ZlatovláSSka

ZlatovláSSka https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403853/bmid_zlatovlasska-SEp-403853.png 4 64 18

„Ako ťa z tohto vysekali?" spýtal sa šokovane a neprítomne hladkal zjazvenú pokožku. Ach, Gabriel, keby si videl, ako vyzerá moje telo - pomyslela som si zdrvene. Pokrčila som plecami. „Zázrak. A najlepší ríšski lekári. A hlavne... našli ma veľmi skoro. Nenechajú ma zomrieť. Niečo v sebe mám a oni to veľmi chcú. A keď to dostanú je možné, že celý svet bude oblečený do našej vlajky," Nemecká ríša, 1942 Život Sanny Schlosserovej je utrpením. Pripadá jej ako pomalá cesta do pekla, lemovaná cintorínom. Nebyť však podivnej udalosti, ktorá sa stala na úsvite jedného augustového dňa, vyvíjal by sa celkom inak. Keby nie jej náhlej výnimočnosti, nikdy by nevidela sterilizovanie žien a dievčat v Osvienčime, nepodstúpila ponižujúce deflorovanie v lebensbornskom dome, neokúsila bolesť na vyšetrovacích stoloch Clauberga, Schultza a Schumanna, nespoznala desivý úsmev doktora Mengeleho, nestratila najlepšiu priateľku Rivku... ... ale ani by nestretla Gabriela. Gabriela, ktorý by šiel po ňu aj do pekla. A možno tam napokon aj šiel. Nádherné secesné priestory Freyjiných kúpeľov, nemocničné bloky koncentračných táborov a množstvo lekárskych plášťov. Vitajte vo svete, kde zomrela sloboda, zábrany i Hippokratova prísaha. Máte odvahu? Tak otvorte dvere a poďte ďalej...... celý text

Přidat komentář

85098211
27.04.2023 3 z 5

Ach jo, a já jsem se fakt tak snažila! Jenomže kniha mne z velké části nedokázala zaujmout, natož abych tleskala nadšením z výborného příběhu... Ve svém hodnocení se tedy připojuji ke komentáři své oblíbené Evičky (Evaho73), pod který bych se klidně mohla podepsat. Příběh jako takový snad ani nebyl špatný, osud Sanny, která jej vypráví, opravdu nebyl záviděníhodný - to tedy opravdu ne. I když právě ta skutečnost, proč se stala hlavním cílem zrůdného experimentu nacistů, byla tak nepravděpodobná a neuvěřitelná, že jsem nestačila žasnout... Zajímavé ovšem bylo zapojení skutečných osob do příběhu, jako byli například Adolf Hitler nebo pochopitelně Josef Mengele, se kterými se Sanna setká osobně, a také celé řady dalších fašistických pohlavárů. Bohužel mi nesednul ani autorčin styl psaní, kdy poměrně často střídá časové roviny a také místa, kde se právě děj odehrává. Kromě toho jsem si nedokázala najít vztah k jednotlivým postavám, i navzdory jejich často strašnému údělu. Přečetla jsem již celou řadu knih na toto téma a konkrétně zde se mi nelíbila určitá roztříštěnost, kterou kniha dost trpí. Co mi ovšem vadilo asi ze všeho nejvíc, že autorka nejde do hloubky, ale příběh spíš tak nějak klouže po povrchu. Kromě toho ve mně přetrvává spíš pocit toho, že tohle všechno jsem už četla někde jinde - a hlavně, že to bylo mnohem lépe zpracované. Dávám tedy tři hvězdičky, na víc to nevidím, a jiné autorčiny knihy již vyhledávat nebudu.

Gabriela143
22.05.2022 5 z 5

Opäť veľmi pekná, čtivá kniha.


veronika_m
30.03.2022 4 z 5

Za čtivost plný počet hvězdiček.
Za děj občas naprosto přitažený za vlasy (tím nemyslím prostředí děsivých metod nácků) bohužel hodnocení musím snížit.
A možná by stačilo knihu zařadit mezi romány pro ženy, a pak bych asi privřela oči i nad tím.
V každém případě se mi kniha dobře četla.

Leyla
18.07.2021 2 z 5

Tiež nebudem patriť k tým, ktorí by túto knihu vychválili. Taká nepodarená "love story" z obdobia II.SV. Akoby sa autorka snažila do deja zahrnúť všetky významné mená, miesta a udalosti z tohto obdobia, hlavne čo sa týka režimu nacistického Nemecka. To na mňa pôsobilo rušivo, tak nasilu. Menej je niekedy viac.

gabriela8049
18.07.2021 odpad!

