Zkrocená královna

Zkrocená královna https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356377/bmid_zkrocena-kralovna-kGT-356377.jpg 4 40 12

Když Kateřinu Parrovou požádal Jindřich VIII. o ruku, zhrozila se. Z kdysi pohledného mladíka je nevypočitatelný stařec s páchnoucím dechem. Role šesté manželky krutého krále se jí hnusí stejně jako oblečení a šperky pěti předchůdkyň, které musí nosit. Na každém kroku naráží na jejich nešťastný osud a děsí se, jakému nebezpečí bude muset sama čelit.... celý text

Literatura světová Romány Historie
Vydáno: ekniha , Alpress
Originální název:

The Taming of the Queen , 2015


více info...

Přidat komentář

Lolila
14.09.2022 4 z 5

Sériu uzatvára príbeh o poslednej z manželiek Henricha VIII. Kráľ je už chorý a starý, intriguje, manipuluje.... a je nebezpečný.
Obdobie Tudorovcov je nekonečná téma pre spisovateľov, napísaná rôznymi spôsobmi, ale stále zaujímavá.

Jacinda123
18.08.2021 3 z 5

Rozmýšľam koľko žien dnes žije rovnako ako Katarína Parrova. Žijú v manželstve bez lásky s tyranom pri ktorom kráčajú každý deň po minovom poli, kde aj ta najstupidnejsia zámienka je dobrá pre konflikt. Možno nežijú pod hrozbou kata ako Katarína ale facky a päste sú ich každodennou realitou.


Madelisi
15.06.2021 3 z 5

Kateřina Parrová je vděčné téma, ale zatím nepatří mezi top z tudorovské éry. Přesto bylo nutné ho uchopit svým způsobem.

To se myslím povedlo. Kateřina je tu reformátorkou z náhody, Jindřich je očividný všežravec, při kolika opulentních hostinách jsem přemýšlela, jak může tolik jídla vůbec sníst. Zkrátka tu autorka až moc extrémním způsobem ukazuje, že Jindra už dávno není princ Krasoň, nýbrž je tyranem. Tyranem, který má rád lidské šachy.

Dále si myslím, že v dějí bylo obsaženo moc náboženství. Mohla to být tehdejší priorita číslo jedna, ale my už jsme se jako společnost posunuli, tomuto problému tehdejších lidí nerozumíme. Bylo by pěkné, kdyby se v ději toto téma trochu zředilo s běžnými lidskými starostmi, třeba s tím, kolik mít v domácnosti svíček. Mimo to mě ve čtení rušili nestejně dlouhé kapitoly. Dále lituji, že kniha začíná pouze zásnubami, nevíme, co bylo dříve.

Na závěr chci zmínit pár věcí, co se mi obzvláště líbily.

- postupné šíření strachu ze zatčení a Kateřinino podvolení se strachu, sama jsem si připadala, že nic nevím jako ona
- téma tvorby tudorovského obrazu, zde vidím velký podraz na Kateřinu
- Thomas Seymour je tu úžasná postava. Jak je popsán, to je úplná rehabilitace jeho budoucích skutků. Líbilo se mi, jak se rozhoduje pro Alžbětu. Za nejsilnější scénu považuji, když vyzval své city královně. Jak jí sdělil, že má strach o její život.

Maanna
29.04.2021 3 z 5

Z knihy mám trochu rozpačitý pocit. Kateřina Parrová byla jistě jednou z nejzajímavějších královen a je dobře, že se jí dostalo větší pozornosti. Dobře je zachycená atmosféra jejího ne úplně dobrovolného vztahu s rozmarným a vrtkavým králem a nejistoty, v níž všichni žili, protože oblíbenec se mohl snadno stát cílem královy nenávisti určeným k likvidaci. Nicméně je to celé hodně osekané. Na skutečné historické osobnosti jsou postavy podány příliš černobíle (Kateřina a její příznivci byli zcela dokonalí), chybí mi zasazení do širších souvislostí - anglický dvůr působí jako zcela odtržený od vnějšího světa: objeví se dvě bitvy a několik málo jednání, ale na těch několik let, které příběh pokrývá, je to málo, a navíc jsou to opravdu jen okrajové zmínky. Co se prostého lidu týče, lehce je zmíněn mor, ale jinak to vypadá, že všichni poddaní pouze diskutovali náboženské otázky a nic jiného je netrápilo... A té červené knihovny tam na mě bylo moc. Je to škoda, protože širší souvislosti by knihu oživily, takhle se situace hodně opakovaly. Z mého hlediska se střídaly zajímavé pasáže s těmi hodně nezáživnými a z Kateřiny se úplně postavu z masa a kostí udělat nepovedlo.

