Životy císařů

Životy císařů https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125820/bmid_zivoty-cisaru-lD2-125820.jpg 5 14 2

Kniha, sepsaná kolektivem význačných badatelů v oboru antických dějin, líčí životy dvanácti nejzajímavějších a nejvlivnějších římských císařů (Augusta, Tiberia, Caliguly, Claudia, Nerona, Vespasiana, Hadriana, Marca Aurelia, Septimia Severa, Diokleciána, Konstantina a Justiniána) a je vhodnou studijní příručkou nejen pro čtenáře dosud neobeznámené s tématem, ale i pro ty, kdo již dějiny římské říše v hrubých obrysech znají. Součástí knihy jsou i ilustrace, doporučená literatura k dalšímu studiu na konci každé kapitoly, časová tabulka římských dějin, slovník odborných pojmů a rodokmeny dynastií. zdroj: kosmas.cz... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Academia
Originální název:

Lives of the Caesars , 2008


více info...

Přidat komentář

petr_
30.05.2020 3 z 5

Není to žádné kratochvilné čtení, ale je to kniha ze které se lze dozvědět mnoho zajímavého. Jak o císařích, tak i o celé říší a jejím vývoji. Kdo četl životopisy 12 císařů, zjistí, že to byly dosti zkreslené informace, které se staly folklórem (viz. kniha Claudius a Claudius bůh a jeho žena Mesalina).

Autor vysvětluje vznik některých "pomluv"a vrací fantazii, například o Neronovi, či Caligulovi na zem.
Pokud někdo četl knihy "Plavba do Sarantia" a "Pán císařů" a pozorně si přečte životopis Justiniána, tak tam najde mnoho podobného.

braunerova
18.11.2018 5 z 5

Poctivá práce. Kniha sice není tak čtivá jako Dvanáct cézarů Michaela Granta, zato se autoři důsledně snaží rozlišovat mezi pomluvami a skutečností. O některých císařích už toho bylo napsáno hodně, ale třeba kapitoly o Hadriánovi nebo Diocletiánovy byly moc zajímavé.

"Pro mne, občana Antonina, je obcí a vlastí Řím; pro mne, Antonina člověka, vesmír"
Marcus Aurelius