Strasny brak. Je mi z tejto knihy nanic, autorka pozliepala nejake clanky,, aby vytvorila cim otrasnejsie prostredie k tomu aj fantasy, wtf.. Hlavna postava si beha po dome, nikto o nej nevie... samozrejme sa do nej zalubi doktorko aj jeho mamicka. Najhorsia kniha aku som za posledny rok citala

Evaho73
05.10.2020 3 z 5

Kniha ZlatovláSSka je romantický príbeh, ktorého pozadie a dejové zápletky sú umiestnené do obdobia počas druhej sv. vojny.
Prečítala som už veľa kníh s obdobnou tematikou a môj "čitateľský barometer" je veľmi citlivý na kvalitu spracovania, kde napríklad oproti knihám Na smrť alebo Smrť je mojím remeslom, vyznieva táto ako slabý čajový odvar.
Oceňujem autorkinu snahu napísať príbeh z iného uhla pohľadu, a to mladučkej nemeckej skoro učiteľky sympatizujúcej so židovskými rodinami a nemeckého lekára, akože príslušníka odbojovej protifašistickej skupiny. Páčila sa mi aj celkom pravdivá myšlienka, že bez ohľadu na to, na ktorej strane bojovali niektorí nemeckí občania, vždy budú ich skutky hadzané do jedného vreca s nemeckými fašistami, lebo všetci sú skrátka Nemci.
Autorka sa v knihe okrem iného zamerala hlavne na morbídne sadistické a nehumánne experimenty fašistických lekárov. 
Opísané dejové zápletky mi však vôbec nevyznievali reálne, boli na hrane mojej uveriteľnosti, vyplývajúcej z plochých opisov, ktoré postrádali hĺbšie prepracovanie s historickými faktami, a táto skutočnosť mi v celej knihe vadila asi najviac.
Nevedela som sa už do príbehu namotať tak, aby som tú po prečítaní na jeho adresu skladala obdivné ódy....

maha75
29.09.2020 4 z 5

Krásný, i když velmi smutný příběh. Jen musím ubrat jednu hvězdičku pro okolnosti, za kterých se hlavní hrdinka dostala z koncentračního tábora. Jinak doporučuju, knihy ve slovenštině mám ráda, autorka píše poutavě, určitě se chystám i na její další romány :-)

SPOILER: To načasování, kdy Sanna vyběhne z nemocničního domu v areálu koncentračního tábora ven, nacisté ji střelí a přesně v té chvíli se u brány zcela nečekaně objeví její zachránce zvenčí... A ještě navíc je to profesí chirurg, který ji hned poté přímo v táboře operuje... To už bylo příliš, tomu se prostě uvěřit nedalo. Škoda.

Kerberos
13.09.2020 4 z 5

Velmi čtivý příběh z druhé světové války , doby před ní i po ní..Milostný příběh,který dojde naplnění a přetrvá,přese všechny okolnosti.Pokusy na lidech,koncentráky a trochu nadpřirozena,jen aby toho nebylo moc.

zulvisek
31.08.2020 5 z 5

Uzasne napsana kniha.
Vyborny pribeh,cetla jsem jednim dechem

alekis
19.07.2020 4 z 5

Vyhýbám se knihám popisujícím období před a ve 2. světové válce. Protože jsem ale Zlatovlássku dostala darem (díky, milý příteli!) a navíc má skvělá doporučení zde na DK, poctivě jsem ji přečetla. Co k ní říct? Myslím, že autorka si přála napsat romantický příběh velké lásky, ale zároveň příběh silně se dotýkající tohoto velice dramatického a strašného období evropských dějin. Což je podle mě opravdu velké sousto...
Autorka píše čtivě, má smysl pro práci s jazykem, pro mě slovenština není nijak vzdálená, čtení jsem si užila. Přesto maličko snížím hodnocení, protože důvod, pro který je hlavní hrdinka Sanna v centru pozornosti dokonce samotného Hitlera, mi připadá - je mi líto, že to musím napsat - poněkud z oblasti sci-fi a to mi v tomto případě prostě nesedí.
Ale vcelku mohu knihu rozhodně doporučit. Přibližuje velice plasticky určité momenty a děje, a podle mě takovýchto knih, ačkoliv jsou to fikce, a především pak dokumentů, není stále dost.
Není možné tvářit se pokrytecky, že se nic nedělo, nebo že se už nic podobného - vláda jedné politické strany, zrůdné pokusy na lidech, koncentrační tábory, vyzdvižení jedné skupiny lidí nad všechny ostatní a snaha o totální vyničení druhé skupiny a podobně - nikdy nemůže stát.

