Komentáře knihy Zlatá rakev

Turlogh
12.06.2026

Děsivá slátanina. To snad ani nenapsal Červenák... Pistolník Šarkan je tam za naprostého poseru, kterého snadno vyřídí pár uhlířů, za to Zuzka K. se jen lehce otřepe po dvou ranách pažbou pušky od urostlého chlapa dřevorubce násilníka a málem ho vyřídí jemu sebraným revolverem. A pak po ráně revolverem do tváře, opět silnou rukou zuřícího vrahouna, rovněž neprojevuje ani mdloby, či jinou slabost. Vrahoun má neskutečné štěstí, milosrdný Šarkan ho má na mušce, ale mine a nejvíce mě dorazil na konci knihy rozhovor trouby Šarkana, jak tento, namísto aby zloducha, který chtěl zabít a zneuctít Zuzku, okamžitě odbouchl, opakovaně ho vyzývá ke složení zbraně a vzdaní se...ale bláboly. Prostě celé šité neskutečně horkou jehlou, jedinou hvězdičku dávám tentokráte za zajímavé ilustrace, protože příběh byl úplně o ničem. Howgh

Ivan F
02.06.2026 audiokniha

šarkanove dobrodružstvá (a už vôbec nie poklady) mi nesadli, ani na prvý raz a tobôž nie na nášup, hoci ten bol o niečo málo pre mňa stráviteľnejší. Komu eastern (a aj western) sedí, nuž ten/tá bude spokojný/á, avšak u mňa pachuť zostala. Nie nečakám Steina s Barbaričom a Jarošom, ani najlepšiu sériu s Báthorym v hlavnej dejovej linke, preto neporovnávam s Adamom a Zuzkou, no posledná menovaná dvojica mi je mierne nesympatická. Pritom kniha má všetkého vrchovato a vtom je pre mňa jej menšia stráviteľnosť - je to guláš, v ktorom je aj hovädzie, aj bravčové, aj zemiaky, aj fazuľa - a dohromady to nie je nič moc. Takže tak.

kolacky
24.05.2026

(SPOILER) Parádní čtení. Eastern jak vyšitý. Je pravda, že Adam Šarkan byl místy mimo :-), ale Števo byl taky skvělý. Samozřejmě Zuzka a pan Dobšinský. Nečekaná zápletka s Atilou a jeho mečem a ten drak nakonec... Jenom Turek to měl rozdýchat, škoda, byl to sympaťák.

Jak píše Nyctophile, Mexikána by stoprocentně hrál Danny Trejo. Úplně jsem ho při čtení viděla!
A tedy bych taky ocenila překlad že španělštiny...

EmptySignifier
14.05.2026

Opět skvělý pastiš indianajonesovské archeologické dobrodružnosti a mayovek. Plus trochu Báthoryho a samozřejmě říznuté gemerským folklorem. Tam, kde Zakletý klášter ještě malinko škobrtal a vrzal, tady to jede od začátku do konce na plný plyn, promazané tím nejlepším spisovatelským řemeslem. (Navíc je to první kniha, kterou jsem od Ďura četl slovensky - a odteď už nikdy jinak! Bylo to boží, ačkoliv české překlady jsou samozřejmě super.)

Boby17
07.05.2026

Po prvním dílu jsem si už přivykl nadřirozenu vmíchanému do téměř reálného děje a tentokrát se mi i více líbilo. Současně příběh byl plný akce a Adam Šarkan prokázal své schopnosti s winchestrovkou (klik-klak). Prostě rychlá pohodovka, těším se na pokračování.

Torgal
20.04.2026

Pátram, pátram v pamäti, ale knihu, čo by mi sadla takto málo som od Ďura ešte nečítal. Subjektívne ma tu vyrušovalo takmer všetko okrem vysokej úrovne slohu a sprievodných ilustrácii. Kombinácia reálií historického Gemera s postavami ako z rodokapsového Divokého západu a béčkovým fantasy príbehom vytvorila (zdôrazňujem, pre mňa) ťažko stráviteľný guláš, ku ktorému som si nedokázal nájsť cestu. Tento problém som mal už v prvej časti série, no tú som bral ako predkrm pred hlavným chodom - predstaviť postavy a v závere zaháčkovať na pokračovania, kde sa ríša rozprávok poriadne pretne so skutočným svetom.

