Zlaté 60. roky

Zlaté 60. roky https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56728/zlate-roky-56728.jpg 3 9 3

Vrátime sa o viac ako štyridsať rokov späť, aby sme vychutnali pôvaby a atmosféru staršej a veru aj originálnejšej Bratislavy ako je dnes. Zažijeme neopakovateľný závan slobody a nádeje, ktorú potom tak brutálne potlačili sovietske tanky a doničil normalizačný komunizmus. Autor spomína mnoho vecí, na ktoré sme už dávno zabudli, miesta, kam sa chodievalo, ľudí, udalosti, detaily každodenného života, ktoré odvial čas do nenávratna. Ako spomína Milan Lasica: "Šesťdesiate roky boli lepšie ako päťdesiate a lepšie ako sedemdesiate - to je moja charakteristika 60. rokov. V roku 1967 ma najviac ovplyvnilo, že som si kúpil Fiat 600 D. Na to, že som nikdy predtým žiadne auto nemal, to bolo dobré auto. Vtedy leteli Beatles - je jasné, že to počúval každý, tomu sa nedalo uniknúť. Pokiaľ ide o módu tohto obdobia, nosili sa úžasné košele, ktoré nebolo treba žehliť - len sa vyvesili na vešiak a uschli. Volali sa dederónové lebo boli z DDR. To bol posledný výkrik módy z východného Nemecka. Okrem toho boli v móde takzvané šustiaky - to boli pršiplášte, údajne nepremokavé, a keď ste si ich vyzliekli, dali sa zložiť do malinkého vrecúška a celé sa to dalo strčiť do vrecka. Absolútny zázrak."... celý text

Přidat komentář

taikatalvi
20.11.2022 2 z 5

Knihu som dočítala ale popravde, asi 70% tej knihy mi nič nedalo, pretože autor opisuje miesta a ľudí ktorí boli typickí pre Bratislavu tých rokov a tým pádom ich poznali fakt iba Bratislavčania a ľudia z blízkeho okolia...čiže pre zbytok čitateľov nulová výpovedná hodnota. Knihu som kúpila lebo ma 60. roky veľmi zaujímali a myslela som, že bude podobná ako ostatné knihy od autora ale tým, že v tomto prevládali viac osobné spomienky, keďže autor mal v roku 1960 17 rokov, sa to vymklo a je to kniha skôr pre Bratislavčanov ako čitateľov z ostatných kútov Slovenska.

Hebrey
03.04.2021 2 z 5

Šedesátá léta si nepamatuju, zažila jsem až dekády následující po nich. NIcméně, nějaké informace mám od svých rodičů, kteří si šedesátky užili tak nějak se vším všudy. Nebylo proto úplně špatné dovědět se také něco o tom, jak je prožívali ve východnější části tehdejšího Československa. Škoda, že kniha je psaná příliš heslovitě, dlouhé soupisy restauračních zařízení, počínaje luxusními podniky a konče nejzapadlejšími pajzly v zapadlých uličkách, stejně dlouhé seznamy kin a dalších podniků, byly tak nudné, že se přiznám, že jsem je jen tak porběhla. Daleko zábavnější už byly příběhy různých osobností, postaviček a podivínů.


hnatlubo
18.01.2017 odpad!

Tohle je zbytečná knížka, nevidím žádný smysl ve stohém popisu bratislavských reálií šedesátých let. Knížka nenavozuje atmosféru té doby, jen tupě popisuje, kdo byl kdo, případně kde stál jaký podnik. Jako čtenáře mě to nijak neobohacuje. Knihu jsem nedočetl.