Lucka11
03.11.2019 3 z 5

Som rada, že som si knižku požičala z knižnice a nekúpila som ju. Budem výnimka a túto knihu nevychválim do nebies. Príde mi to ako červená knižnica, ktorá sa umiestnila do 2.svetovej vojny. Týmto nechcem znehodnotiť dielo autorky. Napr. Zákon krvi sa mi veľmi páčil. Ale tento príbeh bol pre mňa už príliš. Áno hlavná hrdinka Sanny si prešla doslova peklom, ale aj tak sa mi zdá, že zo všetkého vyviazla "zázrakom" a s nepatrnými následkami... Na druhej strane som rada, že autorka pripomína veci, ktoré sa diali v ešte stále nedávnej histórií a boli obludné...

adelinka
20.10.2019 5 z 5

Pre mňa veľmi silný príbeh. Aj keď niektoré postavy sú vymyslené, prostredie a samozrejme niektoré postavy skutočné. Keďže som sa nedávno vrátila z exkurzie v Osvienčime, bola asi táto kniha pre mňa o to silnejšia. Išla som do čítania, že bude aj romantická, ale tento príbeh bol pre mňa veľmi krásny.....no bola som dojatá..... (no ale aj dosť zhrozenááááá)

markyzadeV
20.09.2019 5 z 5

silný príbeh, poplakala som si viac krát. Knižku som chcela čítať postupne vždy niekde v rámci vypnutia a relaxu, ale nedalo sa, musela som ju čítať vždy keď sa dalo, čiže aj postojačky v autobuse bez držania, perfektne napísané.

dorkas
31.08.2019 4 z 5

Veľmi dlho som túto knihu obzerala v kníhkupectve a váhala nad ňou. Tak veľmi ma lákala už obálkou, ale bála som sa, že niektoré scény jednoducho nebudem vedieť predýchať a že to bude na mňa moc...
Pre mňa však fantasticky napísaná kniha a navyše moja prvotina od Elly Hajdukovej. Človeku je z toho všetkého, čo dokázali ľudia a lekári napáchať na iných živých bytostiach ťažko na duši a bolí z toho srdce... Pri čítaní, som sa držala statočne, ale ku koncu ma 67 kapitola zlomila - tá kapitola, kde sa spievala pieseň Mishehu v synagóge :/
Obdivujem všetkých, ktorí to prežili, dokonca aj fiktívne postavy v knihe - za ich vieru, statočnosť, bojovnosť, nezlomného ducha, jednoducho za tú silu prežiť aj napriek všetkému zlému, čo sa im stalo.

Mudry
22.08.2019 5 z 5

Ač smyšlený, tak fascinující příběh odehrávající se v tehdy skutečném světě za účasti skutečných osob té doby. Tentokrát netradičně z pohledu těch "zlých" s myšlenkou, že ani v nacistickém režimu nebyl Němec jako Němec. Za mě rozhodně plný počet.

bábuška
16.05.2019 5 z 5

Má oblíbená autorka opět nezklamala. Hrůzostrašné osudy nejen židovských obyvatel Německa a dalších národností, ale i zneužívání vlastních obyvatel a už od dětských let, jejich nacistická zvrácená výchova, pro dívky Lebensborny, Hlavní postava knihy dívka Sanna prošla peklem pokusů na ní páchaných, stylem cukr a bič, nakonec i peklem kocentráků .Všichni, kdo se jí snažili pomoci, skončili v rukou gestapa. To nemalo soucit ani s členy vlastního národa. Snad to mají v genech. Je to krásná, ale nekonečně smutná kniha.

mirka2558
11.04.2019 5 z 5

Nemám veľmi rada slovenských autorov /knihy/ prídu mi ,,na jedno kopyto,, ale zatial všetky, ktoré som čítala od p. Hajdukovej sa mi páčili. Na konci som si aj plakala a vždy mi príde ľúto, že nie sú celé podľa skutočnosti. Kniha sa čítala stránka za stránkou a páčila sa mi. Tiež si myslím, že na tie zverstvá, ktoré sa diali by sa nikdy nemalo zabudnúť aj keď to nie je jednoduchá téma.. Dávam 5 hviezdičiek. Autorka nesklamala.

encyklopedie
20.03.2019 5 z 5

....byla by veliká čest napsat jako první komentář ke knize Zlatovlásska ......ale musím to trochu rozdýchat.....protože ze slovenských spisovatelů čtu asi jenom Dána, Kariku a Červenáka .....a tohle s nimi nejde srovnávat....tak bych řekl, že nic lepšího jsem od nějaké slovenské spisovatelky nečetl....
100% a "vyznání" možná bude následovat......

Autorovy další knížky

2018  82%Draculova žena
2019  88%ZlatovláSSka
2015  93%Zákon krvi
2019  86%Rekviem pre anjela
2021  89%Zimný palác

Kniha ZlatovláSSka je v

Právě čtených3x
Přečtených85x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených5x
Knihotéce134x
Chystám se číst69x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x