Zlatý dům

Zlatý dům https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372300/bmid_zlaty-dum-2vL-372300.png 4 59 12

Světoznámý prozaik, jehož každé nové dílo se očekává v předtuše planetární senzace, napsal první velký román trumpovské éry. Mnohovrstevnatý příběh, který rámuje vláda Baracka Obamy a volba prezidenta nového, vypráví o záhadném magnátovi Neru Goldenovi a jeho třech synech. Mocný muž, jenž je bývalým společníkem bombajské stavební a filmové mafie, a právě proto žárlivě střeží tajemství své minulosti, se stěhuje do luxusního domovního bloku v newyorském SoHo. Ve svém okolí vyvolává řadu dohadů a fám, nejen kvůli výstřednímu chování či sňatku s krásnou a vypočítavou ruskou emigrantkou. Jedním z těch, kdo se touží o Nerovi dozvědět víc, je i vypravěč románu, mladý filmař René, kterého láká myšlenka natočit o rodině a jejích osudech polodokumentární film. Již brzy však má přijít apokalypsa... Filmová stylizace, noirová atmosféra, popkulturní narážky, hutný děj se spoustou odboček, to vše vytváří velkolepý „ohňostroj marnosti“ současné zblázněné Ameriky.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

The Golden House , 2017


více info...

Přidat komentář

Greenfingers
03.08.2023 5 z 5

Kniha mě doslova očarovala. Je v ní prakticky všechno, co by mělo uspokojit i náročnější čtenáře: silný příběh, místy dramatický děj, v závěru hodně vygradovaný, kulturní odkazy, dobové politické události na pozadí, ale především stylisticky a jazykově brilantní vyprávění, které vás nadchne od první stránky.
Román zachycuje osudy rodiny Goldenů: otce, jeho tří synů a mladé macechy. Nero Golden, indický průmyslník a společník mafiánských bossů utíká z vlasti do Ameriky, aby uchránil sebe a svou rodinu před jejich mstou. V novém domově naváže na svou úspěšnou podnikatelskou kariéru, která je založena především na korupci a dalším nekalém jednání. Jeho rodinný život, se poté, co se ožení s mladou ruskou emigrantkou, postupně rozpadá. Synové přijdou za dramatických okolností o život a jemu samému je vyhrožováno smrtí. Situace vyústí do vypjatého závěru, který však nebudu prozrazovat.
Vyprávění se zhostil začínající režisér René, soused odvedle, který se chystá natočit film o rodině Goldenů. Některé události, které popisuje, proto připomínají filmový scénář.
V knize je spousta odkazů na známá filmová díla. Jsou zde také mnohá aktuální témata ( např. queer problematika či americké prezidentské volby) a myšlenky nebo úvahy, které autor vkládá protagonistům příběhu do úst, jsou nesporně zajímavé. A samozřejmě nechybí ani sžíravá kritika prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

ZuzanaK.
17.02.2023 4 z 5

S. Rushdie psát umí. Nápaditě, napínavě, řemeslně skvěle, jeho postavy jsou plastické, reálné, příběh neztrácí dech, je hutný a přesto přehledný.
Za mne hodně povedené dílo nejen díky překladu D. Petrů, ale i skvělému přednesu L. Hlavici.


E_Lan
27.01.2023 5 z 5

Bože to je krásná kniha! Napínavá, úchvatná, překvapivá, vtipná a plná zajímavých obratů. Navíc vše jakoby psáno pro film. Je to má druhá kniha od Salamana, málem jsem zlomil hůl po Dětech půlnoci, ale toto stojí za to. Jsem nadšen…

Finn69
09.02.2022 5 z 5

Asi nejméně "indická" Rushdieho knížka, kterou jsem zatím četl. Je to víc příběh o Americe, o životě a lásce za časů Baracka Obamy a Donalda Trumpa. Až mi to připomínalo knihy Johna Irvinga, zvlášť ta transgender linka. I když Rushdie to nevidí zdaleka tak jednoznačně jako Irving...
Příběh je to zajímavý, postavy pochopitelné a uvěřitelné, celé je to poutavé a dobře se to čte, prostě Rushdie. Takže plný počet.

ptopta
11.10.2020

Vyjímečné

Vesmich
08.11.2019 5 z 5

Velký vypravěč tentokrát vypráví film, který na příběhu jedné tajemné rodiny zachytí bleskové jedenadvacáté století a všemožné nové koncepty, které obtížně stíhají a pobírají i obyvatelé hodně velkých měst ležících v centru světového dění, natož my tady na periferii periferie. S.R.je vypravěč elegantní, srozumitelný a velmi podmanivý.

