové městské rady. Na jejich tělech jsou nalezeny stopy po zubech a drápech tajemné bestie. Lékaři i policisté se snaží najít rozumné vysvětlení, ale čím více stop nacházejí, tím větší mají pochybnosti o tom, kdo tyto hrůzné činy spáchal. Vše nasvědčuje tomu, že vrahem je šílené zvíře. Lidé říkají, že viděli člověka, který se mění ve vlka. Městečkem se šíří zvěsti o příchodu vlkodlaka z karpatských hor. Zlatý vlk je napínavý thriller odehrávající se na barvitě vykresleném, atraktivním historickém pozadí zapadlého rakousko-uherského městečka. Čtenář má možnost vstoupit do jiného světa, do doby, kdy chování lidí ovlivňovalo velké množství temných pověr a předsudků, do doby, kdy tato část Evropy procházela prvními civilizačními střety, které byly předzvěstí tragického 20. století. Autor dokonale stupňuje napětí. Ponurý detektivní příběh čtenáře vtáhne do děje a přenese ho do dávné minulosti, na podivuhodná místa, kde možná ještě dnes žijí vlkodlaci…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery , Historie

Vydáno: , Host
Originální název:

Złoty wilk , 2009


více info...

Přidat komentář

trudoš
30.12.2019 3 z 5

Kulisy zapadlého koutu jihovýchodního Polska pod rakousko-uherskou správou na přelomu 19. století; maloměšťácká zaslepenost stran pověr a tmářství; vyšetřování brutálních vražd, které se odehrály za svitu čarovné luny - no, uznejte sami, tenhle román se člověku prostě musí líbit.
Přesto nemohu říct, že by mě Bartłomiej Rychter dostal do kolen. V první řadě chybí příběhu ústřední postava, která by určovala směr vyprávění a dávala mu švih. Takhle je to sice tajuplné čtení, ale víceméně nudné. Zápletka se vleče, jedno podezření střídá druhé, ale že by se něco dělalo pro odhalení pravdy, to zas ne. Vše se nakonec v závěru osvětlí v podstatě samospádem, když postižené postavy konečně přiznají barvu a děsivé události začnou dávat smysl, třebaže trochu komplikovaně. Podobně trpí i dusná atmosféra konfliktu různých kultur, které na relativně malém prostoru přežívají a svorně se nenávidí. To se přiznám, že i Balada pro banditu mi uhranula víc a to je, co se žánru týče, hodně velký krok stranou.

evilunicorn
22.05.2019 4 z 5

Osvěžující thriller,mezi všemi těmi moderními thrillery,kdy
vraždy musí být co nejodpornější a hlavní postava troska.Děj se odehrává na konci devatenáctého století,a umně pracuje s tématy jako pověry, předsudky,rasismus,a nespokojenost tehdejších chudých obyvatel podřízených všudepřítomné mu Rakousko-Uhersku.Kniha nikam nespěchá a nechává děj postupně gradovat až do zajímavého finále, přičemž mi chvílemi připomínala Psa Baskervillskeho od A.C.Doyla,což je ale v tomto případě kompliment.


Devil-Ivet
03.05.2018 4 z 5

Po prologu jsem tušila, že to bude výborný příběh, protože žádný jiný mě nenadchl a nenavnadil tak, jako tady ten. Sice jsem se díky polským jménům trochu ztrácela v postavách, ale záhy jsem se zorientovala a mohu říct, že mě kniha moc bavila. Možná to bylo trochu strašidelné, ale napínavé rozhodně.

