Zlatá střední cesta

Zlatá střední cesta https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95922/bmid_zlata-stredni-cesta-4P6-95922.jpg 4 11 3

Filip Makedonský požádá svého přítele filosofa Aristotela, aby se ujal výchovy jeho syna Alexandra. S ohledem na mladíkovu vzpurnou a nezkrotnou povahu se Aristoteles zprvu zdráhá Filipovi vyhovět, nakonec však výzvu přijme a mezi známým filosofem a nevyzpytatelných, charismatickým a někdy i děsivým mladíkem se vyvine velice zvláštní pouto. Nebude trvat dlouho, než se Alexandr, dědic makedonského trůnu, vypraví na své první válečné tažení a změní se v legendárního Alexandra Velikého, příběh o jeho dospívání vypráví s výjimečnou sugescí sám Aristoteles. Annabel Lyonové se podařilo vystavět nečekaně živoucí a působivý obraz klasického Řecka, v jehož rámci nabízí portrét dvou zásadně protichůdných osobností, myslitele a dobyvatele, z nichž každý významně ovlivnil podobu našeho světa.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Plus
Originální název:

The Golden Mean , 2010


více info...

Přidat komentář

soukroma
22.11.2016 5 z 5

Osvěžující čtení, přitom úplně jiné, než jsem čekala: není to o Alexandrovi, není to o válčení, není to ani o "velké filosofii". Je to o Aristotelovi jako člověku, o životě, který ho utvářel, a o životě, který utvářel on sám sobě i nejbližším. O svobodě rozhodování i nesmírných bolestech (často doslovných), při němž se svobodné rozhodnutí často rodí. Filosofie v knize zabudovaná je čistě lidská: především zdraví (oba velikání měli problémy s "hlavou") a vše s tím spojené (anatomie, léčba, duševní vývoj), zvládání vlastního těla i myšlenek v různých životních situacích, smutek, stesk, touhy...nekonečné hledání rovnováhy. Aristoteles ani Alexandr, který je hodně v pozadí, mají s tím posledním jako vysoce inteligentní a cílevědomí jedinci samozřejmě veliký problém.
Autorka si dobře pohrála s vyjádřením příběhu - probíhá trochu v náznacích, trochu poeticky a pak zase přízemně, podle potřeby. 90%
(Doslov obsahuje citát z Aristotelovy závěti, která začíná slovy: "Brzy bude dobře". Toto mistrné filosofické vyjádření v sobě zahrnuje vše.)

alcaaja
01.05.2016 5 z 5

na to ze jsem nikdy nemela v oblibe historicke romany tento me velice uchvatil


i.love.books
22.10.2015

autorka skvěle vykreslila postavy, a protože mám ráda historické romány, ani jsem se nenudila. zajímavý je vztah hl. postav, aristotelova až šílená snaha o všeznalost i vylíčení doby.

Štítky knihy

Alexandr Veliký Aristotelés, 384 př. Kr.-322 př. Kr. Makedonie

Autorovy knížky

Annabel Lyon
kanadská, 1971
2011  76%Zlatá střední cesta

Kniha Zlatá střední cesta je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst9x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x