Zjazvený kráľ

Zjazvený kráľ https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420164/bmid_zjazveny-kral-cSO-420164.jpg 4 641 135

Nikolaj Lantsov série

1. díl >

Prvá časť novej série z magického sveta gríš od bestsellerovej autorky Leigh Bardugo! Nikolai Lantsov mal odjakživa dar dokázať nemožné. Nikto nevie, čo si počas krvavej občianskej vojny vytrpel - a chce, aby to tak aj ostalo. Teraz sa však na oslabených hraniciach zbiehajú nepriatelia a mladý kráľ musí nájsť spôsob, ako znova naplniť ravkanské pokladnice, nadviazať nové spojenectvá a zastaviť hrozbu, ktorej čelí kedysi veľkolepá grišská armáda. Temná mágia v jeho vnútri však každý deň mocnie a hrozí, že zničí všetko jeho úsilie. Nikolai sa v sprievode mladého mnícha a legendárnej grišskej búrničky vydá s cieľom poraziť svoje prekliatie na tie miesta v Ravke, kde prežíva staroveká mágia. Dá do stávky všetko, aby zachránil seba a svoju krajinu. Niektoré tajomstvá však nemajú ostať tajomstvami – a niektoré rany sa nemajú zahojiť.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

King of Scars , 2019


více info...

Přidat komentář

VerronikaH
24.03.2024 5 z 5

Já tomu vlastně nemám co vytknout. Sice jsem to četla na můj vkus dlouho, ale za to může příliš mnoho povinností, které můj život zachvátily. Dovedu si představit, že jinak bych tuto knihu slupla jako malinu během několika dnů. Postavu Nikolaje jsem si oblíbila už v první trilogii o Alině a když jsem se dověděla, že existuje duologie, kde je hlavní postavou, musela jsem jí mít. Nehledě na to, že ta obálka je vážně úchvatná. Užívala jsem si průběh příběhu z Nikolajova i Zojina pohledu a docela mě bavil i Isaak. Jediné, co mě tam rušilo, bylo přepínání do příběhu Niny. Přesto jsem si to užila a už jsem zvědavá na druhý díl.

Slezadav
04.03.2024 3 z 5

Byl jsem velmi zvědavý, jestli mě Zjizvený král osloví podobně jako Šest vran, nebo půjde o zklamání ve stylu Griša trilogie. Nakonec se nekonalo ani jedno. Rozhodně jsem nebyl uchvácen, ale nemohu ani říct, že jsem byl vyloženě zklamán. Nicméně to je z velké části dílem toho, že má očekávání nebyla příliš vysoká.

Ve Zjizveném králi jsou předloženy dvě paralelní dějové linky, které se v rámci knihy nikde neprotínají (ačkoliv v pokračování na to téměř jistě dojde). Obě linie trpí velmi pomalým rozjezdem a častým opakováním témat rozhovorů mezi postavami. V důsledku toho mi první polovina knihy připadala dějově nezáživná a nudná. Pokusy o politické intrikaření autorce také moc nevyšly a všechny snahy působí ne příliš uvěřitelně a mělce. Mohly by to zachránit ještě postavy, ale ani ty mě příliš nepřesvědčily a prakticky nikoho z hrdinů jsem si nikterak zvlášť neoblíbil. Asi nejblíže k tomu byl Nikolaj, ale i tam by se dalo říct, že byl jednookým králem mezi slepými.

Zoja je pro mě velmi nepřístupná a nesympatická postava. Přestože má v knize hodnost generálky (což je neustále opakováno), rozhodně jako žádný generál nepůsobí. Spíše jako králův bodyguard a sekretářka. Má problémy respektovat lidi s jiným názorem, než má sama a její diplomatické schopnosti jsou na bodě mrazu. Často někomu "odsekává". Opravdu nevím, proč bych si tuto postavu měl oblíbit.

Nina je o něco sympatičtější hlavní hrdinka, ale trpí řadou velmi podobných neduhů. Nedokáže respektovat autoritu, nedokáže uposlechnout rozkaz, ze zcela malicherných důvodů před svými nejbližšími spojenci zatajuje a lže. Přestože jsou nám její volby předkládány jako morálně správné, po zamyšlení jsem dospěl k tomu, že Nina není o moc lepší, než její "zlí" protivníci. Pokud bych měl být velitelem armády nebo špionů, Ninu bych kvůli jejímu chování a disrespektu jako svého člověka nechtěl, ať by výsledky měla sebelepší. A nutno říct, že spousta jejích úspěchů je velkým dílem štěstí a náhody.

