Zlatý řez

Zlatý řez https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41742/bmid_zlaty-rez-o45-41742.jpeg 4 30 4

Příběh fí, nejpodivuhodnějšího čísla na světě. Izraelský astrofyzik provádí čtenáře „historií fí, nejpodivuhodnějšího čísla na světě“. Iracionální číslo 1,61803..., příbuzné známého pí, odvodili starořečtí matematici z prostého rozdělení úsečky na dva nestejné díly. Zklamání z nepřítomnosti zlatého řezu v lidských výtvorech je v Liviově knize bohatě vyváženo úžasem nad fascinujícími matematickými vlastnostmi tohoto čísla a nad tím, jak se poměr zlatého řezu nečekaně objevuje v celých komplexech jevů vnějšího světa – od nejmenších stavebních částí některých látek přes růst rostlin a živočichů až po strukturu vesmíru.... celý text

Literatura naučná Věda Matematika a logika
Vydáno: , Dokořán , Argo
Originální název:

The Golden Ratio: The Story of Phi, the World's Most Astonishing Number , 2002


více info...

Přidat komentář

hu_87
16.01.2021 5 z 5

Musím říct, že kdybych si tuhle knížku přečetla o pár let dříve, možná bych ve škole tolik netrpěla při matice.
Zlatý řez - něco, co hojně využívá příroda sama, potažmo architekti, (samozřejmě) matematici, malíři - může být pro někoho spíše neprobádanou oblastí.
Spíše se má za to, že zlatým řezem jako takovým se začali zaobírat až Řekové - byť se tak nějak už objevil (nevědomky) v různých situacích, např. v pyramidách, byť trochu nepřesně.
Zlatý řez dokáže také poměrně "cool" matematické triky, které si někam musím odložit, protože je to takříkajíc hustý a každému, koho nebaví nebo nebavila matika, svitne trocha naděje, že i ta matika dokáže být poměrně zajímavou oblastí.

První polovina knihy je zaměřena tak nějak všelijak: samozřejmostí je stručné teoretické seznámení se s tímto číslem (resp. zlatým řezem); historická oblast (kterou ovšem autor umí celkem solidně podat), kterou jde napříč samozřejmě i ta matematičtější část (tzv. triky se zlatým řezem).

V druhé polovině knihy jde spíš o to, kde všude se zlatý řez využívá (tj. příroda, umění, architektura a jiné).

Lenka.Vílka
28.06.2014 5 z 5

Knihu jsem cetla pred tremi lety jako reakci na serial Touch a udelalo mi radost, ze jsem se dozvedela tolik novych veci...nejsem genius, ale kniha je pojata tak, ze jsem se neztratila ani si nepripadala pri cteni jakp nechapavi blbec...to mi udelalo radost...


JiříŠkorpík
20.08.2013 3 z 5

Téma se sice točí kolem zlatého řezu, ale obsahem je to velmi dobré čtení o historii matematiky a některých souvislostech. Svým způsobem doplňuje a i se překrývá s knihou Příběhy matematiky od Milana Mareše.

Mušketýr007
15.04.2013 5 z 5

Pomohla mi nahlédnout do tajů dokonalosti univerza z materialistického pohledu. Moc pěkné a překvapivé.