Životy Evy L.

Životy Evy L. https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/149325/bmid_zivoty-evy-l-vSC-149325.jpg 5 22 6

Příběh dívky, která přežila šoa, a knihy, která nikdy neskončila. Kniha je nejen jedinečným svědectvím přeživší holocaustu, ale také psychologickou sondou ženy, kterou zasáhly dějiny 20. století. Eva Erbenová se v 82 letech rozhodla s Markétou Mališovou otevřeně bilancovat svůj dosavadní život. Je mnohem otevřenější a o svém životě už nehovoří tak, jak se má, ale tak, jak ho žila. Srdcem s rodinou v Izraeli, duší doma v Praze.... celý text

Přidat komentář

valda
05.11.2023 4 z 5

Eva Erbenová toho zažila opravdu hodně. Otec byl úspěšný podnikatel a tak za první republiky žila v krásné vile se služebnictvem. Protože byla Židovka, tak musela celá rodina odejít do ghetta Terezín a poté do koncentračního tábora, kde zemřel otec a matka na konci války při pochodu smrti. Eva přežila jenom náhodou, když si jí všimla chodská rodina někde u českých hranic. Postupně se Eva dostala do internátu. Nakonec se vydala se svým manželem do Izraele začít nový život.
Vyprávění je skvěle napsané a byl by podle něj výborný film. V Evině životě se událo tolik strašně silných a zajímavých událostí. Které ona popisuje s naprostou samozřejmostí.

dlabikk
01.04.2023 5 z 5

Bylo mi ctí setkat se s paní Evou a vyslechnout její osud osobně. V jejích letech je to neskutečně čilá a bystrá žena. Klobouk dolů. Člověka asi toto zocelí. V knize popsala přesně to, co jsem od ní slyšela a sobecky podotknu, že i něco víc :o)


hanka0630
16.06.2019 5 z 5

Před víc jak deseti lety jsem se náhodně ocitla na divadelním představení pro školy o životě dětí v Terezíně. Seděla jsem v tělocvičně školy na lavici, vedle mě kromě studentů nějaká neznámá starší paní. Po skončení představení byla otevřena diskuze a po chvíli vyšlo najevo, že ta dáma vedle mě je Eva Erbenová. Začala vyprávět o svém životě, o tom, jakou náhodou přežila pochod smrti... Byla jsem konsternována. Až letos se mi dostala do ruky její kniha. Je neuvěřitelné, co člověk dokáže vydržet, přežít a přitom neztratit optimismus a sílu. Paní Erbenová je obdivuhodná žena a stejně tak je obdivuhodná tato její kniha. Vřele doporučuju všem bez rozdílu věku.

Katka2382
06.02.2018 5 z 5

Stejně tak jako Rachel M. jsem se o knize dozvěděla díky Radiožurnálu.Je to opravdu úžasný příběh,vřele doporučuji.

bookcase
19.02.2016 5 z 5

Příběh hned pohltí a vtáhne. Krásně a citlivě napsáno, osudy Evy jsou opravdu na román.

Rachel M.
19.03.2014

Tak tuhle knížku jsem přečetla jedním dechem, Eva Erbenová je obdivuhodná žena. Slyšela jsem ji na Radiožurnálu jako hosta Lucie Výborné a okamžitě jsem si pro knížku běžela do knihkupectví. Měli by ji číst úplně všichni, zejména mladá generace. Na to, jak je knížka útlá, je zajímavé, jak podrobný obraz života v době holocaustu a potom v Izraeli přináší.

Štítky knihy

Izrael holokaust, holocaust přeživší holokaustu

Autorovy další knížky

Eva Erbenová
česká, 1930
1994  92%Vyprávěj, mámo, jak to bylo
2001  88%Sen
2013  91%Životy Evy L.
2022  80%Cesta

Kniha Životy Evy L. je v

Přečtených37x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených4x
Knihotéce9x
Chystám se číst38x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x