Zkáza Mary Deare

Zkáza Mary Deare https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137302/bmid_zkaza-mary-deare-R5A-137302.jpg 4 40 13

Dobrodružný román z námořnického prostředí o záhadné historii zkázy nákladní lodi. V průběhu soudního přelíčení má justiční aparát nesnadný úkol zjistit pozadí celé tragédie - šlo o vzpouru lodní posádky, o neodpovědnost kapitána, nebo sehrály svou roli hlavně zájmy loďařské společnosti? Autor knihy byl sám výborným navigátorem a znalcem života na moři a proto má kniha vedle napínavého děje i naprosto autentickou atmosféru.... celý text

Žánr:
Dobrodružné , Romány , Pro děti a mládež

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Mary Deare , 1956


více info...

Přidat komentář

kolacky
08.12.2023 5 z 5

Knížku jsem otevřela po letech a pořád je to pěkný dobrodružný příběh, ano, jak tady kolega napsal, Arthur Ransome pro dospělé. Člověk žasne, jak to ti dva námořníci mohli vydržet, v rozpadající se lodi, bez jídla a v podstatě bez naděje... Ale v dobrém příběhu všechno dobře dopadne!

Čmeláček
29.04.2023 5 z 5

Tak tohle se fakt povedlo! :) Skvělá dobrodružná kniha, která mě pohltila a nedokázal jsem ji odložit :). Dávám pět stars a doporučuji.


m_martina
21.01.2022 5 z 5

Tuto knihu mi doporučil syn. A líbila se mně stejně jako jemu. Oba máme rádi dobrodružné knihy, i když já v poslední době dávám přednost spíš romantickým příběhům a detektivkám. Tato kniha je ale výborná a hezky se čte.

ijcro
02.02.2021 4 z 5

Knížku jsem dostal jako cenu za umístění ve výtvarné soutěži a bylo do ní vlepeno věnování, které už léty úplně vybledlo. Tehdy jsem nechápal, proč mi dali dobrodružný příběh místo nějaké příručky o malování anebo technice míchání barev ;)
A tak jsem ji odložil a přečetl si ji až v pozdějším věku jinýma očima. Příběh je velmi čtivý a přitom i napínavý, skoro jako bych se díval na nějaký dokument o lovcích velryb. Skoro.

rezzba
14.11.2020 2 z 5

Taková natažená blbůstka s věčně nakrklým týpkem.

Sklíčko
23.08.2020 5 z 5

Opravdu moc pěkné počtení.

komančéro
07.02.2020 5 z 5

Můj plán byl: jen se odreagovat dobrodružnou knihou - leč nakonec jsem žasl ještě víc než třeba u Schreyerova Pobočníka diktátora. Jó, "čtivo" občas překvapí. Tohle je, řekl bych, takový Arthur Ransome pro dospělé. Náklonnost k námořní tématice je zde téměř nutnost (navlečte si svetr a pogumovaný plášť, slaná voda stříká z listů ven), ale kdo chce, může si najít i obecnější roviny: prodlužované rozpadání Mary Deare je jako lidský život, a tři části knihy, sendvič jedné pomalé mezi dvěma dynamickými, jsou zase jako koncert pro jednu loď a námořnický orchestr. Brilantní.

elcapitano
11.12.2019 5 z 5

Za mne parádní dobrodružný román. Navíc s námořnickou tematikou. Fajn, hezké, dobře přeložené, čtivé. Autor musí mit k moři velmi důvěrný vztah, jeho znalosti přílivových vod, počasí, námořního života.. Pro mne opravdu lahůdka.

Damato
03.10.2018 2 z 5

Tuhle knihu jsem začínala číst několikrát. Zpočátku jsem vždycky začala číst s velkou odhodlaností ji dočíst , ale v poslední třetině se něco zlomilo a já nebyla schopná dolouskat. Knihu jsem dostala ve 14 letech na nějaké matematické soutěži ( ne za výhru, víceméně asi jako cenu útěchy, že jsem se zúčastnila ) to jsem ji odložila, nerozuměla jsem ji, v době mateřské jsem se ke knize vrátila a taky nedočetla, v době nemoci ve starším věku, kdy jsem přečetla snad i etiketu na toaletním papíře , jsem se ke knize vrátila a opět se dostala k napínavé části, kdy jsem - pro mě z nevysvětlitelného důvodu opět knihu odložila... tak snad za 12 let, to půjdu do důchodu a těším se na to, že dočtu všechno, co jsem kdy v životě potkala a chtěla přečíst .

85098211
27.09.2018 5 z 5

Výborná kniha, která čtenáře hned od první stránky vtáhne do napínavého děje. A nutí ho číst dál a dál, protože se po celou dobu samozřejmě musí ptát, co že se to na lodi duchů Mary Deare ve skutečnosti asi stalo? Pokud jde o odborné výrazy, jak tady ve svém komentáři níže píše maryzka, tak ty jsem v knize snad ani nepostřehla. Každopádně je to příběh strhující a čtivý, dokonce i tak trochu romantický, a hlavně končí vytouženým happyendem. A i když pravděpodobně neosloví úplně každého, podle mého názoru si plný počet hvězdiček právem zaslouží ;-).

Znedla
22.09.2018 5 z 5

Velmi napínavé čtení s detektivní zápletkou.

Přečteno jako Výzva 2018 - Kniha s tématikou moře - a moře zde bylo opravdu velmi dobře popsáno: Rachot příboje zůstával za námi, až se ztlumil ve vzdálený šum a najednou se zdálo, že celá ta rozloha, která byla jedna vražedná vřava rozbouřených vod, je náhle ztělesněný klid. Nezlomila se jediná vlna. Ve slunci se mokře leskly ostrůvky vystouplých pláží, poseté oblázky s ojedinělými balvany, vedle a kolem nich ležela jezírka s hladinou čechranou vánkem a kolem dokola se zvedaly černé skály útesů....

PeterSmith
18.08.2015 4 z 5

Dobrá kniha. Film katastrofa.

maryzka
03.06.2013 2 z 5

Byla by to zajímavá detektivka, kdyby tam nebyli odborné výrazy z oblasti námořní dopravy( specielní otázky související s mořem. loděmi a navigací).

Štítky knihy

námořnictvo 20. století námořní katastrofy

Autorovy další knížky

Hammond Innes
anglická, 1913 - 1998
1969  83%Zkáza Mary Deare
1985  70%Zlatá šachta
1974  77%Země věnovaná Kainovi
1973  82%Zločin v Antarktidě

Kniha Zkáza Mary Deare je v

Přečtených51x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených5x
Knihotéce61x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x