Zlatá jablka

Zlatá jablka https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/287073/bmid_zlata-jablka-ixY-287073.jpg 4 13 5

Fiktivní mississippské městečko Morgana je zabydleno vskutku jedinečnými postavičkami. King MacLain se jako mytologický satyr zjevuje v okolních lesích a svádí místní ženy, stárnoucí německá učitelka klavíru slečna Eckhartová se v okamžiku agónie uchyluje ke žhářství a po uši zamilovaný malarik Loch Morrison pozoruje dalekohledem dostaveníčka jisté nezdárné žákyně s neznámým námořníkem. To ale není zdaleka všechno – dojde také na tonoucí sirotky na dívčím táboře, batolata polykající knoflíky, zákeřné komáry či zlopověstné klavírní besídky. Je snad celá Morgana pouhá fata morgana? Zlatá jablka představují svérázný román ve formě povídek, ovlivněných modernismem a řeckou mytologií, a z díla Eudory Weltyové vyčnívají jako nejkomplexnější text. Autorka zde umně evokuje chuť a vůni amerického jihu, ale často také jeho pachuť: jablka na jejím literárním stromě jsou lákavě prohnilá.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Golden Apples , 1949


více info...

Přidat komentář
InaPražáková
InaPražáková
18.01.2022 4 z 5

Nebýt doslovu (ve všech ohledech vynikajícího), unikla by mi velká část odkazů na starořecké mýty, kterými je kniha propletená skrz naskrz. Ani takové poloviční čtení ale není špatné, Welty je nesmírně sugestivní vypravěčka, těžká letní vůně květů, odlesky slunce na jezeře, nesnesitelné horko v zavřené místnosti... Jako bych tam byla, v městečku, kde zdánlivě žije jen pár rodin, a každý ví o všech rodinných záležitostech ostatních. Jakkoliv veřejné mínění vyžaduje tradiční, stereotypní průběh života, je Morgana plná lidí svérázných, zajímavých, někdy podivínských, ale většinou s bohatou fantazií nebo alespoň se silnou touhou po něčem víc, než je okolní nudná strnulost.

Greenfingers
Greenfingers
19.04.2021 3 z 5

Soudě podle doslovu ke knize, tato je přímo nabitá odkazy na různé mýtické postavy a události s nimi spojené. Pokud s nimi čtenář není seznámen, musí při čtení tak trochu tápat. Nicméně oceňuji poetický jazyk autorky a způsob, jakým vytváří atmosféru tajemna provázející celý román.
Možná se ke knize ještě někdy vrátím.


FiliaNoctis
FiliaNoctis
27.03.2021 5 z 5

Táto kniha je ako nejaký veľmi zvláštny výlet do podivného mestečka Morgana. Vo vzduchu cítiť kamélie a azalky a všade vládne omamná snovosť. Košaté popisy rôznych situácií pôsobia veľmi záhadne, dá sa v tom príjemne strácať, splývať s každým detailom a kŕkaním žiab v močiaroch :)

Alphwen
Alphwen
23.08.2019 5 z 5

Zlatá jablka jsou pozoruhodnou sbírkou propletených povídek, které se točí kolem stejných postav, obyvatel fiktivního jižanského městečka Morgana. Ti jsou až neskutečnou kombinací naprosto všedních a zároveň notně svérázných osobností. Vše je opředeno působivou, lehce snovou atmosférou jako z filmu Petera Weira. Pomalé tempo a množství odkazů zejména na řeckou mytologii vyžaduje trpělivého a zkušenějšího čtenáře, který jablka s chutí zhltne i s ohryzkem. Autorčin košatý jazyk do češtiny obdivuhodně převedla Martina Knápková, za což si zcela právem vysloužila Tvůrčí ocenění Ceny Josefa Jungmanna udělované Obcí překladatelů.

evickakyticka
evickakyticka
04.08.2018

Bohužel nezaujala, cca po šedesáti stranách odloženo. Čekala jsem něco jiného. Bylo to prázdné tlachání o ničem....