Dá se říct, že knihu z pohledu postav drží nad vodou Nikolaj, který jako jediný působí dojmem, že dokáže přemýšlet a jednat i bez vlivu aktuálních emocí. Ve druhé polovině dostává i děj trochu spád a dá se říct, že k závěru mě kniha začala i bavit. Samozřejmě kladné body je nutno přičíst za skvělý svět, kam bych se velmi rád vracel, ovšem k o něco lepším příběhům. I přes moje výtky na adresu postav v této knize, které ač věkem dospělé si uchovávají charakteristiky a chování typické spíše pro teenagery, je potřeba říct, že nikdo nebyl tak otravný jako Alina a Mal z původní trilogie. Autorka se dokonce zvládla vyvarovat většiny běžných a otravných YA témat jako hledání vlastní identity, první lásky a žárlivosti atd. Tenhle subžánr zůstává zachován skrze jednání hlavních hrdinek a fakt, že vlastně jakékoliv jednání či chyba nakonec skončí dobře.

První polovina knihy byla zralá na 2*, závěr se blížil ke čtyřem. Celkově dávám takové průměrné 3*. Zjizvený král je rozhodně lepší a vyspělejší, než Griša trilogie. Oproti Šesti vranám, ale prohrává jak v ději, tak zcela jednoznačně postavami.


DomiPaulie
07.02.2024 5 z 5

Knize nemám co vytknout, bavila mě a byla plná zvratů. I když se tváří jako samostatné dílo (tedy duologie) tak rozhodně doporučuji si nejdříve přečíst (v tomto pořadí) triologii Griša a duologii Šest vran. Všechny tito knihy na sebe nepatrně navazují. Není to sice nejnutnější k pochopení příběhu, ale velmi to usnadní pochopení postav a taky si vychutnat detaily, které jinak nepochopíte - jelikož události a postavy ve výše vyjmenovaných knihách se objevují i zde. Rozhodně tuto knihu doporučuji, stejně jako všechny předešlé, a už se těším až mi dorazí objednaný druhý díl.

Audrina
07.01.2024 5 z 5

Přiznám se, že po přečtení zdejších komentářů jsem se trochu bála, jaká kniha bude. Musím ale říct, že já jsem si její čtení užila celý příběh se mi líbil. Ano, má to nějaké mouchy, ale v rámci svého žánru to považuji za velice zdařilý počin.

Ronnie68
16.10.2023 3 z 5

Tato kniha mě zaujala obálkou... to je fakt ... ale příběh mi bohužel nepřirostl k srdci... neříkám, že se nejedná o pěkné fantasy ... ale můj šálek čaje to není ...

Anor505
26.09.2023 3 z 5

Svět grišů jsem si oblíbila už v knize Světlo a stíny a s každou další knížkou autorka jen potvrzuje, že psát umí a má co nabídnout.
Ve Zjizveném králi se vracíme k událostem v Ravce po porážce Temnyje, kdy vedlejší postavy z předchozích sérií hrajou hlavní roli. Příběh navázal krásně plynule a já si ho užívala až zhruba do poloviny knihy. Pak přišel zvrat, který jsem tedy nečekala, ale zároveň se mi moc nelíbil, tempo díky tomu značně zpomalilo a místy to byla vážně nuda.
Střídání vypravěčů bylo pochopitelné, aby se vytvořily a zapletly nitky příběhu, jen těch vypravěčů bylo na můj vkus trochu moc.
Konec knihy byl už zase napsaný ve slušném tempu a samotný závěr byl zajímavý. Ale stejně mi to nedá a musím srovnávat se sérií Šest vran, která byla naprosto skvělá, proto dávám jen 3,5 hvězdy, i když poctivé.

denniys
28.08.2023 4 z 5

Ačkoliv mě kniha bavila, na plný počet hvězdiček to necítím.. vlastně za to úplně nejvíc může závěr příběhu..
Bardugo je dobrá spisovatelka, její svět Grišů je poutavý a ráda se do něho vracím..

