Žižka - Byl lapkou na panství rožmberském?

Žižka - Byl lapkou na panství rožmberském? https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211373/bmid_zizka-byl-lapkou-na-panstvi-rozmber-5Il-211373.jpg 5 10 4

Historický román autora Richarda Dostála nám klade otázku, byl Jan Žižka z Trocnova lapkou, nebo jen obětí rožmberské zvůle? Touto záležitostí se historikové zabývají již celá staletí. Dvacet let před vypuknutím husitské revoluce je v rožmberských a jihlavských smolných knihách Žižka popisován jako lapka, který přepadával na cestách. Proč se tak dělo a bylo jeho počínání legální? Odpověď je až překvapivě jednoduchá. První výpovědi pramenů se o něm zmiňují v roce 1402 a právě v té době se stalo něco, co dalo podnět k tomu, aby Žižka opověděl pánu z Rožmberka boj, jak se to praví v historických zápisech. Postupoval podle tehdejšího práva a byla mu za to později udělena milost králem, jehož zájem hájil. Jaké je tedy tajemství Žižkova života? Toto zatím poslední autorovo dílo, propojuje literaturu faktu s románovým příběhem.... celý text

Přidat komentář

Vivetkav
28.01.2023 4 z 5

Hezky napsaný román i s historickými fakty.. bavilo mě to, krásně se to četlo

braunerova
24.04.2016 4 z 5

Rekonstrukce života Jana Žižky v letech 1400 - 1408. Vyprávění je smyšlené od začátku až do konce, neboť takřka žádná fakta o Žižkovi z této doby se nedochovala. Autor vychází z různých indicií, zápisů ze smolných knih a logické dedukce. Na konci každé kapitoly je historická poznámka. Jediné, co mi vadilo, že v podání autora byl Žižka významný účastník u všeho důležitého. Přitom jeho působení u markraběte Prokopa nebo účast na útěku krále Václava jsou čísté fabulace.


Finn123
07.04.2016 5 z 5

Zajímavý pohled na Jana Žižku.Dobrodružný román s prvky literatury faktu.Podle názvu jsem měl obavy,aby nešlo o další dílko rádoby moderního autora,který by ze Žižky zase dělal zločince,jak je to nyní zvykem.Proto jsem byl velice rád a potěšen přístupem,který spisovatel zvolil.Vyprávění je originální a mnoho z předložených příhod by se klidně mohlo stát .Samozřejmě všichni víme,že z tohoto období Žižkova života jsou zprávy jen kusé.
Kniha je velmi čtivá a mohu jí dát s klidným svědomím plný počet bodů.

PierRe Vesper
28.08.2015 5 z 5

Richard Dostál umně vytvořil podobu toho, jak mohl vypadat Žižkův život před tím, než se ocitl v čele husitské revoluce. Vyprávění je doplněno stručnými výňatky z historických kronik, kde se o Žižkovi a jeho souputnících píše. Zatím jsem nečetl nic uvěřitelnějšího o Žižkově předhusitském působení. Doporučuji všem, kteří si na Jana Žižku stále utvářejí vlastní názor jako já.

Kniha Žižka - Byl lapkou na panství rožmberském? je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst1x
Chci si koupit2x