Majdule
12.03.2017 3 z 5

Na tomhle thrilleru polského autora mě nejprve upoutala jeho jinakost. Styl autora mě zaujal, nabízí zvláštní směs odtažitosti (třeba hrdinové mě příliš neoslovili) a přesto výzvy s tajemstvím. Není to příběh, který by mě prvoplánově okouzlil, ale budil zvědavost, co bude dál. V první polovině nemá kniha moc velký spád, tempo nabere až s druhou částí, Rychter ale má cit pro atmosféru, čímž nabírá body. Osobně mi na poměrně překvapivém rozuzlení vadila uspěchanost a nedotaženost. Celkově příběhu chyběla preciznost, některé postavy byly těžce pochopitelné, jejich jednání i motivace zmatené, přesto to byl až do konce silný zážitek. Škoda, že to nebyl můj šálek kávy.
70 %

iveta3689
22.01.2017 3 z 5

Trochu rozporuplná. Ze začátku se děj dost táhl a ke konci to bylo dost uspěchané. Potenciál námětu by asi šel využít lépe.

sagasir
02.11.2016 4 z 5

To takhle jednou dřív a děsivě

Autor v příběhu sepisuje zajímavou mozaiku tajemného příběhu a tehdejší doby. Nutno napsat, že umně. Čtenář díky této literatuře alespoň na chvíli navštíví staré časy a jejich atmosféru. Zajímavé je také sledovat tehdejší myšlení lidí. Dnes už je to skoro nepředstavitelné, ale onehdy se opravdu věřilo na vlkodlaky a jiná podobná tvorstva. Rychter vás do příběhu vtáhne i popisem míst. Blátivé ulice s mnoha výmoly, plno zvířecích exkrementů, staré domy, potemnělé ulice a skrytá zákoutí. Představa města ve starších dobách jako vyšitá. Čtení tohoto díla vám jinak taky mnoho času nezabere. Dílo má pouhých 326 stran. Zajímavé jsou i postavy. Často u některých z nich nevíte zda do děje nějak výrazněji zasáhnou či nikoliv. Příjemná je i celková záhadná atmosféra nesoucí se celým dílem. Napětí se samozřejmě také nevyhnete a ono samotné vyšetřování vražd je taky umně sepsané.


Sečteno podtrženo to dohromady pasuje a my tu máme další zajímavou knihu. Tentokrát od polského autora a je vidět, že kvalitní literaturu u našich sousedů prostě najdeme. Nebude chybět ani mé závěrečné hodnocení procenty. Tentokrát knize uděluji 78%.

Rade
02.11.2015 3 z 5

Na knize je opravdu asi nejzajímavější to celkem dobře popsané hemžení rozličných lidiček v zapadlém koutě rakousko-uherské monarchie v Haliči.
Detektivní zápletka i pointa bych řekla - spíše průměrné...

ZÓNA
29.10.2014 3 z 5

Zajímavý příběh, tajemná doba a vcelku dobré postavy, které si oblíbíte. Jen rozuzlení dobře poskládaného příběhu mi přišlo příliš jednoduché a jako bych ho již někde četl. Pomsta je již notně otřepaný důvod k vraždám. Navíc zde přichází vysvětlení ve chvíli, kdy už autor nemá kam zajít. A závěrečná scéna je mírně řečeno naivní, zřejmě by, nebýt záměru spisovatele nechat hlavního hrdinu žít, nikdo řádění bestie nepřežil. Myslel jsem, že závěr knihy bude velkolepější. Proto docela nízké hodnocení.

astroweb
11.10.2014 3 z 5

Nedočetl, pro mou současnou náladu příliš "vážná" literatura.

Mijagi
25.08.2014 4 z 5

Z bolestivých křivd minulosti vychází temné vlčí běsi a oživují příběh, na nějž chtěli jeho účastníci dávno zapomenout. Pro mě atraktivní kniha už jen místem, kde se odehrává. Sanok, polské město ležící pár kilometrů od střetu hranic Polska, Slovenska a Ukrajiny, naprosto odlehlá a turisty nepříliš vyhledávaná oblast, ideální kraj, kam zasadit děj napínavé detektivky s mýtickým nádechem. Načasování do doby rakousko-uherské monarchie navíc dovoluje autorovi načrtnout paletu plnou roztodivných postav. Vydařené popisy i dialogy. Z některých pasáží jde opravdu strach. Přečteno téměř naráz.

