Zlatá kniha komiksů – Václav Šorel

Zlatá kniha komiksů – Václav Šorel https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96149/bmid_velka-kniha-komiksu-abc-zlata-kniha-Qnx-96149.jpg 5 69 23

Kompletní vydání všech komiksů, na kterých Václav Šorel pracoval jako scenárista. U každého komiksu se čtenář nově dočte, jaké byly okolnosti a důvody jeho vzniku, a nechybí ani medailonky autorů – Václava Šorela, Františka Kobíka a Jiřího Petráčka. Obsahuje komiksy: Vzpoura mozků Galaxia Tvrz Operace Jericho Zkáza planety Země Biggles Operace Slunce... celý text

Přidat komentář

Kabuky
15.12.2023 5 z 5

Perfektní kniha.

Georgee
11.12.2023 3 z 5

Komiksy který jsem četl jako malej. Pěkný si to připomenout.


ludek.n
06.11.2023 4 z 5

Kultovní komiksová klasika Vzpoura mozků otevírá výběrovou Zlatou knihu komksů Václava Šorela, na které se jako spoluatoři podíleli výtvarníci František Kobík a Jiří Petráček. Jako dítko školou povinné jsem Vzpouru mozků doslova hltal a dočkat se dalšího pokračování bylo pernou zkouškou mé mladé trpělivosti. Je úžasné, že tento příběh pro mě neztratil nic ze své vzrušující atmosféry ani po těch mnoha letech, které od té doby uplynuly. Galaxii se už totéž nepovedlo a boj proti gigantickému hmyzu na planetě za červí dírou mě už ani zdaleka tolik nevtáhl a neohromil. Mnohem lépe by v tomto porovnávání dopadla Operace Jericho z roku 1988 nebo první spolupráce s Jiřím Petráčkem na seriálu Biggles. Z mého pohledu nejůře dopadla podivná směsice gangsterky a space-opery s názvem Operace Slunce, u které jsem se nudil od prvního do posledního panelu. Zlatá kniha komiksů Václava Šorela má pro mě dvě roviny, jednak nostalgickou (komiksy, které jsem četl jako dítě a dodnes si je pamatuji) a pak s nástupem pana Petráčka tu novou, modernější, prefabrikovanou. Pokud bych si měl vybrat, vsadil bych na staré vzpomínky.

Vidlička
25.05.2023 5 z 5

Já jsem absolutně beze slov (a to už je u Vidličky co říct...)!! Parádní pecka, pánové!!!

KAREL6725
23.11.2022 5 z 5

Velká spokojenost , komiksy mého dětství . Ne vždy se mi podařilo sehnat nové číslo ABC ,tak ted konečně přečteno komplet.

jan.para
10.09.2022 5 z 5

Komiksy na, kterých jsem vyrůstal. Galaxie, Tvrz, nebo Biggles jsou v mám srdci.

bazyk21
21.08.2022 5 z 5

Klasika, která pohladí. Dětství strávené u ábíčka.

PastorMal13
16.05.2022 4 z 5

Netuším, jak moc je mé hodnocení ovlivněno nostalgií, ale nejvíce se mi rozhodně líbila Vzpoura mozků, Galaxia a Tvrz. Tyto komiksy jsem četl již v dětství. Zbytek ne. Z „nových“ je nejlepší Biggles, kresba Bigglese je prostě nádherná. Operace Jericho a Operace Slunce mají průměrný příběh. Absolutně mi nesedl komiks Zkáza planety Země, kde jsem našel několik nesrovnalostí.

Budulman
07.03.2022 5 z 5

Moje dětství s časopisem ABC, na které nikdy nezapomenu a které mě nejspíš celou dobu formovalo.
Vzpoura mozků a Galaxia byly tenkrát počiny, něco úžasného a naprosto vyčuhujícího na poli českého komiksu.
Dokonce jsem doma vyhrabal původní ABC speciál 86, sice už v ne nejlepším stavu, ale zato obsahující kromě Vzpoury mozků ještě komiks Golem, který byl a je BOŽÍ!!! Ten je v jiném sborníku "Golem a další komiksy".
Tvrz, ze které mě mrazilo, protože tohle téma nečekaného přesunu v čase mi vždy nahánělo husí kůži... takový to co by kdyby...
Ostatní čtu poprvé až teď, ty mě tenkrát minuly, ale stále mají všechny vysokou úroveň.

PanPredseda
10.02.2022 5 z 5

I když z objektivních důvodů chybí Vrabec - příběh skauta, který vyšel později jako samostatná kniha, jedná se o naprosto vynikající sbírku komiksů pana Šorela.
Jako nejlepší hodnotím Vzpouru mozků (to je moje srdcovka), Tvrz, Bigglese a Operaci Jericho. Za zmínku stojí i konec komiksu Operace Slunce, který svádí k fantazírování, jak příběh pokračoval.