Lenže táto kniha nič také neponúkne. Načrtnuté motívy z minula sa vôbec neriešia, namiesto toho v úvode sledujeme ako sa nejaký Sikul s mexickým hrdlorezom snažia vypátrať Attilov hrob, čo v závere vygraduje do takej fantasy (nie, toto nie sú rozprávkové motívy), že som Červenáka podozrieval z toho že zabudol nato, že nepíše ďalšieho Černokňažníka. Hlavným hrdinom by síce mal byť Šarkan, no ten v knihe nemá žiadnu vlastnú agendu a len je vláčený udalosťami, pričom z deja na dobrých sto strán úplne vypadne a zjaví sa až na konci ako stelesnená deus ex machina. Jednorozmerného arcilotra Harabu je až škoda spomínať - je to proste násilné oplzlé hovädo - no z vôle autora je až nepochopiteľne schopný.

Táto kniha tak na mňa pôsobí ako Červenákova terapia písaním. Potreboval zo systému dostať nutkanie vyplodiť šťavnatú fantasy rubanicu a tiež echt kovbojku so všetkým čo k tomu patrí a výsledkom je tento brak. Že sa to celé odohráva na realisticky vykreslenom Slovensku 19. storočia ten bizár len podčiarkuje. Toto veru nie je nič pre mňa a vidiac doslova nulový posun v postavách a načrtnutej zápletke zo záveru Zakliateho kláštora, mám pramalú motiváciu siahnuť po prípadnej ďalšej časti tejto série. Ďalší generický “bad guy of the week” príbeh nepotrebujem. 5/10

nero 13
17.04.2026

(SPOILER) Myslím že se panu Juraji Červenákovi povedlo založit nový podžánr fantasy a to Eastern fantasy. Kdo by řekl že jde smíchat pistolníky z Divokého západu, Slovenské národní obrození, obsah lidových pohádek a vše vrazit do slovenského regionu Gemer devatenáctého století, a že to bude fungovat.
Navíc se zúčastníme pátrání po hrobu legendárního Hunského vůdce Attily biče božího, který je spolu s hrobem Temüdžina neboli Čingischána asi nejhledanější na světě. A co jsem se ještě dozvěděl? Na přiklad jak se dělá nadívaný Adam Šarkan po uhlířsku, je k tomu potřeba fakt velký milíř, také jak tehdejší bosorky připravovali takzvané pagáče lásky, poněkud nechutná záležitost, a také že legendární opeřený had Quetzalcóatl se nemusí vyskytovat jenom v Mexiku, no a protože si Šarkanova milá Zuzanka pořád nevzpomněla na svoje dětství, tak se můžeme těšit na další díl.

Ramiel
13.04.2026

Červenák se dal na rodokapsové fantasy. Nebylo to špatné, ale očekávaní jsem měl mnohem větší.

astroweb
12.04.2026

Líbilo se mi to hodně, dokonce i přes to, že jsem až nakonec pochopil, že je to fantasy, kterou zase tak moc nemusím, ale autorův styl, jazyk mi hodně vyhovuje a baví.

Eliska07
21.03.2026

kniha u které si můžete vydechnout od všedních starostí. Červenáka protě zbožnuji

Nyctophile
20.03.2026

Dá sa súhlasiť s tými, ktorí zaraďujú tento román do kategórie rodokaps. Lenže od tých zošitových vydaní, ktorých by ste v stánkoch PNS našli tony, ho odlišuje neskutočný talent autora. Použitý jazyk je doslova radosť čítať a ak sa vďaka bilbordom pod Strečnom z knihy stane masovo obľúbená záležitosť, možno širšia verejnosť začne nadávať výrazom basordyka-motyka. Nad niektorými motívmi ostáva rozum stáť, ale klobúk dole, že vlastne v rámci celku vôbec nepôsobia rušivo. Každému je asi jasné, že narážam na mexického gaunera, ktorého vo filmovej verzii jednoznačne stvárni Danny Trejo. Aj vďaka tejto knižnej sérii začínam Gemer považovať za turisticky najatraktívnejšiu oblasť Slovenska. A celkovo sa dá len skonštatovať, že je to napriek svojej brakovej prapodstate úplne majstrovské dielo.