LucieT.
19.10.2019 5 z 5

Jak pravdivé a smutné, Rushdieho vzkaz Americe a vlastně i celé současné společnosti. Řada aktuálních ožehavých témat v tajemném příběhu jedné mocné rodiny zasazeném do prostředí moderní americké kultury. Nechybí vtip, brilantní postřehy, košatá souvětí, četné odkazy a "postranní uličky", skalní příznivce tento román jistě nezklame. Překvapil mě poměrně čitelný děj a chybějící prvky magického realismu, pro Salmana Rushdieho tak typické.
Vtipné, provokativní a velmi bystré, ale zároveň i smutné a zoufalé.
A nutno podotknout, že jeden nejmenovaný (a naprosto šílený) klaun by si tento příběh asi příliš neoblíbil :)

Střih
Skvělé čtení! Těším se na další knihu, Sire.

petrarka72
10.07.2019 5 z 5

Byl jeden král a ten měl tři syny... Mířil vysoko a hluboko spadl... Román o vzestupu a pádu rodiny Goldenů, o cestě z Indie do Států, o stavu Ameriky v 21. století od voleb k volbám, o proměně světa v komix, o ohni, který všechno stráví... Ano, lze tam najít mytické souvislosti a spoustu pop odkazů, které způsobují, že se člověk cítí v tomto fikčním světě jako doma a bezpečně - pokud a dokud mu to Rushdie dovolí; ano, některá témata působí jako klišé - ale jsou pojednána netuctově a podána tak, že si je čtenář bere osobně, ať chce nebo nechce - a ať už jde o autismus (a jeho přednosti), touhu převést život do umění (ať už u prostředního syna nebo vypravěče), transgender (netušila jsem, kolik variant ztráty či hledání identity existuje), způsoby vstupu do exkluzivního světa či možnosti početí dítěte i nového světa... Sám Rushdie několikrát zmiňuje, že mu jde o zachycení zrodu zla; nevěra ve všech možných podobách a zrady procházejí dějem jako červená nit. A je vynikající, jakou péči věnuje jednotlivým postavám, jejichž povahy i motivace jsou srozumitelné - a jdou proti sobě přesně tak, aby napětí stoupalo až do konce... Užila jsem si. A nejen proto, že podoba s Velkým Gatsbym je nepřehlédnutelná.

Lexand
29.03.2019 3 z 5

Rozhodně to není vrcholný Rushdie. Některá témata navíc začínají být v dnešní době značná klišé, hlavně transgender a autismus. Nicméně všechny ty aluze a metafory - to mě baví.

Ahmose
16.03.2019 1 z 5

Nerád knihe udelujem 1 hviezdu, ale túto knihu som nezvládol dočítať. Táto kniha je vlastne akýsi súbor úvah a väčšinu kapitoly vždy tvorí dynamický opis toho čo sa deje. Dialógov medzi postavami je minimum a ak aj sú nejaké, tak sú často nezmyselné a každý si ide to "svoje". Celé mi to pripomína absurdnú drámu - Čakanie na Godota. Otázka znie či celá naša spoločnosť nie je jedna absurdná dráma ? Možno som na túto knihu primladý (mám 20 rokov) alebo nemam momentálne správne psychické rozpoloženie, každopádne kniha mi nesadla, určite sa k nej nevrátim. Za mňa neodporúčam !!

Oplik
11.03.2019 5 z 5

Vynikající

purie
11.03.2019 5 z 5

Čteno na "popud" pozitivní recenze Aleše Palána.

"Filmově" psaný příběh, který se kromě jiného snaží zachytit podobu současné Ameriky. Je zakomponovaný do řady zajímavých úvah (např. o sexuální identitě) a prošpikovaný mnoha hudebními, literárními, filmovými aj. tipy a odkazy (potěší zmínky o J. Menzelovi, M. Formanovi nebo třeba i F. Kafkovi a českém křišťálu). Čte se i přes košatost velmi dobře (ikdyž fanouškům D. Trumpa asi moc ne).

Štítky knihy

anglická literatura

Autorovy další knížky

Salman Rushdie
britská, 1947
2009  86%Děti půlnoci
2015  76%Satanské verše
1990  80%Hanba
2018  81%Zlatý dům
2010  82%Čarodějka z Florencie

Kniha Zlatý dům je v

Právě čtených1x
Přečtených78x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených4x
Knihotéce62x
Chystám se číst79x
Chci si koupit19x
dalších seznamech1x