Střetnutí s medúzou

Střetnutí s medúzou https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33069/bmid_stretnuti-s-meduzou-49G-33069.png 4 35 6

Zlatý věk Venuše série

< 4. díl >

Setkání s medúzou je SF novela spisovatele Arthura C. Clarka, která byla poprvé publikována v roce 1971 a v následujícím roce 1972 vyhrála cenu Nebula v kategorii „Nejlepší novela“. Vypráví příběh průkopníka Howarda Falcona, jenž přežije havárii vzducholodě a najde v sobě sílu čelit další výzvě: planetě Jupiter. Stala se inspirací pro tento román amerického spisovatele žánru sci-fi Paula Preusse s názvem Střetnutí s medúzou ze série Zlatý věk Venuše. Vydání první... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Baronet
Originální název:

The Medusa Encounter , 1990


více info...

Přidat komentář

ludek.n
06.12.2023 4 z 5

Howard Falcon jako jediný přežil ztroskotání vzducholodi Královny Alžběty. Stal se kyborgem a nyní se vydal zkoumat planetu Jupiter. V modulu zavěšeném pod obrovským balónem, naplněným héliem, objevuje nejen divy přírody, ale nalézá i život v podobě tvorů, připomínajících mohutné rejnoky a gigantické medúzy. Paul Preuss ve své čtvrté knize Zlatého věku Venuše adaptoval Clarkovu veleslavnou povídku Setkání s medúzou, a poprvé mám pocit, že pro své románové zpracování nenašel dostatek nápadů, kterými by původní text rozšířil. Naroubovaná linie proroků Svobodného ducha, proti kterým bojují Ellen Troyová a Blake Redfield, je tentokrát plytká a postrádá nějaké dramatické momenty. Nefunguje moc dobře ani její napojení na jupiterovskou zápletku, přestože na první pohled vše vypadá spojitě a homogenně. Pokud ale znáte originální povídku, bezpochyby vás hned udeří do očí, že okolo se nic moc neděje. Celý román tak stojí a padá s Howardem Falconem a jeho průzkumem svrchních vrstev atmosféry Jupitera. Jako novela to fungovalo fantasticky, v téhle románové podobě však zůstává mnoho nenaplněných očekávání.

Luigi1
18.11.2023 2 z 5

Opět mě Clarke nezaujal místama to bylo nudné a zbytečně zdlouhavé


Radous
21.06.2021 3 z 5

Nejlepších byla cca poslední třetina knihy (Jupiter).

Predator3313
03.10.2020 3 z 5

Předchozí knihy se Spartou nebyly špatné, tady jsem měl ale se čtením problém. Asi v polovině mě knižka totalně přestala bavit, a až asi po měsíci jsem se k ni zase odhodlal. Přišlo mi, že přibylo částí které u knih nesnáším, zmateného matlání a žvatlání kde hlavní hrdina je mimo a autor se pokouší sledovat jeho myšlenkové pochody, to mi dokáže znechutit celou knižku. Když došlo na popis Jupiteru, tak to byl zase Clarke jak ho znám, takže konec knižky byl fajn. Ale celkově slabé a do dalšího dílu půjdu s doufáním, že bude lepší.

shmaic
20.07.2017 1 z 5

Ve srovnani s Klarkovyma ostatnima knihama byla tato dost o nicem, jen takova exaktni scifi z nekonzistentnich celku a nedotazenych myslenek. Velke zklamani.

Phoenix16.cz
02.01.2013 4 z 5

Příběh Sparty pokračuje a tentokrát se dozvídáme něco více o Svobodném Duchu, o co jim jde, kdo jsou vlastně zač, a co mají v plánu. I Sparta prochází znatelnými změnami, především v názorech a postojích.

Štítky knihy

vesmír Venuše (planeta)

Autoři knihy

Arthur Charles Clarke
britská, 1917 - 2008
Paul Preuss
americká, 1942

Kniha Střetnutí s medúzou je v

Právě čtených1x
Přečtených67x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce54x
Chystám se číst5x
Chci si koupit7x