Krabat13
08.12.2025

Autor má v malíku historické rešerše. Pokud vás zajímá dobový turismus, zbraně nebo uhlířství, nesáhnete vedle.

S příběhem je to tentokrát slabší. Hádám, že je záměr přiblížit se estetice rodokapsů, kde nejde ani tak o prokreslené postavy a děj, ale o bizarní záporáky týdne, aby hrdinové měli s kým změřit síly. Tady to hraničí s vyprávěním vtipu "...do jeskyně přijdou turecký učenec, aztécko-mexický pojídač srdcí, sedmihradský potomek dávných hunských chánů..." a to prosím nejsme ani v polovině výčtu vedlejších postav.

Červenák neztratil vyprávěčský um, takže to celé příjemně ubíhá. Škoda některých klišé (v poslední vteřině záchrana ženské postavy před násilníkem, který se jí chce pomstít a najde ji shodou náhod) a zejména toho, že naše trojice hlavních postav tentokrát má minimum vlastní agendy a většinu knihy jsou buď mimo (Adam) nebo ve vleku událostí (Dobšinský, Zuzka).

Díky brakovému kouzlu a pomalu dávkované dějové lince se Zuzčinou minulostí ale neodolám a po dalším dílu série stejně sáhnu.

Maud22
30.11.2025

Pan farář Dobšinský sbírá a zapisuje lidové pověsti, báchorky i pohádky. Pomáhá mu s tím jeho schovanka Zuzka a doprovází je Adam Šarkan, kterého v okolí přezdívají Amerikán pro jeho zkušenosti z Divokého západu, kde hájil právo, i kvůli kovbojskému vzhledu.

V tomto dobrodružství narazíme na exotiku v podobě nebezpečného Mexičana, v jehož žilách koluje aztécká krev. Pár Turků se tu rovněž objeví, ale jsme v době, kdy tudecké nebezpečí už pominulo.

Takže co tu vlastně máme namícháno? Vyšetřování dvojnásobné vraždy, honbu za pokladem, lsti a úskoky, trochu romantiky. A dostane se i na pohádkové bytosti, které jako by načuhovaly z jiného světa. Baví mě to. PS: Slovensky truhla je česky rakev.

Galadwen
25.11.2025

Další dobrodružná kovbojka ze Slovenska 2. poloviny 19. století. Schéma příběhu mi připadalo trošičku podobné jako u prvního dílu a překvapivě víc prostoru než Šarkan uchvátili Zuzana a Dobšinský (nijak mi to nevadilo, Zuzanu mám docela ráda, asi víc než Adama). Čte se to moc pěkně, ale je to v podstatě "rodokaps", braková literatura, byť v té nejlepší podobě.

špulo
11.11.2025

Dobšinský po červenákovsky alebo Ako sa Ďuro k začiatkom vrátil. Tým myslím svojho písania. Keď z neho padala poctivá braková hrdinská fantasy. Nie, nekoná sa Conan a spol. Konajú sa staré dobré slovenské rozprávky od Pavla Dobšinského, čiže nič na dobrú noc. Všetko pekne zaodiete v kabáte dobrodružstva, so šatkou histórie, priehrštím legiend, v kovbojskom klobúku a s bičom istého pána Jonesa v ruke. Ďuri je už dávno autorsky nad vecou, remeselne vypísaný, ovláda všakovaké finty, finty, fintičky... Takže nuda nehrozí. Ale, tá braková podstata tam je - zámerná skratkovitosť, plochosť charakterov, prepálené popisy deja a správania postáv... Šak ale, iné nám tu ani netreba.
Čo ma však nemilo prekvapilo, boli ilustrácie. Niektoré na mňa pôsobili nedokončene. A ak dokončené boli, tak odfláknuto. V štýle: Daj to sem, dobré to je, nikto si nič nevšimne. No... Všimol. Znova som si prelistoval prvý diel. Tam som nič také nenašiel. Za mňa dosť sklamanie, pán Ivan. Darmo, diabol sa skrýva v detajloch ;)).

