Životopisy slávnych filozofov

Životopisy slávnych filozofov https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/251446/bmid_zivotopisy-slavnych-filozofov-251446.jpg 5 14 2

Dielo Diogena Laertského patrí medzi najvýznamnejšie pramene, z ktorých sa môžeme najkomplexnejšie dozvedieť o živote a diele 82 antických filozofov. Jeho práca pozostáva z 10 kníh, pričom každý životopis tvorí samostatnú kapitolu. Prináša čitateľovi populárne portréty najvýznamnejších starogréckych filozofov. Na rozdiel od striktne vedeckých monografií čitateľa očarí svojou ľahkosťou, veľkým dôrazom aj na osobný život filozofov a umožní spoznať nielen filozofické názory starogréckych mysliteľov, ale osvetlí nám aj kontext doby, grécke reálie vtedajších čias, politický a spoločenský vývoj krajiny.... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov (VSSS)
Originální název:

Βίοι καὶ γνῶμαι τῶν ἐν φιλοσοφίᾳ εὐδοκιμησάντων


více info...

Přidat komentář

Freiherr
23.07.2020 4 z 5

Zastavím se nejdříve u formální stránky knihy - takto by měl vypadat kritický studijní překlad antického díla. Během četby mi byly vítaným pomocníkem kvalitně zpracované doprovodné poznámky (ať už jazykovědné nebo literárněhistorické) a podobně užitečný byl i překladatelův úvod.
Co se samotného obsahu týče, před čtenářem defilují doslova zástupy filosofů helénského světa všemožných škol a zaměření. Díogenés Laertios odvedl při sestavování jednotlivých životopisů vskutku dobrou práci, i když se samozřejmě vzhledem k obsáhlosti látky nevyvaroval chyb.
Tato kniha dle mého názoru příliš neposlouží těm, kteří se chtějí zhruba obeznámit s antickou filosofií (už proto, že neobsahuje filosofy římské a pozdně-antické), nýbrž osobám, které, majíce v oboru jisté znalosti, chtějí se obeznámit i s méně známými mysliteli předkřesťanské doby.
V hodnocení však musím zohlednit neuvěřitelnou suchopárnost některých pasáží, které jsem pročetl jen s nejvyšším vypětím vůle (mnohastránkové seznamy děl jsem od jisté doby jen přeskakoval).
Naopak vítaným zpestřením byly vskutku vtipné anekdoty v životopisu Díogéna ze Sinópé - např. Když kdosi vrazil do něho trámem a potom řekl: "Dej pozor!", uhodil ho Díogénes holí a řekl: "Dej pozor!"

kirkous
25.05.2020 5 z 5

Důležitý zdroj poznání klasické a helénistické antické filosofie, nebo spíše její recepce v pozdní antice. Laertiovy životy (anekdoty o filosofech) přeložil do češtiny klasický filolog Antonín Kolář, a překlad je to opravdu dobrý, nakolik mohu posoudit.