Zlatý kompas

Zlatý kompas https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445819/bmid_zlaty-kompas-AgV-445819.jpeg 4 1140 144

První díl rozsáhlé románové fantasy trilogie. V paralelním světě podobném tomu našemu žije dvanáctiletá Lyra. V jejím světě má každý člověk daemona, který ho provází po celý život a je jakýmsi vnějším zpodobněním jeho povahy, a žijí tu i jiné podivuhodné bytosti, například mluvící medvědí kyrysníci nebo půvabné divoženky létající na borových větvích. Lyra s jejich pomocí putuje daleko na sever, aby zachránila svého kamaráda Rogera a další děti, které unesli obávaní Vrahouni. Na cestě ji provází aletheometr, přístroj podobný zlatému kompasu, který tomu, kdo s ním umí zacházet, odpoví na každou otázku.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

Northern Lights , 1995


více info...

jiri6844
jiri6844
17.02.2024 5 z 5

Tento příběh byl pro mě po nekonečném čtení knihy od Stephena Kinga takové krásné a lehké zadostiučinění a uspokojení.
Krásný příběh o malé Lyře plný zvratů, dobrodružství a dalšího očekávání
Hned se pouštím do dalšího dílu dílu.
Četlo se mi to lehce a rychle, to mě vyhovuje.
Neodrazuje mě to od čtení..

orson
orson
10.01.2024 4 z 5

Pořád to na mě někde vyskakovalo, tak jsem si to přečetl. Tak trochu jsem doufal, že to bude jak Harry Potter, ale nebylo. Na mě to bylo trochu moc naivní - holt nejsem ta správná cílovka. Ale musím uznat, že ke konci to bylo docela napínavé.


krakonos.kraken
krakonos.kraken
13.12.2023 5 z 5

Knížka co jsem poprvé četl asi ve dvanácti letech a teď jsem se k ní ve třiceti vrátil.

Nádherná. Svět který se od našeho zas tolik neliší a přesto je tak zajímavý a jiný. Pohádka která je zárověn i vážná a fikosofická. Dětská naivita se v ní dostává do kontaktu s krutostí světa.

Je to krásně napsané, pohádkové a zárověň syrové a plné silných momentů. Srdcová záležitost.

Zemlja
Zemlja
26.08.2023 5 z 5

Celá trilogie mě nadchla. Paralelní světy, boj proti něčemu, co si nárokuje právo na jediný světonázor, láska. Seriál HBO velmi povedený.

susen9085
susen9085
04.08.2023 5 z 5

Neskutečně potavý příběh! Zpočátku mi požitek z nového světa plného úžasných daemonů kazila hlavní hrdinka. Zdála se být dalším nevychovaným frackem, který si to však může dovolit, jelikož je to ten CHOSEN ONE . Nemohl jsem být dál od pravdy. Lyra se v průběhu knihy krásně a přirozeně mění, díky prostředí, které jí nutí rychle dospět a zapomenout na bezstarostné dětství. Tempo se zrychluje a neustane až dokonce knihy, prostě nádhera!
Velice si cením dospělých témat a ,,brutality popsaných v této knize pro děti. Smekám.

Debbra
Debbra
27.06.2023

Příběh byl dobře napsaný a autor má můj obdiv za takhle bujnou fantazii. Nejvíc mi k srdci asi opravdu přirostl Iorek Birnison a Lee Scoresby takže doufám, že se s nimi ještě v dalších dílech setkám.

nevimcoctu
nevimcoctu
10.05.2023 4 z 5

Pocitově 3 až 4 hvězdičky, ale dávám 4 za to, že ač dítě, Lyra je neuvěřitelně sympatická postava. Ráda jsem si ke Koření z Duny k seznamu běžných věcí, které mi běžně na mysli vytanou s velkým písmenem, přidala ještě Prach. Doteď si pamatuju, jak mě jako malé dítko zdrtilo, že sama nemám žádného daemona; parádní myšlenka i teď, ačkoli bych to ocenila víc rozvedené, což ale nemůžu čekat od knihy pro děti, takže v pohodě. Hrozně mě iritovalo používání Alethiometru - jak je i přes jeho vlastnictví může něco neustále překvapovat a někdo zrazovat nepochopím. (Tohle nicméně přičítám věku hrdinky a přecházím i vzhledem ke konci, kde je přislíbeno lepší používání této pomůcky.)

ctenar2846
ctenar2846
23.04.2023 4 z 5

Originální a zajímavě pojatá myšlenka, že s sebou máme všichni kousek sebe samého jako svého nejlepšího přítele v podobě osobního daemona, kousek vlastní duše. Hezky napsaný a propracovaný příběh malého děvčátka, jež vyrazí za opravdu originálním dobrodružstvím. I když prvotní nadšení postupem času opadalo, i tak knihu hodnotím velmi kladně. Co bych krom daemonů (geniální) ještě vyzdvihl? Rozhodně medvědy, Romuny a rusalky.

cirruska
cirruska
20.04.2023 4 z 5

Na začátku se konalo velké nadšení, které postupně lehce opadalo. Ale celkově je to příjemná pohádka a bavilo. A protože posloucháno jako audiokniha, tak mi to díky tomu v práci snově uteklo. Pro mě nová a zajímavá byla myšlenka osobních daemonů. Z podivuhodných bytostí mi k srdci přirostl Iork Byrnison. Takže od teď když si vzpomenu na Zlatý kompas, tak se mi vybaví lední méďa.

INCOGNITOREADER
INCOGNITOREADER
27.01.2023 5 z 5

Pro mě skvelý příběh. Svět, ve kterém je přiběh zasazený mě neskutečně baví.

