Zlatá bula sicilská

Zlatá bula sicilská https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24930/bmid_zlata-bula-sicilska-BnR-24930.jpg 4 23 2

Autor stírá nános národní mytologie spojené se Zlatou bulou sicilskou a přináší řadu informací a faktů, které o ní nejsou všeobecně známy. Zlatá bula sicilská je dnes vnímána jako nesporný doklad hlubokých kořenů české státnosti. Nebylo tomu tak ale vždy a kupříkladu ještě redakce Ottova slovníku nepovažovala za nutné přidělit tomuto privilegiu samostatné heslo. Přinejmenším rozpaky budí rovněž skutečnost, že Zlatou bulu sicilskou nepoužil jediný z vládnoucích Přemyslovců a že tato listina musela být „objevena“ českými stavy v roce 1306 a poprvé byla kodifikována teprve Karlem IV. Zlatá bula sicilská sama o sobě dokumentuje proměnu říše a říšských struktur na přelomu 12. a 13. století. Odtud také plyne soubor řešených otázek, které směřují k objasnění jejího vzniku, skutečného obsahu a jejímu místu v českých a středoevropských dějinách.... celý text

Přidat komentář

railly
17.09.2021 5 z 5

Excelentní studie. Asi nejlepší kniha od profesora Wihody. Tohle dílo bych ale určitě doporučil spíše poučenému čtenáři. Je proto nejen dobré mít určité znalosti o prvních třech českých králích, ale také o politické situaci v Čechách na konci 12. a počátku 13. století. To samé platí pro Svatou říši římskou. Stejně tak je dobré se orientovat v českých (a popravdě i němekých) historicích zabývajících se českým středověkem od 18. století až po současnost, protože pan profesor s nimi v knize často polemizuje. Čtenáři je pak odměnou další malý dílek do té fascinující skládačky, kterou názýváme historie.

Ronnie68
04.11.2017 5 z 5

Skvělá kniha, jak v ní se teze vyvrací a navrhují se jiná vysvětlení daných vět z listiny. Moc se líbily na posledních stránkách knihy všechny listiny se zlatou bulou spojenými, které zde byly jak v originále, tak i v českém překladu.