Pozlacená
Zlatá klec série
1. díl >
Zlatá klec je pořád jenom vězení. Erotická fantasy ze světa víl. Vše ze zlata. Zlaté podlahy, zlaté zdi, zlatý nábytek, zlaté oblečení. Ve Výšezvonu, hradu postaveném vysoko v zasněžených horách Šestého království, je ze zlata vše. I já. Auren. Král Midas mě zachránil. Odvedl mě z chatrče do svého hradu a slíbil, že mě bude navěky milovat. Jsem jeho drahocenná. Jeho favoritka. Žena, kterou svou mocí proměnil ve zlato, aby všem dokázal, že mu patřím. Aby dokázal svou sílu. Nabídl mi ochranu a já mu věnovala své srdce. Drží mě ve zlaté kleci, aby mě ochránil před monstry a nepřáteli… Nebo to aspoň tvrdí. Jenže vše, čemu jsem o Midasovi a jeho lásce věřila, byla lež. Když v království vypukne válka, král Midas uzavře dohodu, jejímž předmětem jsem já. A teď putuju mezi královstvími vstříc budoucnosti, které nerozumím… Svět zná jeho příběh. Je na čase, abyste si vyslechli ten můj.... celý text
Originální název: Gild, 2023
Komentáře knihy Pozlacená
Tak jsem se na tuhle sérii těšila, ale zatím jsem zklamaná. Hrdinka si moc mých sympatií nezískala a přijde mi to, že autorka hlavně útočí na nejnižší pudy. Musím se vyloženě nutit pokračovat ve čtení další knihy série, ale když už jsem si to koupila, tak si to přečtu.
První díl příšerná nuda četla jsem snad dva měsíce a raději sahala po něčem záživnějším.
Záživný byl jedině konec, proto jedna hvězda.
Hlavní hrdinka typická psaná ženská postava, co je chudinka a občas jsem si během knihy říkala, zda nemá i zlatý mozek.
Ostatní postavy nezáživné.
Po přečtení celé série vnímám první díl jako takové intro. Ve své podstatě se tam toho příliš moc neděje a je to víceméně vhled do myšlenek hlavní postavy. Její obhajování činů Midase je přehnané a pořád jsem si musela připomínat, že ji našel ve velmi náročném období a v citlivém věku.
Suma sumárum, nesuďte sérii podle prvního dílu. Rozhodně to stojí za přečtení!
Jsem překvapená. Viděla jsem, že už vyšla celá série, ale první díl má opravdu výrazně horší hodnocení. Bála jsem se, že to bude nějaká hloupoučká naivní slátanina, ale jediný problém vidím v pomalém tempu střední části knihy.
Auren žije ve zlaté kleci zlatého paláce jen pro svého krále Midase. Krále, který svým dotekem mění věci ve zlato, a který má vše a chce stále víc. Na svou zlatou favoritku naláká i krále sousední říše. Výměnou za armádu a napadení vedlejšího království, nabídne právě Auren. Ta je v šoku. V králi viděla vždy svého ochránce a teď mu nevěří. Nechápe, že pro něj znamená tak málo. Ale král chce evidentně více moci a více království za jakoukoli cenu. Auren však také hodně skrývá a teprve uvidíme, jaká tajemství utvářejí její osobnost, kterou se snaží potlačit, a před světem vystupovat pouze jako králova zlatá dívka.
(SPOILER)
Kniha tak trochu doplácí na fakt, že se podle všeho jedná o (řekla bych místy až rozvláčný) rozjezd celé série. Čtenář se zvolna a trochu nahodile seznamuje s postavami, událostmi i prostředím a to především náhledem do myšlenek hlavní hrdinky příběhu. Střípky informací tak do mozaiky přibývají až únavně pomalu. Povahy, osudy, motivy a činy se budou odhalovat i v dalších dílech, ale občas tenhle způsob zkrátka nesvědčí tomu prvnímu.
Většina kapitol je prodchnutá napětím - vlastně jsem neustále trnula, kdo kdy komu ublíží. Sail mě hodně vzal. Tuším, kdo je Rip (líbí se mi ten význam :))
Postavy jsou načrtnuté zlehka, ale ne fádně. Obzvlášť Midas je chodící rozpor.
Auren je chudinka. Její šťastné dětství skončilo v pěti letech, pak následovaly roky hrůz (naznačených, ale stačilo mi). Midas ji zachránil - neodiskutovatelně. Docela chápu, že za jistých okolností může člověku klec připadat jako bezpečné útočiště (i když mi nejde na rozum, proč zrovna klec). Přesto ale, někde v hloubi podvědomí, se Auren proti svému vězení začíná bouřit.
Ta záležitost s Fulkem byla dost nechutná a zajímalo by mě, jak daleko by to Midas nechal zajít, kdyby ten posel nepřišel.
Za mě dobrý.
(SPOILER) No, dost těžko se mi tato kniha četla chvílemi. Midas je manipulativní h*jzl, Auren nevím jak podat... Není nesympatická a vzhledem k mojí profesi celkem rozumím syndromu týrané ženy a stockholmskému syndromu, ale její neustálé doufání a omlouvání jeho nechutných praktik je šílené .... Neholduji v knihách ani filmech znásilnění a celkově ne zcela dobrovolným intimnostem a orgie krále Midase mě taky moc neuchvacují. Mám koupené 4 díly, takže minimálně ty přečtu už kvůli vynaloženým financím, s dalšími uvidím, ale zatím to nevypadá, že tato série bude mojí oblíbenou.... Třeba se pletu a ostatní díly mě chytí víc.
K přečtení jsem se dlouho odhodlávala, zvlášť když recenze byly rozporuplné.
Auren je opravdu nevšední hrdinka, která na všem hledá jen to pozitivní. Osobně si myslím, že trpí Stockholmským syndromem, jinak by určitě nepřehlížela Midasovy manipulace. Čím víc jsem četla, tím vyvstávaly další otázky, na které nebylo odpovězeno, snad se dočkám v pokračování....
Splynu s davem a poznamenám, že začátek pomalejší, ale jak se to na konci rozjelo, tak jsem věděla že budu chtít pokračovat dál. Nejsem otrávená hlavní postavou, to je v tomhle žánru důležité.
První díl drsnější hexalogie ze světa fae. Je to přesně ta série, u které vám kamarádky řeknou "čti a vydrž, první díl je sice nic moc, ale pak se to pěkně rozjede". Zvědavost mi nedala a já tedy četla. Hrdinka je vážně velmi dobře vykreslena, přesně takto by se podle mne chovala a uvažovala dobrovolně vězněná naivní dívka. Rozhodně má kniha potenciál pro růst jejího charakteru. Jinak ale pro mne bylo krapet utrpení číst ve strachu, kde koho znásilní a jestli tam ty ženy někdo zachrání nebo ne. No, je to hrozný a děsivý svět a chápu, že na každý na to má žaludek. Nepovažuji knížku za odpočinkové čtení, nicméně fascinoval mne ten nápad s oživením pověsti o králi Midasovi, jehož dotyk vše proměňuje ve zlato. Autorka to pojala po svém a jinak.
Ale jo, četlo se to dobře. Celkem pomalu. Až ke konci se to rozjelo a jsem ráda, že hned mohu navázat dalším dílem. Magie, politika, vztahy. Zajímavá pro mne je hlavní hrdinka s rysy týrané ženy v násilnickém vzatu. Bojí se, že by sama žít nemohla, bojí se jen pomyslet na svobodu a je celkem naivní. Proto "partnera neustále omlouvá a věří v jeho lásku". Předpokládám, že v dalších dílech se bude po této stránce vyvíjet a těším se na to. V žánru romantasy jsem tento charakterový rys u žádné hrdinky ještě nenašla a je dost osvěžující vědět, že není dokonalá. Možná dokonce zdánlivě slabá.
Knížka má sice pomalejší děj, ale jelikož se jedná o první díl ze série, tak je to pochopitelné. Četla se hezky a díky konci se hned vrhám na druhý díl.
Překvapivě hodně čtivá kniha. Čekala jsem mnohem naivnější příběh. Už při prvních větách mi bylo ale jasné, že se autorka rozhodně s ničím párat nebude. Nečekala jsem ale, že mě několikrát až tak moc překvapí. Líbí se mi, jak se příběh postupně rozvíjí a otevírá.
Auren jsem si zamilovala, a to i přes nejasnou minulost a nejedno tajemství. Líbí se mi, jak se snaží najít v každé situaci něco pozitivního. A že to není jedna z těch postav co je celý příběh stejná. Už teď je jasný že se máme na co těšit. A já se nemůžu dočkat.
Pozlacená od Raven Kennedy je knihou, která přitahuje pozornost zejména díky svému temnému fantasy světu, ale bohužel, i když má ambice stát se napínavým příběhem s hlubšími emocemi, nakonec spíše zůstává plochou a někdy až frustrující zkušeností.
Příběh se odehrává v napínavém, ale ne vždy zcela uvěřitelném světě, kde se mísí magie, mocenské hry a složité mezilidské vztahy. Hlavní postava, která je v centru dění, má slibný potenciál – zpočátku se zdá, že její příběh bude o překonávání těžkostí, ztrátách a hledání vlastní síly. Bohužel, místo toho se příběh často soustředí na nevyvážený romantický aspekt, který nepřináší žádný skutečný vývoj postavy.
Děj je poměrně předvídatelný a často se ztrácí v sérii klišé, která působí spíše jako vata mezi několika silnými momenty. Autorka se sice snaží vybudovat napětí a ukázat vztah mezi hlavní postavou a jejími protějšky, ale místo realistické chemie mezi nimi vznikají spíše povrchní interakce, které se snaží vyvolat emoce, ale ne vždy to vychází.
I když knihy tohoto typu mají tendenci kromě temného světa a postav nabízet i nějaké erotické nebo intenzivní scény, v Pozlacené jsou tyto momenty často přehnané a místo vzrušení čtenáře spíše vytrhávají z celkového tónu příběhu. Ačkoliv není špatné zaměřit se na romantické a sexuální aspekty, v tomto případě to bohužel působí, jako by se autorka zaměřila na vyplnění prostoru, než aby se snažila vyprávět silný příběh.
Co mě osobně zklamalo, je styl psaní. Kniha není špatně napsaná, ale má tendenci být příliš jednoduchá a v některých okamžicích příliš monotónní. Některé pasáže by si zasloužily hlubší prozkoumání, které by dalo příběhu více pohlcující atmosféru.
Tato kniha pro mě byla velice příjemným překvapením, jelikož jsem byla ze začátku velice skeptická a nedávala příběhu mnoho šancí. O to příjemnější bylo zjištění, že se kniha skvěle čte. Ani jsem nemrkla a byla jsem na konci. Naštěstí jsem měla hned po ruce druhý díl, který rozhodně potřebujete. Na konci prvního dílu se totiž objevuje kapitán Rip, a vy prostě chcete číst dál.
(SPOILER)
Vzhledem k tomu, že jsem knihu četla už před delší dobou, nejsem úplně schopná hodnotit detaily. Pamatuju si celkový dojem z knihy. Četla se velice dobře, nebyla moc dlouhá, takže jsem ji na dovolené zvládla za dva dny.
Na Auren mi vadilo, že je bezmezně oddaná Midasovi a zatím na něm nevidí nic špatného. Midas pro mě splňoval kritéria záporného hrdiny. Vzhledem k tomu, že se jedná o šestidílnou sérii, byl toto spíš pouhý úvod, nic moc se tam neděje až do okamžiku, kdy Auren opouští palác. Věděla jsem ale, že díl od dílu má být série lepší, zatnula jsem zuby a když už vím, jak příběh pokračuje, zpětně tento díl až tak špatně nehodnotím. Sérii doporučuji a radím vydržte pro případ, že první díl až tak nezaujmeme.
Vůbec mi to nesedlo. Dlouhé, táhlé, hlavní postava mi lezla na nervy a děj mě skoro vůbec nezajímal. Čekala jsem temné fantasy, ale přišlo mi to spíš jako zdlouhavé drama bez emocí. Dočetla jsem jen se sebezapřením.
Sakra. To byla nuda. Jako by se vůbec nic nestalo. Doufám, že to všechno budování světa k něčemu povede v další knize. Doufám, že tam bude víc interakcí mezi postavami, protože už mě unavuje její neustálé stěžování si a dlouhé popisy všeho. Konec, kde bylo trochu akce šel.
(SPOILER) Kniha mne docela překvapila . Je to něco jiného je to něco nápaditější ho a hlavní hrdinka není jen neohrožená Xena která vše zvládne . Přemýšlí , truchlí . Je si vědoma toho že se raději schovala před světem a na svých chybách se snaží pracovat postupně . Mně se to moc líbilo hned jsem čapla druhý díl .
(SPOILER)
Z knihy jsem měla trochu obavy díky hodnocení. Není to wow kniha, ale pobavila.
Hlavní hrdinka je sice naivní a jednoduchá, ale já se tomu ani nedivím. Její dětství bylo nijaké a přilnula k prvnímu člověku, který se k ní choval hezky. Je jasné, že Midas to nedělal z dobroty srdce. A Auren mu byla za zlatou klec ještě vděčná. Jo, nemusíme chodit do fantasy příběhů - takových máme v reálném životě mraky (např. hodně žen alkoholiků, násilníků své partnery brání).
Auren kromě klece a výsadního postavení v královském harému je také velmi osamělá. Také jí chybí kontakt s ostatními lidmi, nemá přátele. Cestou za Midasem se spřátelí se strážným a snaží se pomoci ostatním členkám harému (klisnám - to je opravdu šílený pojem) když je potkají nesnáze.
Příjemné, nenáročné počtení. I po prvním díle si myslím, že série má dobře nakročeno.

90 %
76 %
Pozlacená
Začátek knihy byl docela zajímavý, na druhou stranu se toho čtenář moc nedozvěděl ani o království, ani o postavách. Druhá půlka knihy už se docela táhla, zachránil to až úplný závěr. Ale vzhledem k hodnocením jsem zvědavá na další díly, snad budou lepší.