Alvari
Alvari
15.01.2023 5 z 5

I přesto, že je Zlatý kompas určený spíše mladším čtenářům, k mému překvapení mě opravdu bavil. Pullman vytvořil hezký a uvěřitelný fantasy svět, kde samotný příběh bez zbytečných kudrlinek uháněl sebejistě kupředu a na sever.

MichaLela
MichaLela
10.01.2023 3 z 5

Poutavý příběh. Sice mi trochu vadil věk hlavní hrdinky, přišel mi příběh díky tomu hodně pro děti, ale děj mě zaujal a upoutal. A konec mě přesvědčil k tomu číst dál. Trošku doufám, že se kniha v dalších dílech zbaví toho nádechu dětského přiběhu.

cathyblack
cathyblack
11.12.2022 4 z 5

Kniha se mi nečetla dobře v tom vydání, ve kterém ho doma mám. (Paperback, Argo, filmová obálka). Pullman však vystavěl svůj svět ku mému obdivu. Kdo by nechtěl po dočtení mít vlastního démona? Doporučuji všem fantastům a doufám, že se brzy dostanu k dalším dílům.

Thalin
Thalin
04.12.2022 3 z 5

Dávno před knihou jsem viděla film. A i když to nebývá časté, líbil se mi víc. Možná proto, že není tak rozporuplný, jako mi přišla kniha. Místy je to až dětinsky naivní, hlavní hrdinkou je dvanáctiletá holka, ale jindy se to zase tváří až moc dospěle, v knize jsou výrazy a myšlenky a politické prvky, které zrovna moc pro dětskou mysl nejsou a já si po celou dobu nebyla jistá, jestli se mi to líbí. taky jsem měla veliký problém se začíst a nakonec jsem začala i přeskakovat. Zkrátka mě to moc neoslovilo, ale nemůžu upřít rozhodně originální myšlenku a dobré popisky.

Charming
Charming
13.11.2022 5 z 5

Film a ani seriál neznám. Jsem rád, že jsem si nejdříve přečetl knížku, alespoň tento první díl, který mě na konci donutil si přečíst i díl další. Je to velmi hezky napsané fantasy, které vás nenechá přestat číst.

zuzmi39
zuzmi39
14.09.2022 4 z 5

Jako malá jsem nejprve viděla film, který mě natolik zaujal svým originálním nápadem, že jsem si musela přečíst i knihu, podle které byl natočený. Ta si mě získala ještě mnohem víc. Ačkoli je Zlatý kompas spíše pro mladší čtenářstvo, rozhodně zaujme člověka v každém věku. Je to totiž kniha plná dobrodružství, díky kterému děj plynule směřuje kupředu a udržuje čtenářovu pozornost po celou dobu knihy. Myšlenka, že každý člověk má svého daemona, část vlastní duše ve zvířecí podobě, je naprosto kouzelná a knize dodává právě onu originalitu.
Máme možnost procestovat s hlavní hrdinkou Lyrou kus světa, který je téměř stejný jako ten náš, ale zároveň zcela odlišný. Během svého dobrodružství Lyra v mnoha ohledech vyzrává a čtenáři přirůstá k srdci ona i její Pantalaimon. Jsem zvědavá, kam je život nadále zanese.

Hakate
Hakate
04.09.2022 5 z 5

Krásný originální fantasy příběh. Fantasy spíše pro děti, ale určitě stojí za přečtení.

ijcro
ijcro
23.06.2022 5 z 5

Dějová linka příběhu pro mladší náctileté sic, ale mířící i na starší čtenářstvo, je přímočará, bez nějakých vedlejších smyček a zákrutů či – nedej bože – filozofických obratů. Svým způsobem uvěřitelný svět proměňujících se daemonů, jako průvodců lidí, mluvících ledních medvědů a bytostí jiných sfér, je umně vyprávěný a velmi plastický. Skvěle se čte a plyne jak horská bystřina. Rozhodně doporučuji sdílet s Lyrou její cestu za pravdou a poznáním třeba i do jiného světa.

Film bych asi s knihou nechtěl nesrovnávat, poněvadž rysy aktérů dostávají až příliš konkrétní rysy a příběh sám ztvrdne do filmových kulis, ať je jakkoliv skvěle vizuálně povedený. Ale je to jen přiohnutý derivát příběhu, který už bez ohledu na hvězdné obsazení nedošel k pokračování, i když nakročeno pootevřeným koncem měl vrchovatě.

Všiml jsem si množství kritik, které prý srážejí český překlad na úroveň dětské literatury a mnozí předčtenáři doporučují číst v originálu. Tohle posoudit nedokážu, ale zřejmě se to týká více knih, kdy překlad dostatečně nevystihuje podstatu příběhu (stačí jen vzpomenout české překlady jmen v HP). Na druhou stranu v tom lze možná vidět tak trochu zdokumentovaný úpadek překladatelské činnosti, selhání jednotlivce, nicotnost našeho jazykového prostoru a ekonomickou neschopnost některých nakladatelů v honbě provozních úspor zajistit výstižný překlad.

Hanncha
Hanncha
23.05.2022 5 z 5

Takové originální fantasy já můžu. Film byl také pěkný. A nad seriálem si jen chrochtám.

KnihomolkaKatka
KnihomolkaKatka
01.02.2022 5 z 5

Miluju to. Ten nápad, svět i postavy. Navíc je to jedna z mála knih, ve které mají důležitou roli Rumuni, což je neobvyklé. Lyra mi byla sympatická a na svůj věk velmi odvážná. Klobouk dolů. Film je taky poměrně povedený, ale na knihu nemá ani zdaleka. Těším se další díly a mám v plánu i seriál.