klarka009
15.08.2023 5 z 5

Střídají se tu kapitoly z pohledu více postav a to hlavně Niny, Zojy a Nikolaje. A to já mám na knížkách moc ráda. Nikolaj je zde opět skvělý, stal se mým oblíbencem už když jsem četla Grišu. Za to Zoju jsem předtím moc v lásce neměla, ale díky tomu, že se zde dozvídáme více o tom kdo je a jakou má za sebou minulost mi dost přirostla k srdci Kapitoly s Ninou mě bavily asi nejméně, ale zase po tom závěru který zde byl, jsem teď zvědavá co se u ní bude dít
Byla jsem velmi mile překvapená co se týče nových postav, obzvlášť Juris se mi moc líbil není to úplně nabité akcí, ale já si ten svět Grishaverse vždy strašně užívám, ať se tam děje cokoliv navíc po tom zajímavém a šokujícím závěru si nejspíš akci užijeme dosyta ve Vládě vlků

Vampirosa
19.07.2023 4 z 5

Zjizvený král mi umožnil se ještě hlouběji ponořit do úžasného a zároveň svým způsobem děsivého Grishaversu. Nikolaj je příliš zajímavá a zábavná postava na to, aby jsme dál nesledovali jeho dobrodružství.. a když v jeho společnosti spatříme Zoju, víme, že nuda rozhodně nehrozí. ;) Velmi jsem si oblíbila i postavu Isaaca a dokázala jsem s ním díky autorce soucítit. Dějová linka Niny byla též zajímavá, ale z nějakého důvodu mě ji nebavilo sledovat tolik jako ty ostatní. Oproti "vranám" knížka nepřináší tolik akce a napětí, ale i přesto si udržuje své kouzlo. Nejednou mě mrzelo, že ve zlomovém momentu byla kapitola ukončena a já tak nucena z akce přepnout na politické pletichaření a románky. Na jednu stranu chápu, jak toto rozhodnutí autorky má fungovat, ale na druhou mě občas mrzelo, že se musím něčím "prokousat", abych věděla, co se stane dál. Celkově knížku hodnotím kladně, krásně rozvíjí příběhy postav, jež známe z předešlých sérií. Dlouho jsem váhala mezi 4 a 5 hvězdami, protože z knížky jsem nakonec měla dobrý pocit, ale místy (zvláště ze začátku) se děj táhnul a některé pasáže mě bohužel neoslovily.

nonameperson04
10.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Ze začátku jsem se trošku nudila, ale pak se příběh docela rozjel. Jediné, co mě štvalo, bylo třídání děje. Ninin příběh by klidně mohl mít vlastní knihu a nemusel by parazitovat na příběhu Nikolaje. Každopádně i tak mě kniha bavila. Místy sice byla přitažená za vlasy, třeba nesmrtelní svatí uvěznění ve Vráse nebo absolutně zbytečný návrat Temnyje. Však by se to dalo i bez něj vymyslet dobře.

JessicaCorny
03.06.2023 2 z 5

(SPOILER) Jen co jsem dočetla duoloogie Šest Vran, jsem se pustila do Zjizveného krále. Strašně jsem se těšila na návrat do Ravky, na mého oblíbence Nikolaje a vůbec jsem se těšila na to, co si na nás autorka zase připraví.

No... a byla jsem zklamaná. :/

Kniha je napsaná ve stejném stylu jako Šest vran, což je super - preferuji to oproti první osobě v původní Griša triologii. Ale ta zápletka... všechno mi to přišlo docela super, než se Nikolaj, Zoya a mnich dostali do jakési jiné dimenze a potkali živoucí svaté. V tu chvíli jsem si už říkala, že je to hodně přitažené za vlasy. :/ Potom se Zoya stala učednicí draka... což bylo zajímavé ale dalo se z toho asi vytáhnout mnohem víc - přišlo mi, že k němu přilnula strašně rychle, bez nějakého zjevného důvodu. Zrovna Zoya, které trvalo roky otevřít se všem ostatním.
No a pak tu máme ten prvek s návratem Temnyje... celou knihu jsem se modlila, aby to nebyl on, protože tenhle moment, kdy autor oživí mrtvého záporáka, mi přijde obecně strašně na nic. Takže o to víc, jsem byla zklamaná na konci. :/ Zápletka s politikou a děním v paláci mě bavila víc. Asi bych více ocenila, kdyby autorka nechala mrtvé mrtvými a přišla s něčím novým.
A co se týče Niny - tak ta mě nebavila takovým způsobem, že jsem měla chuť její kapitoly přeskakovat. Všechno v její dějové linii bylo naprosto předvídatelné.

