Zkouška neviny

Zkouška neviny https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395607/bmid_zkouska-neviny-8Ot-395607.jpg 4 328 55

Úkladná vražda - tak zněl výrok poroty, který poslal na doživotí za mříže mladého Jacka obviněného ze zabití své matky. Ke zločinu mělo dojít v afektu, předmětem sváru byly peníze a k vykonání osudné rány posloužil pohrabáč. Když po roce a půl přijíždí na sídlo Argylových doktor Calgary, aby poskytl problematickému mladíkovi alibi, je už pozdě, neboť krátce po vynesení rozsudku Jacko na zápal plic ve vězení zemřel. Teprve pomalu Calgarymu dochází, proč jej početná rodina přijala tak chladně, ne-li přímo rozhořčeně: nevina jednoho z Argylových totiž docela jistě znamená vinu jiného…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Ordeal by Innocence , 1958


více info...

Přidat komentář

alnovka82
01.04.2024 3 z 5

Viděla jsem dvě filmová zpracování tohoto autorčina díla, která měla rozdílné pachatele a byla jsem zvědavá, jak to bylo původně napsáno. Proto jsem sáhla po této knize. Zvolila jsem audioknihu a v podání pana Procházky se to poslouchalo velice dobře. Příběh jako takový mě ale chvílemi nebavil. Bylo tam příliš mnoho pocitů všech postav a minimum děje a faktů.

ivetka859
29.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Bylo to dobré, Agathovsky dobře psané, napínavé, plynulo to, odsýpala stránka po stránce, byla radost to číst. Ale kdybych o tom měla zpětně vyprávět, asi bych nikoho nenalákala.
Je to o vícečlenné rodině a jednom muži zvenčí, který do rodiny vnese chaos. Nejprve všichni postupně reagují jinak než podle očekávání. Pak se postupně probírá každý, proč zločin spáchat nemohl, pak zase postupně, kdo mohl. Pak se řeší, že půlka aktérů situaci rozřešit chce, druhá půlka naopak. A v grand finale proběhnou "VKVčka".
Myslím, že Agatha Christie má mnoho knih, které bych ohodnotila lépe.


TynaBehuncikova
16.03.2024 5 z 5

Tyjo, to bylo super! Od Christie jsem předtím četla jen klasiku 10 malých černoušků a to mě tolik nenadchlo, zatímco Zkouška neviny mě bavila fakt hodně! Člověk furt přemýšlí, kdo by mohl být vrahem, každou chvíli podezřívá někoho jiného... No závěr byl nicméně i tak dost nečekaný. Super atmosféra, rozpracování postav bylo taky fajn. Jen konec mi přišel zrychlený a teda přehnaně sluníčkový.

sgjoli
05.11.2023 4 z 5

Vyposlechnuto jako audiokniha a jsem spokojená. Pro mne je tato kniha opět důkazem toho, že Agatha Christie nepotřebuje své velké detektivy na to, aby napsala působivý a napínavý příběh, kdy si postavy navzájem nevěří ani nos mezi očima a do poslední chvíle nevíte, kdo je teda pachatel.
Bavilo mne to hodně. Napětí mezi postavami bylo patrné, vztahy tu jsou napjaté jako kytarová struna, která se chystá každým momentem prasknout. Autorka tu nenechává na nikom nit suchou - pachatelem by zdánlivě mohl být kdokoliv. Nevím, jak ostatní čtenáři, ale já toho pachatele skutečně neodhalila, takže se u mne konal onen "wow" efekt, kdy jsem si říkala, že to měla autorka prostě fakt skvěle vymyšlené.
Poslouchala jsem to v podání Aleše Procházky, který se narace zhostil na výbornou. Za sebe určitě mohu doporučit.
Nedávám tedy plné hodnocení, mám u autorky jiné favority. Ale Zkouška neviny každopádně i tak stojí za vyzkoušení.

AmberTom
22.09.2023 4 z 5

Začátek příběhu se jen pomalu rozjížděl, druhá polovina a konec celkem fajn, ale prostě něco tomu chybělo. A vraha jsem až do rozuzlení nenašel, takže skvělá detektivka.