VendulaB
10.07.2019 5 z 5

Výborný historický román zachycující poslední léta života Jindřicha VIII a atmosféru strachu, které v té době na jeho dvoře panovala. Napínavá, poučná a čtivá kniha. Bez debaty stojí za přečtení.

orinka3
08.08.2018 5 z 5

Ubohá Kateřina! Tolik času musela trávit vedle nechutného tyrana v hrůze. Ve stálé přetvářce a strachu. Nevím, co by dnes medicína s chorobou Jindřicha VIII. dokázala, ale snad by kolem sebe nemusel šířit takový odér, který museli loyální dvořané vnímat jako vůni. Nemusel by snášet prapodivnou bolestivou léčbu a pokud by se mu ulevilo, snad by se choval jinak. Knihu jsem četla se sevřeným žaludkem, protože jsem si živě představovala, jak Kateřině muselo asi být, když nad ní visel ostře nabroušený Damoklův meč a nikdy nevěděla, jestli se svému pánu zavděčí. Nemocný vladař, nevyzpytatelný, postižený nemocí, byl velkým nebezpečím. A předstírat takovému lásku, to muselo být nadlidské úsilí a Kateřina Parrová by měla být prohlášena za svatou.

Rozmarýna Rozm
02.06.2018 5 z 5

První kniha od Philippy Gregory, kterou jsem četla. Spisovatelka využila historických faktů, takže jsem se dozvěděla, že Kateřina Parrová, byla první anglickou ženou, která publikovala své knihy (byly to modlitby), které napsala. Kniha se velmi dobře čte, je skvěle napsaná, puch hnisavé nohy a smrad z úst Jindřicha VIII. jsem při čtení bytostně cítila. A ačkoliv jsem z historie věděla, že Kateřina přežije, v určitých částech knihy jsem se o ni vysloveně bála. Divím se, že dokázala přežít, když za manžela měla takového vraha.

alnahu
16.04.2018 3 z 5

Historický příběh o nešťastné Kateřině Parrové ,která se má provdat za nevpočitatelného nechutného starce Jindřicha VIII. Začíná boj o přežití a ona svoji roli šesté manželky však zvládla. Četla se dobře ,ale od této mé oblíbené autorky jsem četla čtivější knihy.

Květ
21.02.2018 4 z 5

Historický román o poslední manželce Jindřicha VIII. Kateřině Parrové, je románem o inteligentní ženě, která musela zvládnout život vedle stárnoucího, krutého a nevypočitatelného krále. Tento "boj o přežití" oproti svým pěti předchůdkyním vyhrála. Knížka se čte lehce, děj pěkně plyne, ač je někdy trochu víc rozvláčný a opakující se. Autorka se drží historických faktů s prvky fikce a svým projevem dokáže zaujmout. Pěkná knížka, probudila ve mně zájem o tuto část historie.

saleji80
21.01.2018

Moje první setkání s Philippou Gregory a rozhodně si myslím, že nebude poslední. Začetla jsem se bez problémů, děj jednoduše plynul a Kateřina Parrová najednou nebyla jen "ta, která Jindřicha VIII. přežila", ale silná vzdělaná žena, která se prostě jen snažila ze svého osudu vytěžit to nejlepší. Baví mě knihy o Jindřichu VIII., takže za mě jednoznačně stojí za přečtení.

zuzana2599
04.12.2017 4 z 5

Hodnotný historický román o životě poslední manželky Jindřicha VIII. Kateřiny Parrové . Román o tom, kterak vzdělaná žena musela potlačit svou lásku k jinému muži a provdala se za tyrana a bála se tak o svůj život.
Miluji historii a Philippa Gregory je moje oblíbená autorka. Napsala výborný román, u jehož čtení se sice musíte víc soustředit, ale kniha vás jistě obohatí o nové poznatky z dávné minulosti.

milunka21
28.11.2017 5 z 5

Ze začátku jsem se nemohla začíst, ale pak nadešel zvrat a naplno jsem se ponořila. Kateřina Parrová je pro mě dost opomíjená královna, proto jsem ráda, že jsem si o ní konečně něco přečetla. :-)