špulo
23.01.2022 5 z 5

Veľké knihy komiksov ma v dobe vydania úspešne minuli - boli iné záujmy, no Zlaté som si už nenechal ujsť. Všetky tri sú buď úžasnou spomienkou na detstvo s ábecéčkom alebo ukážkou toho, ako sa kedysi v Česku parádne komiksovalo. Na Slovensku to bolo v tej dobe slabšie, aj keď snaha bola preveliká. Ja som väčšinu týchto príbehov čítal v originále, v časopise. Preto ich nedokážem dnes hodnotiť objektívne. Pohľad dospeláka by to iba celé skazil. Natrvalo budem do týchto kníh nazerať detskými očami. A to pekne zo široka, dokorán, s ústami mierne pokleslými údivom ;))

Ivan Kučera
13.04.2021 4 z 5

Ozrutný komiksový súbor. Veľké rozmery (210 x 300 mm) a adekvátny počet strán (viac ako 250). K tomu vynikajúce textové bonusy, ktorých síce pokojne mohlo byť ešte viac, ale aj takto je to veľmi fajn. Zoznamujú nás so zákulisím toho-ktorého komiksu, kedy vznikol, za akých okolností, s kým atď., prípadne sa jedná o medailóniky autorov. No a samozrejme sú tu samotné komiksy, kde si azda každý nájde to svoje. Mojím favoritom (už od detstva, keď vychádzala na pokračovanie v ABC) je legendárna klasika Galaxia. Keď som bol malý, dostala sa ku mne iba prvá polovica príbehu. Treba dodať, že tá lepšia. Dvojica astronautov sa ničnetušiac „zrazu“ prebudí vo vesmírnej lodi tak gigantickej, že aj rýchlovlaku, ktorý v lodi kedysi (keď ešte bola funkčná) jazdil, trvalo dostať sa z jedného konca na druhý dlhé minúty. Ocitnú sa vo víre udalostí, ktoré majú miestami až hororový nádych (mrazivo vyľudnené prostredie proste robí svoje). Bohužiaľ, akonáhle sa dej presunie inam (nechcem spoilerovať), už to skrátka nie je tak úplne ono a začne to klesať do istej formy miernej béčkovosti. Vzpoura mozků, Galaxia a Tvrz súhrnne vyšli už v roku 2001 vo Velké knihe komiksů #1.

tomas7320
04.05.2020 5 z 5

Velká nostalgie, ale bezva počtení :) Je fajn, že takové věci ještě někdo vydá :)

ČKVS
06.01.2019 5 z 5

Super česká komiksová klasika

malyslon
06.01.2019 4 z 5

některé komiksy mne až tak nezaujaly, ale Vzpoura mozků je myslím velice nadčasová a aktuální :-)

Inozuka
10.09.2018 4 z 5

Vzpoura mozků, Galaxie, Tvrz, Operace Jericho naprosto skvělé, návrat zpět do dětských let, kdy jsem hltal tyhle příběhy v ábíčku. Spojení Šorelova scénáře s perfektní Kobíkovou kresbou vytváří komiks na světové úrovni. Zbývající příběhy - Zkáza planety Země, Operace Slunce a Biggles - rovněž dobré, ale Petráčkova kresba je ve srovnání s Kobíkovou prostě slabší. Na konci knihy je k vidění pár stránek Operace Slunce, kterou začal Kobík kreslit, leč nedokončil a dle mého názoru je to úplně jiná liga - detailnější a dynamičtější kresba, která by dala scénáři úplně jiné grády.

Privilegius
07.01.2018 4 z 5

Pohodové retro čtení. Vrátil jsem se o hodně roků zpět, kdy jsem to louskal v Ábíčku.

Bilky
09.12.2015 5 z 5

Klasika českého komixu a zároveň nádherný darček pre chalanské duše vo veku od 9 po 99 rokov! :)
K dokonalej pocte majstra Šorela a veľmi pekne spracovanej knihy mi chýbal snáď len väčší priestor pre zákulisie vzniku tohoktorého seriálu, rozumej komixu. Aj keď dielo obsahuje stručnú históriu spolupráce týchto nestorov českého kresleného sci-fi aj ich stručné predstavenie - tak moju zvedavosť to neukojilo ;) a nostalgia odpustí kostrbaté polopatistické dialógy či naivnučký dej - PRÍBEH je základ! A z týchto by mal radosť aj Karel Čapek...

Je jasné, že dnešným deckám v dobe CGI animácií tieto retro prežitky asi už nebudú voňať ako nám - ale čo keď..? ;) keď mňa tieto kresby doviedli k scifi a fantastike a nikdy som nepotreboval tie od Marvelu: a tak všetci takto budú odteraz robiť! Lebo bohuotcuprisahám dám všetky tie americké braky podpáliť...hups, pardón, trochu som sa nechal uniesť do inej doby ;)

Odporúčam: malým školákom aj veľkým záškolákom, všetkým s fantáziou pre spomienku aj tým bez fantázie ako darček pre tých druhých ;) 97%

steppen-wolf
14.10.2015 5 z 5

Jsem třicátník, co v dětství četl ABC (80. a 90. léta). Hodnocení této kníhy je čirá vzpomínka na dětství. Nemohu jinak....

Rawen616
22.05.2015 4 z 5

Dobrodružné, zábavné a krásně naivní s výtečnou retro kresbou. Skvělá záležitost jak pro pamětníky tak i pro zájemce o historii komiksu u nás.

Štítky knihy

komiksy české sci-fi

Autorovy další knížky

Václav Šorel
česká, 1937 - 2020
2001  95%Velká kniha komiksů #1
2002  90%Velká kniha komiksů #3
2011  91%Zlatá kniha komiksů – Václav Šorel
2014  79%Vzpoura mozků
2014  81%Galaxia

Kniha Zlatá kniha komiksů – Václav Šorel je v

Právě čtených2x
Přečtených81x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených5x
Knihotéce67x
Chystám se číst7x
Chci si koupit8x
dalších seznamech2x