SSTknihy
20.08.2023 4 z 5

Když se ukáže, že domnělý viník byl ve skutečnosti bez viny, pak je víc než jasné, že vrahem musí být někdo z těch, kteří byli dosud považováni za nevinné. A to se rozhodně nikomu líbit nebude.
Opět jedno geniální dílko královny detektivek, která dokazuje, že to zvládne i bez svých oblíbených vyšetřovatelů. Zkouška neviny patří k jedněm z mých nejoblíbenějších.

petrarka72
07.07.2023 5 z 5

A co nevinní?

andrii24
06.01.2023

Brkají o její přísnou přízeň. Brnká jim na nervy. Který z nich, brokátových krků, zakročí u rozohněného krbu... S chutí po ní hodí. Pro zachování postavení. Matčin karmínový kat. Vánoční večeři uštědří mat. Purpurovými příbory. "Kaprem" hostí kar.

katka134
26.12.2022 5 z 5

Povedená detektivka, ve které každý podezírá toho druhého.

marekB78
18.10.2022 4 z 5

Kniha mi nepřišla úplně špatná, ale znám od Agathy i lepší. Do konce jsem netušil, kdo vraždil, takže konec jako vždy byl překvapivý.

jprst
20.08.2022 5 z 5

Jak je u autorčiných knih obvyklé, opět povedený detektivní příběh s překvapivým a skvěle vykonstruovaným závěrem. A jen tak mimochodem i ten doktor Calgary jako detektiv - amatér se také povedl.

Turmee
20.02.2022 3 z 5

Pro mě jedna ze slabších detektivek od Agathy. Nevím proč, ale pořád jsem čekala, že se objeví Hercule Poirot a všechno to vyřeší. Prostě mi tam vysloveně chyběl.
Postavy jako vždy vykresleny úžasně, atmosféra zachycena dokonale. Jen mi tam nesedlo množství vyšetřovatelů a samotný závěr.

Lie
27.01.2022 4 z 5

Zápletka a postavy jsou skvělé, ale docela mi vadilo, že tu není jeden konkrétní vyšetřovatel, ale pohled skáče od jednoho k druhému a spousta věcí se opakuje.
Na knihách A. Christie mám nejradši to, že ačkoli jde celou dobu o vraždu, jsou takové milé a veselé, a to mi tady taky chybělo. Ale ten nápad je fakt super, rozhodně doporučuji

mahdal
09.01.2022 3 z 5

Hodnotím v rámci knih A. Christie. Je to má několikátá kniha od této autorky, tudíž mám možnost porovnat její tvorbu; bohužel musím konstatovat, že tento příběh patří k těm slabším. Z počátku se zápletka odehrávala slibně, bohužel jsem zhruba od poloviny ztratil přehled v postavách a musel jsem se občas i vracet. Jako by tyto postavy byly v nějaké neurčité mlze.
Myslím, že autorka má mnoho lepších, propracovanějších a zajímavějších příběhů.

vodovodnice
02.12.2021 4 z 5

Takže jsem zase byla vedle jak ta jedle. A motiv? Tak ten jsem taky netrefila ani vzdáleně.
Je fakt úžasné jak svého čtenáře dokáže A.Ch. tahat za nos do poslední stránky :-D .
Ten konec (po vyvrcholení odhalení) byl trošičku slaďounký, ale jinak to bylo opět skvělé čtení.

Ticiana
31.07.2021 4 z 5

Hodně mne bavilo to pozorování postav a toho, co s nimi nové fakta udělají. Agatha je proste skvělá a ani tady jsem nevěděla, kdo presne to udělal a proc.

Ticiana
31.07.2021 4 z 5

Hodně mne bavilo to pozorování postav a toho, co s nimi nové fakta udělají. Agatha je proste skvělá a ani tady jsem nevěděla, kdo presne to udělal a proc.

roso.mak
25.07.2021 3 z 5

Je to takové krotké a ke konci hrozně uspěchané. Doporučuji nejnovější filmové zpracování ( což je věc, co opravdu nedělám často). Jemně si to poupravili a má to najednou fakt odpich.

boxas
22.04.2021 5 z 5

Výborná kniha!
Mám Aghatu Christie ráda, a tak mě opravdu hodně štve, jakým svévolným způsobem jsou její příběhy překrouceny a násilně přepracovány v různých seriálových a filmových adaptacích! Zkouška neviny podobně jako třeba Schůzka se smrtí jsou toho důkazem. Kdo viděl např. poslední televizní adaptaci Zkoušky neviny (anglickou) a pak si přečte knihu, nemůže uvěřit tomu, že se jedná o tentýž příběh. Nechci prozrazovat nic z děje, jen musím konstatovat, že jsem zvlášť ke konci nestačila kroutit hlavou. Asi skutečně u ACH zůstanu jen u knih.

Le Chat
19.04.2021 5 z 5

Vynikající detektivka, dala bych i 6 hvězdiček. Agatha Christie "prostě uměla" a Zkouška neviny se jí opravdu povedla. Znám i filmovou verzi, do které byla přidána slečna Marplová, ale kniha je mnohem lepší. Doporučuji všem milovníkům detektivek.