Zlaté rybky

Zlaté rybky https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12358/bmid_zlate-rybky-vT4-12358.png 4 92 18

Život současné ženy, pracující na exponovaném místě přednostky kliniky, je námětem románu oblíbené spisovatelky. Autorka podává obraz prostředí, které z praxe dokonale zná. Hrdinka si ve vnitřním monologu uvědomuje, že člověk sice nemá právo získat své štěstí na úkor druhých, ale zároveň je také nesmí obětovat pro egoismus svých blízkých.... celý text

Přidat komentář

Nofar197
27.02.2024 4 z 5

Jana283: Také jsem si v osmi letech představovala, jak budu domů tahat dve tašky s nákupem. Dnes si nechávám týdenní nákup dovézt, o hruzo.......

Nofar197
27.02.2024 4 z 5

Knihu jsem ted opět oprášila,takže bych dodala, že je velké štěstí, že se děj odehrává koncem osmdesatek, kdy internet, chytrý telefon, atd. byly z oblasti sci-fi, takže Helze nehrozilo, že ráno ji bude volat dcera, že dítě má horečku a potřebuje ho pohlídat, odpoledne tchyně, že nejsou vyprané záclony, večer manžel, že nemůže najít otvírák na konzervy.


Znedla
24.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Helga - lékařka, vědkyně, kolegyně, manželka, matka, babička - žena, která se snaží každému vyjít vstříc a nerada někomu cokoliv odmítá. Což někdy lidé v jejím okolí rádi využijí ve svůj prospěch.
Žena, která postavila zájmy ostatních před své vlastní. Ale i ona má právo se v životě někam posunout a dělat věci tak, jak ona uzná za vhodné...

Abych řekla pravdu, s Helgou jsem opravdu soucítila - i já mám problém někomu nevyhovět ať už je to rodina, kolegové v práci nebo přátelé. I když v poslední době na tom pracuji a občas se mi i podaří někomu říct ne (i když to by se dalo spočítat na prstech jedné ruky) :-)

Nofar197
13.09.2022 4 z 5

Škoda, že konec byl tak otevřený, rada bych viděla, jak ctena rodinka reagovala, když jim Helga sdělila, že jede na pracovní stáž a vy ostatní se tady stavte na hlavu.

Jana283
10.08.2021 2 z 5

Objevila jsem knihu oblíbené autorky, o které jsem si myslela, že jsem ji nečetla (pak se mi děj osvěžil a připomněl). No, jsem ráda, že jsem tahle díla přečetla v mládí, kdy mne „ženy- údernice“ (byť v bílém plášti a právě pro ten bílý plášť), oslovovaly více než dnes. Kniha plná klišé oslavující pracující a všezvládající ženu… To není člověk, ale robot. Zvláště mne pobavila několikrát opakovaná pasáž, že pracující intelektuálka nemá čas udělat si make up, vytrhat obočí a naondulovat vlasy. Chodí v universálním kostýmku z konfekce, protože, co je v hlavě je důležitější než pozlátko na povrchu… Tak tyhle ženské byly fakt hrdinky mého mládí a já chtěla být jako ony. Tak nevím, jestli je nebo není škoda, že mne to přešlo… Dvě hvězdy, ale jen proto, že je to moje milovaná paní Stýblová, která si určitě úctu zaslouží…

Kopretina
20.02.2021 5 z 5

Od knihy jsem se nemohla odpoutat, je tak čtivá. Příběh končí tím, že si hrdinka řekne: Tak dost. Což je bezva a co bylo dál? To by mě zajímalo, jestli tomu dostála.

JancaMia
13.05.2019 5 z 5

smutná realita 90% z nás ... ale krásně čtivá ..

Klára1970
07.03.2019

Jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla.????

Blanchidlo
13.11.2018 4 z 5

Zpočátku mě chvílema vyloženě vytáčelo, jak se Helga neustále každému obětovala na úkor sebe sama. O to větší jsem měla radost, když se na konci objevila vzpoura Zlaté rybky :) Řekla bych, že ironický vtípek na téma, že bohudík se ženy dopoledne nemusí starat o domácnost, protože tu mají až ve druhé směně po svém placeném zaměstnání, je i v dnešní době více než aktuální, bohužel. Smutná realita. Jinak je kniha velice čtivá :)

SSTknihy
10.09.2018 4 z 5

Díky znalosti prostředí a citu pro psychologii postav je každý příběh paní Stýblové dobré čtení. Nezklamala mne ani tentokrát, kdy se hrdinkou jejího příběhu stala Helga, výborná lékařka, šéfová kliniky, obětavá žena, profesionál..., ale také matka a manželka, která musí řešit i doma tisíc a jeden problém. Příběh, který neztrácí na aktuálnosti ani po letech, i když se doba přeci jenom změnila.

Tylinka
11.08.2018 5 z 5

Kniha se mi velice líbila, stejně jako všechna další díla této úžasné paní spisovatelky.

EJKA
20.10.2016 5 z 5

Nemohla jsem se od této knížky odtrhnout, dokud jsem ji nepřečetla.

BUBINA1971
28.12.2014 4 z 5

Z počátku trošku nudná,ale to v žádném případě neubírá knize na kvalitě.Nechybí humor,nadsázka.Četla jsem ji už podruhé.Valja Stýblová dokáže opravdu mistrně psát romány z lékařského prostředí.

Danushka
24.09.2014 4 z 5

Člověku se nechce věřit, jak rychle ten čas letí a s jakou rychlostí se mění naše společnost. Dnes už snad úsměvné čtení, přesto mají knihy Stýblové své kouzlo, pro které se k nim budu vracet. A nemůžu pominout ani skvělý spád příběhu.

Pivka1
18.06.2014 5 z 5

Hezký příběh pracovně vytížené lékařky. Kniha má vtip i nadsázku, moc se mi líbí.

RADOST
01.08.2013 4 z 5

Po prvních stránkách jsem chtěla knihu odložit pro její podrobné vykreslování reálií života v osmdesátých letech dvacátého století. Ale i v tom je její poselství. Prvoplánově sice vykresluje život přepracované obětavé ženy a hledá řešení. V tom nese poselství a radu i dnešním ženám. A činí tak s nadhledem, humorem i poučnými přirovnáními. Navíc nám připomíná dobu nedávno minulou a dnešní čtenář si uvědomuje změny. Je to příběh zlaté rybky, která už nechtěla jen dávat. Docela dobrý příběh.

Vojslava
17.01.2013 5 z 5

Tak jsem nejd

maximka
10.11.2012 4 z 5

Příběh o ženě dnešních dnů, která se pokouší spojit kariéru a rodiný život, se mně silně dotýká. Jako bych viděla svoji vlastní budoucnost. Hrdinka je silná, přesto obětavá osobnost, a je pro ni těžké odmítnout rodinu. Několikrát se v ní však vzepře pověstná zlatá rybka. Uvědomí si totiž, že tak jako člověk nemá právo získat své štěstí na úkor druhých, tak se také sám nesmí obětovat pro egoismus jiných.