Zlaté údolí

Zlaté údolí https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92023/bmid_zlate-udoli-hco-92023.jpg 4 15 5

Dobrodružná kniha, čtvrté opravené vydání, rok neuveden. Romantickodobrodružný román francouzského autora (1809-1852), žijícího většinu života na americkém kontinentě, zejména v Mexiku. Příběh začíná na počátku 19. století, za napoleonských válek na španělském pobřeží hrůzným zločinem a pokračuje po dvaceti letech na pomezích Mexika a Spojených států. Tři lovci u bran Zlatého údolí s hromadami blyštícího se zlata účtují se zlosynem šlechtického původu.... celý text

Dobrodružné Literatura česká
Vydáno: , Mikuláš Knapp
Originální název:

Aventuriers du Val d'Or , 1850


více info...

Přidat komentář

Magnum1
06.07.2020

Komentáře předchozí to již naznačují. Knihy Poklad ve zlatém údolí, Zálesák, Bělouš prérie a přepracované dílko Karla Maye Komanč a zálesák jsou zřejmě totožné dílo. Tyto úpravy a vydání mají zřejmě na svědomí čeští nakladatelé, tedy kromě díla K. Maye, tam je to uvedené. Pozorným čtenářům jistě neunikla shoda v osobách a ději.

minirock
31.12.2019 4 z 5

Knihu jsem kupoval především kvůli krásným obrázkům Zdeňka Buriana. Její děj jsem znal, je téměř totožný s knihou Karla Maye Komanč a zálesák. K té úvaze komu je kniha vlastně určena, jestli mladým nebo nám starším. Víte, já si myslím že děti možná dnes mají jiné hrdiny ale to je i tím, že my starší jim ty "naše staré" hrdiny moc nepřipomínáme. Pokud mají ty děti od mala v povědomí, že existují mayovky, verneovky a jiné dobrodružné knihy našeho mládí a trpělivě, citlivě a nenásilnou formou se jim připomínají, nakonec si k nim cestu najdou a oblíbí si je. Ale musí se na tom s nimi opravdu od mala "pracovat". Bohužel málokdo to dnes dělá, úspěch je, když děti vůbec něco čtou. No, snad si tato krásná kniha plná nádherných obrázků najde i své nejmladší čtenáře. Moc bych jí to přál, zaslouží si to.


Finskej
09.01.2019 3 z 5

Klasické dobrodružné dílko pro mládež, ovšem, jak kdosi správně podotýká, tu "ze starých časů," takže dneska už spíš nostalgie pro nás, žel, dávno dospělé.

RemiBlack
31.03.2018 5 z 5

2018/17
Knížka krásná jak po grafické stránce, tak i po stránce obsahu. Pokud váháte, určitě doporučuji přečíst. :)

Blue
20.12.2017 4 z 5

Příběh sám je neuvěřitelně naivní, plný náhodných setkání, ale jak nás poučuje doslov, jedná se o adaptaci původního Ferryho díla, nikoliv o autentického Ferryho. Pokud bych chtěl být sarkastický, napsal bych, že se jedná o knihu, v níž má doslov větší hodnotu, než samotný román. Ale nechci být sarkastický, a tak to nenapíšu. Potud tedy humor. Nyní vážně: já jsem velmi rád, že jsem si tento kousek pořídil do své sbírky klasických dobrodružných knih a nakladatelství Albatros patří velké poděkování, že se do těchto podniků pouští. Já si dost dobře nedovedu představit, komu je dnes tato kniha určena. Děti jsou už dnes jiné, mají jiné hrdiny, jsou zvyklé na jiný způsob vyprávění. Vychází mi z toho, že tyto knihy jsou určeny nám, co jsme je tak vášnivě četli před třiceti pětatřiceti lety, kdy jich bylo tak zoufale málo. Rád bych se mýlil. I přes mizernou literární úroveň (jako dítě bych to tak možná neviděl) se jedná o velmi záslužný ediční počin. Doplnil jsem si vzdělání, Ferry byl opravdu přímým předchůdcem Karla Maye. Ovšem bez toho doslovu by to nebylo ono, ten kvalitu knihy rozhodně povyšuje. (Píšu tu samozřejmě o vydání z roku 2017)