No... takže proto dávám dost nízké hodnocení. Celou knihu v podstatě zachraňují jen dobře propracované postavy svým humorem, sarkasmem a osobitostí. Ale jinak jsem čekala o hodně víc. Doufám, že poslední kniha to zachrání. :/

kajik325
08.05.2023 4 z 5

Tak to byla pecka! :) Mám moc ráda autorku, jak sérii Griša i Šest vran - kterou mám však ze všeho nejradši. Kaze a jeho vrány za mě nic nepřekoná, ale i tak byla tahle kniha moc super. Musím se přiznat že Nikolaje jsem si oblíbila hlavně kvůli seriálu :D ale v knize je samozřejmě také skvělý. Jsem ráda že byla jednou z postav taky Nina, která patří mezi mé nejoblíbenější vrány. Kniha je skvělá a můžu ji doporučit ale Šest vran za mě nepřekoná :D. I tak se moc těším na další díl

VA_Krtek
29.04.2023 5 z 5

Celou grišovskou sérii hodnotím maximálním počtem. Opravdu od prvních tří Griš, přes knihy o Kazovi až po závěr o Nikolajovi z paměti už nikdy nevymažu. Excelentní.

uzivatel1313
17.04.2023 4 z 5

Miluju Bardugo. Přečetla jsem si sérii šest vran a grišu, a hned jsem věděla že si musím přečíst i tuhle knížku.
Už z minulých knih jsem si Nikolaje a hlavně Zoju velmi oblíbila. A taky jsem si to musela přečíst protože tam byla Nina ;). Začátek knihy byl pomalý a na můj vkus až moc klidný. Šlo tam spíš o to Jakeš Ravka zotavuje a ne o Nikolaje ani Zoju. Někdy jsem se trochu nudila a potom jak se Nikolaj s Zojou a Jurim dostali do Vrásy jsem se na začátku nudila ještě víc. Za to jsem musela strhnout jednu *.
Pak se to ale naštěstí rozjelo a nemohla jsem přestat číst. Byl tam i ten nečekaný zvrat, kde jsem tajila dech a bála se co se asi stane.
Co se týče kapitol o Nině, nemám co vytknout, kromě zase pomalého začátku (pohřbení Matthiase). Jinak super.
Jdu si koupit druhý díl a určitě doporučuju to přečíst!
PS: Miluju Nikolajův smysl pro humor a Zojiny sarkastický poznámky

tereza2982
08.04.2023 5 z 5

Možná půjdu proti proudu, ale za mě je tohle moje nejoblíbenější série (počítám do toho i druhý díl) ze světa Grišů :) Asi za to může fakt, že mi Leigh Bardugo nějak unikala (fakt nevím, jak je to možné :-D), každopádně Zjizvený král byla první kniha, kterou jsem od ní začala číst. (Po pár stranách jsem tedy zjistila, že to bez znalosti předchozích knih nedám a tak jsem to dohnala) I tak však Nikolaj a Zoja zůstanou mými nejoblíbenějšími postavami. Kniha se mi opravdu skvěle četla a Nikolajův humor jsem opravdu milovala a tu chemii, skrytou mezi řádky, a kousavost mezi ním a Zojou jsem si fakt užívala. Bavilo mě to moc a i tu část ve Vráse, kterou někteří trochu odsuzují jsem přečetla jedním dechem. Mě osobně tam seděla, protože mám ráda určité mystično a když zjistím, že něco není jak to vypadá. Za sebe tedy mohu jedině doporučit :)

Adam2021
04.04.2023 4 z 5

Leigh je jistota. Je boží. Dokáže totálně skvěle dávkovat příběh, odkrývat tajemství a minulost nebo psát úžasné dialogy. Vážně.

Teď Zjizvený král. Je tu Nikolaj, takže boží humor, je tu Zoja, takže postava s ironií v hlase. Původně jsem třeba v Griše Zoju nevnímal jako důležitou postavu, ale tahle kniha jí dala jiný rozměr. No a pak Nina, láska. Nininy kapitoly jsou nejlepší. Popláčete si, zasmějete se; prostě Nina. Říkal jsem si, že Prohnilé město je její konec a že pokračování by jí zničilo, ale bez ní by ta knížka nebyla ono.
No a nakonec Isaac. Jeho kapitoly byly strašně dobrý a ten konec. Jakože co?! U něj jsem strašně přemýšlel. Co mohlo být jinak a tak.