Gracian1964
07.11.2025

Opäť sa žiadne sklamanie nekonalo, čo by ma aj prekvapilo, keďže ide o Červenáka. Dobrý a pútavý príbeh. Trošku vyčítam, že vety v španielčine neboli pod čiarou preložené. Akosi sa mi nechcelo zadávať si ich do prekladača, takže doteraz netuším, o čom točili. Inak hodnotím vysoko.

Marek82
05.11.2025

Kniha si stále drží latku vysoko, ale občas sa mi zdalo, že autor si trochu ulietava. Vyžíva sa v peknom jazyku, geografických a historických súvislostiach...dostal som chuť sa ísť pozrieť na Plešiveckú planinu. Len samotný príbeh je už mixom rozprávky a dobrodružstva, navyše Šarkan má relatívne málo priestoru. Počúval som s 13 ročným synom, lebo som skrátka vedel, že to je bezpečné, že dobro vyhrá nad zlom a hlavné postavy budú vždy zachránené pred vážnejším zranením. Za mňa to trocha skĺzlo do pekného remesla, ale chýbajú mi zapamätateľné wow momenty. Každá autorova séria je iná, treba si len správne nastaviť očakávania.

Peter73
24.10.2025

Červenák je môj obľúbený spisovateľ a čítal som od neho viac ako desiatku vynikajúcich kníh. Séria Šarkanove poklady ma zatiaľ nejako nechytila. Prečo ??? Príbehy sú z obdobia, kedy už nastupuje industrializácia spoločnosti a tým táto doba trochu stráca tajomno a mystično. Ide o hľadanie pokladov, čo je téma veľmi obľúbená a do tejto témy mi nepasuje reálna postava Pavola Dobšinského, ktorá síce dodáva autentičnosť, ale tam kde sú javy za hranicou skutočna, je to na škodu. Ani hlavná postava Adama Šarkana sa mi nedostala do hlavy. V tomto príbehu sa javí tak, ako keby ani nebola ústrednou postavou. Viac sa mi páčili poviedky o Štrkáčovi Callahanovi, s touto postavou by mi tieto príbehy viac sedeli. Adam Šarkan má veľa spoločného so Štrkáčom Callahanom, trochu mu to ale kazia jeho spoločníci. Príbeh nie je zlý, ale podľa mňa zasadený do zlého obdobia a aktéri by mohli byť iní. Za najlepšiu časť príbehu považujem vyvrcholenie deja v závere príbehu, ako sa všetky postavy prepoja a konfrontujú.

Corso
21.10.2025

Konštatujem, že znova sa JČ podarilo namiešať mix mystiky, westernu, fantastiky, dobových detailov, povier, akcie, miernej romantiky. A trošku Indy Jonesovského honu za pokladmi a relikviami. Že sa to odohráva len tuto neďaleko za humnami, je bonus navyše.
Aby som aj trošku kritizoval, prišlo mi že samotný Adam Šarkan, inak skvelá postava, je mierne upozadený a dostal menej priestoru na akciu. A ešte, ale to fakt len moje zdanie, postavy občas až moderne premýšľajú.
Hehéé, a mám knižku s autogramom :)

MimaSvk
09.10.2025

Tak toto bola úžasná dobrodružná jazda!!!
Zdá sa mi neuveriteľné, čo všetko dokáže Juraj Červenák spojiť v jednej knihe a pritom to spolu tvorí dokonalý súlad, ktorý ma nesmierne bavil.
No veď uznajte:
- dobrodružstvo s westernovým nádychom,
- ľudová slovesnosť - rozprávky, povery a povesti
- historické fakty,
- bohatá fantázia,
- skvelý humor,
- nádherná ľúbozvučná slovenčina 19. storočia (mám pocit, že kniha sa preto stala nepreložiteľnou, pretože by sa tým vytratilo čaro jazyka),
- krásne opisy prírody,
- dokonca aj romantika.
Zabudla som ešte na niečo?
Za mňa je to na 10 hviezdičiek .

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi