Disney: Zlatá klasika Don Rosa

Disney: Zlatá klasika Don Rosa https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347082/mid_disney-zlata-klasika-Sk3-347082.jpg 4 59 14

Zlatá klasika série

1. díl >

Komiksová série Zlatá klasika představuje výběr nejlepších příběhů z Kačerova od nejslavnějších disneyovských autorů, s jejichž přispěním vznikl unikátní svět, který dodnes dokáže bavit komiksové fanoušky po celém světě. Don Rosa je jedním z nejznámějších vypravěčů a kreslířů disneyovských komiksů. Proslavil ho příběh Syn slunce a mnohá jeho díla byla oceněna. První svazek Zlaté klasiky je věnován právě jemu.... celý text

Literatura světová Komiksy Pro děti a mládež
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Hall of Fame: Don Rosa , 2007


více info...

Přidat komentář

Delphín
12.09.2022 4 z 5

,,Bohatý je ten, koho baví jeho práce a uspět může jen tehdy, má-li věrné přátele."
Byla to nádherná nostalgie do dětských let, kdy jsem nadšeně ujížděl na Velkolepém Spideym a Kačerech. Jasně, české vydání bohužel má pár překladatelských failů ale jsem schopen to přejít. Při čtení Rosovo příběhů jsem se totiž kochal dějem i kresbou, která obsahuje několik skrytých vtípků.

Pert
21.07.2022 5 z 5

Skvělý komiks, určitě stojí za přečtení.


puczmeloun
10.07.2022 4 z 5

Dodnes mám v krabicích poschovávané časopisy Kačer Donald a vzpomínám na některé velmi propracované příběhy. Mé dva nejoblíbenější jsou Rafani dostávající se do trezoru pomocí podrobného plánu od Barkse a synovci nacházející zbytky Kačerova - příběh B.A.D.A.K.A.M.S. - od Rosy. Je to docela malý štůsek časopisů, je u nich vidět, že se se mnou dvakrát stěhovaly, že byly opravdu opakovaně čtené a že původně jsme si je kupovali se spolužáky na čtení v lavici "na základce". Je tak krásné mít dnes v ruce opravdovou knížku a přečíst si něco o samotném pozadí kreslíře, jehož genialitu jsem odhalil už jako osmiletý :) A užít si další příběhy z jeho pera. První a poslední z nich jsou super. Škoda, že je to vlastně ale takto krátké. Rád bych toho přečetl od Rosy víc...
Naopak, co mě při čtení trochu zlobilo, je překlad, který byl opravdu viditelný především u Kornelia Klokota (jak ho z dětství znám já**, zde nepřeložený - podivné, když zbytek přeložený je) a pak u roku 2002, který je fakt mimo.

Ivan Kučera
24.08.2021 4 z 5

Neodolal som a v rámci hľadania strateného detstva som si zakúpil zbierku káčerovských komiksov od ilustrátora a scenáristu Dona Rosu (nájdete tu ale aj pár príbehov, ktoré nenapísal, „iba“ nakreslil). Rosa je pokladaný za nasledovateľa legendárneho disneyovského ilustrátora Carla Barksa (ktorého diela v edícii Zlatá klasika vyšli ako tretie v poradí). Komiksy, ktoré v Zlaté klasice nájdete, pochádzajú z 80. rokov 20. storočia a boli publikované v časopisoch Uncle Scrooge alebo Walt Disney´s Comics & Stories. Kresba ma spoľahlivo, nezadržateľne vrátila do 90. rokov, keď som jednak frčal na disneyovských seriáloch (okrem Káčerova ešte napr. Rýchla rota) a jednak mi rodičia kupovali komiksy, ktoré u nás v tom období vydával Egmont (Duck Tales, Mickey Mouse, Káčer Donald...). Príjemne ma prekvapilo, že Rosa sa špecializuje na dlhšie, dalo by sa povedať (v rámci disneyoviek) epické príbehy. Najviac ma zaujal dva príbehy z tohto súdka: indianajonesovský Syn Slunce a Poslední saně do Dawsonu, ktoré sa odohrávajú na Klondiku počas zlatej horúčky z konca 19. storočia; príbehy vracajúce sa do minulosti a ukazujúce nám, ako strýko Držgroš zbohatol (a najmä to, aký bol, keď ešte peniaze nepovažoval za najdôležitejšiu vec v živote, áno aj taká doba existovala), považujem dlhodobo za najlepšie od Disneyho. Musel som si zvykať na český preklad; hlavou som krútil najmä nad Dlhoprstými, ktorí sú v češtine nudní (prepáčte) Rafani. Najviac ma ale dostali Mladí svišti Hui, Dui, Lui preložení ako Kulík, Dulík, Bubík. Vyzdvihnúť nepochybne musím nielen úžasnú, krásnu, farebnú, hravú a vynaliezavú kresbu plnú rozkošných detailov (nezabudnem na rezignovaný pohľad Huia, Duia a Luia z „poviedky“ Mytologická manažerie). Scenáre sú zábavné a plné vtipných hlášok a dialógov („Proste si nasadíme padáky a padáme.“). Vyzdvihnúť treba tiež peknú obálku s tvrdou väzbou a masívne textové bonusy. Každý z komiksov uvádza Rosovo úvodné slovo, v ktorom nás oboznámi s tým, za akých okolností ten-ktorý príbeh vznikal. A na samom začiatku knihy sa dokonca nachádza 7 strán (!) exkluzívnych fotiek, obrázkov a textu, kde načrieme hlboko do minulosti, do charakteristiky Rosovej tvorby, do jeho životopisu a do zasadeniu jeho tvorby do širšieho komiksov-historického kontextu. Za mňa určite 4*. Zamrazilo ma každopádne z panela, v ktorom sa Donald chystá konzumovať pečené kuracie stehno. Rozporuplný dojem som mal aj z miestami po antimorálnej stránky (strýko Držgroš Donalda po zásluhe neodmení za jeho služby a keď Donald zistí, že mu sused nepomôže, brutálne sa mu pomstí). Trochu nechápem posadnutosti „podpisom“ D.U.C.K., na ktorý je v jednotlivých úvodných slovách kladený azda až priveľký význam (ale zas aspoň je sranda hľadať ich, keďže sú zakaždým šikovne zamaskované v komikse).

FireOfFilth
18.10.2017 4 z 5

Kdo vyrůstal na kresleném seriálu, který dávali brzo ráno, pro něj je tato kniha povinnost. Příběhy jsou bohužel nevyvážené. Nejvíc mě bavila Mytologická menažerie a Loulané štěstí.
Hodnotím 3,5*

lyriq
24.07.2017 4 z 5

Pro fanoušky Ducktales povinnost, Rosa je jeden z nejlepších autorů Kačeřích příběhů. Ale kvůli chybám v překladu to na plný počet není, škoda...

Atlantis
01.07.2017 4 z 5

Tak strašně rád bych dal plný počet. Kačeří příběhy jsou pro mě srdcová záležitost a komentáře k jednotlivým příběhům nádherně dokreslují historii tohoto komiksu, ale české zpracování je prachbídné.
Všichni jsme si vědomi odfláknutého letteringu, ale jako člověk, který na těchto komiksech s kačery vyrostl, jej už moc nevnímám. Já mám na mysli nechutně odbytý překlad a korektury. Po přečtení úvodníku jsem měl sto chutí si jít někam stěžovat. Tolik chyb jsem už dlouho neviděl. Chybějící interpunkce, překlady nedávající smysl (schválně, kdo má být v úvodní části mluvčím? Rosa? Šéfredaktor? Překladatel?), příběh "Poslední sáně do Dawsonu" na jedné (JEDNÉ!!) straně přeložen dvěma různými způsoby, některá jména a místa přeložená, jiná ne a mnoho dalšího.
Do očí bijící je například úvod k jednomu z krátkých komiksů, kde se řeší, jakým způsobem bude přeložena anglická pointa. V tomto úvodníku je vtip přeložen velice vhodně jen proto, aby o dvě (DVĚ!!) strany měl překlad naprosto jiný a nevtipný.
Proboha vás prosím, pokud bude toto hodnocení číst někdo od Egmontu (haha), já vám ty korekce udělám klidně zadarmo, přestaňte takhle prznit naše milované Kačeří příběhy. Chápu, jedete na mentalitě z časopisu, kde si nejspíš říkáte: "Pro mrňata dobrý", ale tady jde o knihu za několik set korun.
Pro všechny ostatní shrnutí. Stydíte se, stejně jako já, kupovat si Kačera Donalda na stánku a zároveň vám chybí tyhle skvělé příběhy? Sáhněte tedy po Zlaté klasice. Ano, pokud jste pamětníci, budete si některé komiksy matně pamatovat, ale o to je to čtení mnohdy větší zábava.

antonin7325
30.06.2017 4 z 5

Za mne výborná volba a návrat do dětských let kniha má pár vroubků jako je špatný font a jeho velikost překlad by taky potřeboval větší péči hlavně u Dona kdy jména názvy mají vždy ještě dvojsmysl nebo na něco odkazovat.

DariDerek
28.06.2017 5 z 5

Naprostý skvost mezi komiksy. Nejen, že si užijete samotné příběhy, ale předmluvy k nim, jenž jsou psány panem Donem Rosou, jsou zajímavé, atraktivní a někdy jsem měla pocit, jako bych chtěla, aby vyprávěl dál a já nechtěla být komiksem "rušena". :-)

martinstefko
27.06.2017 4 z 5

"Zlatá klasika 1: Don Rosa" je skvělá kniha, respektive je to kniha, která obsahuje skvělé příběhy. Přece jen by ale člověk čekal, že to bude ještě o něco lepší. Jak Rosovy příběhy, tak čtenáři si zaslouží knihu v tom nejlepší možném provedení.

Black bro, yo
25.06.2017 5 z 5

Don Rosa byl opravdu Steven Spielberg kačerovských příběhů. Krásné hravé epizody se spoustou nápadů a s žádným zbytečným zdržovaním. Je až neuvěřitelný s jakou lehkostí a s citem pro detail je to vyprávěný. Radost číst, užil jsem si to možná i víc, než kdybych to četl v sedmi letech. Už se těším na Život a Dobu Skrblíka McKváka a další výběry od Dona Rosy, snad se k nim egmont dopracuje. "Největším Skrblíkovým bohatstvím jsou jeho vzpomínky!" 100%

FallenOne
22.06.2017 3 z 5

Já zůstanu při zemi, i když jsem velký fanda Kačerů z Kačerova. Kniha má pěkný formát a bonusy uvnitř ní jsou velmi příjemné, ale Don Rosa má mnohem(!) lepší příběhy než ty, které byly v knize (když vynechám Syna slunce). Moc nechápu ten následný výběr nemluvě o tom, že některé díly v knize už vyšly kdysi dávno v časopise Kačer Donald.

MalyJirka
21.06.2017 5 z 5

Tohle je příjemné překvapení a nutná koupě pro všechny, kteří mají rádi dobrodružné příběhy. Velice mě potěšily bonusy v knížce.

victhoros09
21.06.2017 5 z 5

Super! Konečně tu něco takového vyšlo. Snad se lidi vzpamatují a nebudou si myslet, že comicsy o kačerech ( a celkově od Disneye) nejsou jem pro děti.

Štítky knihy

komiksy komiksy pro děti Kačer Donald strýček Skrblík

Autoři knihy

Walt Disney
americká, 1901 - 1966
Don Rosa
americká, 1951

Kniha Disney: Zlatá klasika Don Rosa je v

Právě čtených1x
Přečtených60x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce42x
Chystám se číst4x
Chci si koupit9x
dalších seznamech3x