Trošku mě zmátla ta část ve Vráse, která byla trochu jiná než celý grishaverse. Prostě to bylo takové až moc fantasy. Ale zase to byl zajímavej pohled na Zoju a spousta nových tajemství.

Velkým plusem je taky spousta skvělých vedlejších postav jako Žeňa, David, Adrik, Leoni, Hanne, Ehri.

Trošku mě štvou dlouhé kapitoly, ale fakt jen trošku, protože Leigh Bardugo je opravdu úžasná vypravěčka.

Arlienen
30.03.2023 5 z 5

Nikolaj alias Zjizvený král / Korol Rezni byl postava, kterou jsem si velice oblíbila v sérii Griša. On byl ten motor, který táhl tuto sérii a zvyšoval laťku. Moc jsem se těšila na knihu o něm a o ostatních, přece jen Zoja je hodně zajímavá postava.

Nikolaj mne vůbec nezklamal. Byl pořád stejně oslnivý a úžasný jako ve zmiňovaných knihách ze světa Grišů. Čtenář se mohl více obeznámit s jeho stavem a vztahem s netvorem, který v Nikolajovi přebývá.

Rávka se nachází v nelehké situaci i tři roky po skončení války.Nikolaj se snaží najít cestu, jak zachránit svou zemi a jak jí pomoct, aby prosperovala.

Kniha byla psaná z více úhlů pohledů a to se mi velice líbilo. Měla jsem tak možnost poznat více Zoju a Isaaka. Ninu jsem docela dobře znala z Ketterdamu.

teriberi424
28.03.2023 4 z 5

Příběh se mi líbil, Grishaverse mám vážně ráda. Nedám tomu 5/5, protože mi tam něco přišlo úsměvné. Jinak ale doporučuji, vrhnu se i na druhý díl.

Paji21
14.03.2023 4 z 5

Leigh Bardugo jsem poznala poprvé skrz sérii Šest vran, kterou jsem si zamilovala. Knihy plné dobrodružství, ironie, úsměvných scén nebo i strachu. Ze zvědavosti jsem se vrhla na sérii Griša, což je za mě stále nejslabší část ze světa Grishaverse. Nenechala jsem se odradit a dala šanci Zjizvenému králi. Díky bohu za to! Autorka zůstala na skvělé úrovni Šesti vran. Začátek byl trochu těžší na začtení, ale druhou polovinu knihy jsem zhltla za pár večerů. Styl autorčina psaní je svižný, má velký talent na výběr vhodných slov, nechodí zbytečně kolem horké kaše. Ale upřímně si povězme, knihu utváří hlavně skvělé hlavní postavy. O Nikolajovi se nemusím ani zmiňovat, jestli jste se u knih nikdy nezasmáli nahlas, prosím, tady máte příležitost. Líbí se mi, že postavy jsou rozmanité, nemají všechny stejnou povahu, což přidává na jejich důvěryhodnosti. Další plus dávám knize za jednoduchou dějovou linku (možná dvě?:) ). Přestože je to opravdu bichle, v knize se odehraje pouze pár dní, což je příjemná změna oproti knihám, kde se v jejich stránkách odehrávají roky.
Ve zkratce je kniha plná dobrodružství, napětí, záhad, přátelství a vlastně i té lásky. Děj a myšlenka jsou zajímavé, jazyk vytříbený a čtivý.

LexiS
06.02.2023 4 z 5

Jak u Vran tak i tady se mi stalo, že jsem se nemohla začíst. I když to není úplně přesné, přečetla jsem ji tak za 3 dny, ale furt mě něco rušilo.
Posledních asi 100 stran bylo skvělých, kapitoly se zkrátily, všechno rychle plynulo. Paráda. Nakonec spokojenost.
Hned se vrhám na další díl, protože mě zajímá, jak to dopadne s Temnyjovými vyznavači. Protože stejně jako u Griši a možná i trochu víc, se i tady se ukazuje, že Temnyj neměl tak docela špatnou vizi ohledně Ravky. Jen by měl zapracovat na provedení.