Boboking
31.01.2014 4 z 5

Dočteno - Zlatý vlk. Polský detektivní, až mysteriózní příběh z přelomu 19 století v haličském kraji. Zaujalo především prostředí oného starého mocnářství Rakousko-Uherského, a s ním spojené charakteristické postavy - vládní úředníčci, měšťané, Rusíni a Židé. Příběh se vyvíjí jako až vlkodlačí horor, vše se ale v prostou realitu obrátí. Líbilo, doporučuji

evasamankova
24.01.2014 4 z 5

Pro mě překvapivě skvělá kniha. Neholduji fantaskní četbě, ani pokud jde o malé náznaky. Přesto jsem u této knihy neodolala díky tomu, že jde o dílo z produkce nakladatelství Host, které mě nikdy nezklame. A nezklamalo ani tentokrát, protože Zlatý vlk je výborný detektivní, místy hororový příběh. Velmi působivě byla vykreslena atmosféra městečka i se všemi jeho nevábnými pachy, druhá polovina knihy byla strhující. Příběh pro mě byl velmi nepředvídatelný, a proto o to více překvapující.

Lilithen
12.12.2013 5 z 5

Se čtením této knihy jsem nejprve otálela, protože mi kdovíproč scházela motivace se do ní pustit. Pak jsem si ji však s sebou vzala na kurz, abych se měla čím zabývat o přestávkách. O pár dní později jsem ji měla přečtenou. Kombinace takřka dekadentního prostředí, zajímavých charakterů, pozoruhodné zápletky (trochu mi to připomínalo film Bratrstvo vlků: Hon na bestii) a pro mě do velké míry nepředvídatelného děje způsobila, že jsem se od knihy nemohla odtrhnout. Do poslední chvíle jsem nevěděla, jestli jde spíše o fantasy nebo o detektivní thriller. Nakonec, když byla záhada rozřešena, musela jsem nejvíce litovat samotné "bestie".

bondula
22.11.2013 4 z 5

Napínavá detektívka zo zriedkavo popisovaného retro obdobia s temným nádychom.
Pre mňa bolo najväčším ťahákom prostredie, v ktorom sa príbeh odohrával. Tu som však bol trochu sklamaný. Popisy prostredia, zvykov miestnych obyvateľov boli na moje očakávania skôr stručné, hoci ducha doby a zabudnutého provinčného mestečka na hranici habsburskej monarchie z diela cítiť. Podľa anotácie a komentárov som z tohto súdka očakával viac. Jednoznačne prevažuje detektívna línia.
Tá je však celkom slušná. Pomerne veľa postáv, ktoré sa v priebehu deja celkom slušne profilujú, stupňovanie napätia a (pre mňa) nepredvídateľné rozuzlenie. Čím viac strán som mal prečítaných, tým viac som tušil, že knižku budem musieť dočítať na jeden šup. V napätí ma držal najmä fakt, že až do konca nebolo jasné, či ide o príbeh v podstate reálny, alebo nadprirodzeno-magický.

Bezantina
03.11.2013

Zajímavý detektivní příběh.. V polovině příběhu začal být děj docela předvídatelný (alespoň pro mne), nicméně to neubralo na napínavosti. Knihu jsem doslova "zhltla" za jedno odpoledne. Líbilo se mi popsání mentality obyvatel dané oblasti v dané době.

Joges
11.10.2013 4 z 5

Když jsem se prokousal popisnými pasážemi, dobovými reáliemi a plejádou postav věčně zabláceného polského městečka Sanok z roku 1896, začal být detektivní příběh najednou velmi napínavý, ba až hororový. Zlatý vlk (vzdáleně připomínající Sherlocka Holmese) rozhodně stojí za přečtení.

Štítky knihy

Židé tajemno Lvov (Halič)

Autorovy knížky

Bartłomiej Rychter
polská, 1978
2013  75%Zlatý vlk

Kniha Zlatý vlk je v

Přečtených84x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených6x
Knihotéce46x
Chystám se číst27x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x