Zkáza bitevní lodi Tirpitz

Zkáza bitevní lodi Tirpitz https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/216905/bmid_zkaza-bitevni-lodi-tirpitz-JW1-216905.jpg 5 9 2

"Vzpomínám si, že jsem byl o půlnoci na palubě na hlídce," napsal Lorimer později. "Byl to docela zvláštní, neskutečný pocit. Tady jsme přímo uprostřed hlavní německé válečné námořní základny, nabíjíme si baterie, provádíme běžné opravy, posloucháme na svých přijímačích BBC - a nikdo nemá potuchy o naší přítomnosti. Celou základnu bylo možno přehlédnout, protože lodi nebyly zatemněny... viděli jsme i Tirpitz v pozadí Kaafjordu jako velkou změť světel. Všechno se zdálo tak neskutečné, příliš pěkné, než aby se tomu dalo věřit..." Kniha vypráví o odvážné, téměř sebevraždné, akci britských miniponorek typu X, na chloubu a největší hrozbu německé Kriegsmarine bitevní loď Tirpitz.... celý text

Válečné Literatura naučná Historie
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The X-craft raid , 1971


více info...

Přidat komentář

elcapitano
29.10.2022 4 z 5

Kniha popisuje neskutečné hrdinství a současně inovativní použití miniponorek při zneškodnění bitevní lodi Tirpitz. Sama událost je obdivuhodná a zajímavá, takže kniha to už má v zásadě jednoduché :)
Autor opřel knížku z velké části o hrdinství jednotlivců a musím říct, že to, co prožívali posádky miniponorek úplně překonává mou představivost. Zima, strach, stísněnost, mokro, mořská nemoc, .. to celé pod mořem.. no, klobouk dolů.
V knize je doslov, který naopak na válku nazírá jednoznačně z pozic suchých dat a číslic, což je v kontrastu s předchozím čtením celkem studená sprcha. zde umřelo 700 mužů, zde byla zlikvidována ta a ta loď.. mrazivé, byť to autor doslovu tak určitě nemyslel.
Nedávám pět hvězdiček a to jen proto, že je knížka hrozně krátká, chtěl bych jít ještě trochu do větší hloubky.

Camel-9
03.12.2019

Velmi zajímavá kniha o malé námořní "bitvě" druhé světové války, o které jsem do této doby nevěděl.


Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) ponorky válečné lodě námořní bitvy

Autorovy knížky

Thomas Gallagher
americká, 1918 - 1992
1976  93%Zkáza bitevní lodi Tirpitz

Kniha Zkáza bitevní lodi Tirpitz je v

Právě čtených1x
Přečtených19x
Knihotéce21x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x